Väder Lidingö

Lidingö lördag 1 april 2023 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

"Förvirrande för allmänheten"

tisdag 7 mars 2017 18:41

GAMLA HANDLINGAR SAKNAS. Politikern Göran Tegnér (L) är ordinarie ledamot i teknik- och fastighetsnämnden på Lidingö. I samband med den omorganisation som genomfördes i slutet på 2016 slogs tekniska förvaltningen samman med fastighetskontoret. Samtidigt skapades den nya teknik- och fastighetsnämnden. Den som nu söker efter handlingar från den gamla tekniska nämndens sammanträden får dock leta förgäves. "Alla tekniska nämndens sammanträdeshandlingar är nu raderade från hemsidan", säger Göran Tegnér.

Den 20 december 2016 ombildades tekniska nämnden till teknik- och fastighetsnämnden. På stadens hemsida kan man se kommunfullmäktiges och de olika nämndernas sammanträden, både dagordningar, möteshandlingar och protokoll, de flesta nästan tio år tillbaka.

Men i och med ombildningen av tekniska förvaltningen är nu bara de tre senaste mötena synliga.
- De har tagits bort utan något som helst politiskt beslut, inte ens från tekniska nämnden själv, säger Göran Tegnér. På min fråga till registratorn om varför, fick jag det underbara svaret: ”Det skulle bli förvirrande för allmänheten att även ha med icke aktiva nämnder (som t.ex. tekniska nämnden) i sammanträdesmodulen”.

- Jag anser att det är ett demokratiskt rimligt krav att allmänheten ska ha full insyn i nämndhandlingarna, även om man gör en administrativ ommöblering av nämndernas verksamhet. Detta tjänstemannabeslut bör genast ändras, säger Göran Tegnér.

Lidingös stadsdirektör Anna Hadenius säger i en kommentar:
- Det ska vara enkelt för lidingöbor och andra intresserade att hitta handlingar, även äldre handlingar kopplade till den tidigare nämndstrukturen. Inga handlingarna är dock borttagna från webben, men det har tyvärr blivit svårare att söka dem nu. Vi kommer därför att ändra på lidingo.se så att det går att komma åt tekniska nämndens tidigare protokoll och handlingar på ett enklare sätt.

Dela "Förvirrande för allmänheten"

Kommentarer

Alf Lundberg Ordf. LIDINGÖVILLOR - Villaägareföreningar i Samverkan 2017-03-15 12:15

Tack Anna Hadenius för ditt beslut att det skall gå "att komma åt tekniska nämndens protokoll och handlingar på ett enklare sätt" och för 10 år som tidigare.
Dessutom är det dags att nämnden tillämpar "offentlighets-principen" helt och publicerar sina beslut med motiv. Idag står det betr. nästan alla beslut "Denna handling har inget publicerat dokument". Det verkar som om nämnden vill delegera alla (även viktiga) beslut till tjänstemännen och nämnden behöver då inte fatta några beslut. Behövs en nämnd då över huvud taget? Resultatet av detta blir att dialogen med politikerna i stället hamnar i tidningen och på webben - är det denna pajkastning man vi ha i Stadshuset? Som det blev betr. cykelbanan vid Norra Kungsvägen? I stället för en öppen dialog som vi i LIDINGÖVILLOR eftersträvar med Lidingö stad.

Göran Tegnér 2017-03-08 01:00

Tack Anna Hadenius för att Du ändrat dessa dumma rutiner som innebar att plocka bort samnanträdeshandlingarna för Tekniska Nämnden!

Någon ... ordning ska det vara även på hemsidan! Som normalt är väldigt användbar och uppskattad!
Diariet ska vara "transparent och hållbart" - två tjusiga modeord!

Bästa hälsning från
Göran Tegnér m, (L) ledamot av TN resp. TFN

Anders Ulfvarson 2017-03-07 22:22

Tack Göran Tegnér.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google