Väder Lidingö

Lidingö tisdag 24 november 2020 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

FP: Lidingöhems bostäder behövs till nyanlända

lördag 12 september 2015 21:23

I Svenska Dagbladet den 11 september finns en artikel med rubriken ”Sneda Flyktingsverige: Rika kommuner gör lite”. I våras röstade kommunfullmäktige för att Lidingö skulle skriva på avtalet med Migrationsverket som innebär att Lidingö under 2015 ska ta emot 64 nyanlända. Även vid senaste kommunstyrelsemötet fanns en bred enighet att Lidingö ska ta emot nyanlända. Kommunen analyserar nu, enligt SvD, möjligheten att vi liksom andra kommuner behöver öka vårt mottagande. Det låter ju bra, när miljoner människor är på flykt måste vi hjälpas åt.

Kommunstyrens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) säger i en kommentar ”I en bättre värld där vi haft fler tomma lägenheter så hade vi kunnat ta emot fler, nu har vi inte det. Så vi gör så mycket vi bara kan.”

Men redan idag kommer Lidingö inte att lyckas leva upp till vårt avtal med Migrationsverket. Fram till den sista augusti hade Lidingö tagit emot 33 nyanlända och en bedömning är att Lidingö kommer att kunna ta emot runt 45 personer under 2015. Det betyder att Lidingö bara tar emot cirka 2/3 av det antal som kommunen enligt avtal ska ta emot och skälet är att det saknas bostäder.

På nyheterna igår fick kommunstyrelsens ordförande i Danderyd frågan varför de inte tagit emot fler än ett 30-tal nyanlända i år och hans svar var brist på bostäder. Danderyd har sålt ut sitt kommunala bostadsbolag och kan nu inte uppfylla sitt åtagande. Nu funderar Danderyd på att sätta upp tillfälliga bostäder.

Det finns en bred politisk samsyn på Lidingö att kommunen ska ta emot nyanlända på ett bra sätt. Lidingöhem är det viktigaste verktyget som Lidingö stad har för att få fram bostäder, inte bara till nyanlända men även övriga grupper som kommunen enligt lag har ansvar för. Avtalen som finns idag med privata fastighetsägare räcker inte för att klara stadens behov. Många av de kommuner som tidigare sålt sina bostadsbolag har idag, liksom Danderyd, stora svårigheter. Folkpartiets budskap är tydligt: Det är lätt att skylla på brist på bostäder men sälj då inte det verktyg som kommunen har i form av Lidingöhem.

Amelie Tarschys Ingre (FP), oppositionsråd
Suzanne Liljegren (FP), fd vice ordförande Lidingöhem

Dela FP: Lidingöhems bostäder behövs till nyanlända

Kommentarer

Mikael Olofsson 2015-09-13 10:07

Man kanske ska undvika misstaget att som i t ex Rinkeby klumpa ihop alla i samma område. Där kan ju idag inte SVT-journalister visa sig utan att bli ivägjagade och få sin bil vandaliserad (bortklippt i SVT's inslag - det var ju inte PK). Kvinnor vittnar om att de inte kan klä sig som de vill och det skanderas att Rinkeby inte är Sverige, utan Rinkeby.

Richard Olsson 2015-09-13 08:49

Jag gissar att vi som bor på Lidingö eller i Danderyd dessutom bor på större kvm yta per capita än innerstadsboende. Oavsett, så är det SKAMLIGT att vi inte med råge tar emot de flyktingar som anländer. (Modererad av Lidingösidan)

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google