Väder Lidingö

Lidingö måndag 24 februari 2020 v. 09

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Fullmäktige: Borgen för konstgräs och utbyggnad

torsdag 17 december 2015 00:01

Vid årets sista kommunfullmäktigemöte, som hölls i måndags, gällde två ärenden borgen till ett par IFK Lidingö-föreningar. Fotbollen önskade kommunal borgen på 5 miljoner och SOK, Skidor och Orientering, önskade borgen på 2 miljoner kronor. Fullmäktige var på sitt soliga humör och beviljade önskningarna. Fast borgen till fotbollen gällde lån för den nya konstgräsmatta på Vallen som redan är på plats.

Ida Luther Näsholm (V) ville först se en policy för hur kommunal borgen ska beviljas på Lidingö. Arkivbild från budgetdebatten i november 2015Ida Luther Näsholm (V) ville först se en policy för hur kommunal borgen ska beviljas på Lidingö. Arkivbild från budgetdebatten i november 2015

På Lidingövallen har den gamla konstgräsplanen förnyats efter cirka tio års intensivt användande, se Lidingösidan 10 december. Kostnaden för detta är omkring 5 miljoner och IFK Lidingö Fotboll, som själva upphandlat den nya eluppvärmda konstgräsplanen, kommer att begära ett lån på hela summan. Långivaren, SEB Lidingö, vill ha kommunal borgen eftersom marken som konstgräsplanen ligger på ägs av kommunen.

Alla fullmäktigeledamöter som yttrade sig i ärendet berömde Fotbollen för den enorma insats som görs. 2700 medlemmar och 400 frivilliga ledare är ständigt i farten och bristen på träningsmöjligheter på Lidingö är känd sedan länge. Så en uppvärmd plan på Vallen kommer snabbt att utnyttjas maximalt under hela vintersäsongen.

Debatten om borgensåtagandet blev intressant. Fotbollen har sedan tidigare fått borgen på 18,4 miljoner för att bygga nya läktaren och klubblokalerna, och amorteringarna pågår. Fem partier ville ge borgen, M+KD+C+LP+L. S ville att ärendet skulle återremitteras för att utreda hur en mer miljöeffektiv uppvärmning kunde ordnas, sedan en tänkt sammankoppling med Fortums fjärrvärmenät inte blivit av. Den beräknade elförbrukningen väntas nu ligga på 100.000 kWh per år, vilket motsvarar uppvärmingen av fyra villor.

Vänsterpartiets Ida Luther Näsholm argumenterade ensam för ett avslag. V saknade en policy för hur kommunal borgen ska beviljas när föreningar på Lidingö ansöker. "En borgen är alltid en risk för skattebetalarna", sa hon. På det svarade kommunalrådet Birgitta Sköld (LP) att man inom majoriteten håller på att arbeta fram en policy eftersom man är medveten om att det saknas ett dokument som reglerar hur föreningar ska bedömas om de ansöker om borgen.

IFK Lidingö SOK hade ansökt om borgen på 2 miljoner kronor för att kunna bygga ut och renovera sin klubblokal vid Säckatorp (nära Grönsta gärde). Byggnaden ägs av staden. Här gick diskussionen i samma banor som i föregående ärende, fast betydligt snabbare, och nu instämde även S i beslutet. Även här yrkade dock V avslag, med samma motivering som tidigare.

Dela Fullmäktige: Borgen för konstgräs och utbyggnad

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google