Väder Lidingö

Lidingö onsdag 8 juli 2020 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Gymnasieskolan: Det blir ingen folkomröstning

tisdag 29 januari 2013 00:20

När Mårten Dahlberg, gruppledare för Socialdemokraterna, talade om att man tänkte rösta med den politiska majoriteten i folkomröstningsfrågan gick det ett sus genom lokalen.

När Mårten Dahlberg, gruppledare för Socialdemokraterna, talade om att man tänkte rösta med den politiska majoriteten i folkomröstningsfrågan gick det ett sus genom lokalen.

Efter två timmars debatt beslutade Lidingös kommunfullmäktige på vid 22-tiden på måndagskvällen att avslå frågan om en folkomröstning huruvida både Gångsätra och Hersby gymnasier ska vara kvar på Lidingö. Voteringen visade att 15 ledamöter röstade för att behålla två gymnasier, 35 röstade emot och en ledamot lade ner sin röst. För att få till stånd en folkomröstning krävdes minst 18 mandat. Det var oklart in i det sista hur det skulle gå eftersom Socialdemokraterna inte lämnat något besked hur man tänkte rösta, men när partiets gruppledare Mårten Dahlberg deklarerade att man tänkte rösta mot en folkomröstning hördes ett milt sus i sessionssalen.

Det var Centerpartiets och Lidingöpartiets tillsammans 15 ledamöter som ville ha folkomröstning. Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och fyra av de fem Socialdemokraterna röstade emot. En socialdemokrat avstod.

Direkt efter fullmäktigemötet fick Lidingösidan kommentarer från olika partiföreträdare.

Mårten Dahlberg, Socialdemokraterna: Vi har haft en ganska öppen diskussion i partigruppen och så här blev utfallet. Man måste se på realiteter, man kan inte resonera som för ett halvår sedan då det fanns möjligheter att behålla Gångsätra. Nu sker ombyggnader i Hersby, komvux/sfi har redan flyttat till Gångsätra, och så är ny grundskola på gång att flytta in i Gångsätra. Lokalerna börjar fyllas och man lägger ner 20 miljoner på Gångsätra, sfi och Hersby och någon gång måste man fundera kring vad som är möjligt, nu. Det finns en slags verklighet som rullar på. Man kan inte kliva ut från den och säga att nu backar vi till juni 2012 och så tar vi om det därifrån.

Lillebil Stuart, Lidingöpartiet: Vi visste om vad som skulle ske, fast väldigt sent. Vi har varit överens med Socialdemokraterna hela tiden men nu föll det hela. Vi fick ju inget besked utan de sköt frågan framför sig. De 4500 lidingöborna som skrev på kommer från alla partier. De är inte så att de är lidingöpartister eller centerpartister. Vid förra omröstningen, för 19 år sedan, var många moderater engagerade och de finns ju kvar. Det här har engagerat alla lidingöbor, rakt över partigränserna och vi försöker lyssna på vad lidingöborna tycker. Men det struntade majoriteten totalt i.

Kent Ivarsson, Centerpartiet: Det är helt obegripligt att de andra partierna inte lyssnar på människors engagemang i den här frågan. Det vilar ett tungt ansvar på dem och de kommer att få stå till svars i valrörelsen för detta. Då har ju människor möjlighet att titta tillbaka på hur de skötte frågan. Majoriteten saknar ett demokratiskt sinnelag. Det är faktiskt lidingöborna som drivit det här initiativet. Man vägrar lidingöborna, inte oss, att folkomrösta om gymnasieskolorna. Men notera den kraftiga självransakan de nu visar. Den självransakan borde de visat tidigt i höstas.

Paul Lindquist, Moderaterna: Det här är ett väldigt bra beslut som ger arbetsro åt skolan. Elever och lärare vet vad som gäller. Risken hade annars varit att elever sökt sig till andra skolor, liksom lärarna i Gångsätra om det blivit en folkomröstning. Det hade drabbat Lidingös skolor, med ett minskat elevantal. Här har både Centerpartiet och Lidingöpartiet ett stort ansvar som de bortser från. Man kan tycka olika men man måste inse att ett beslut som är fattat också ska fullföljas.

- Ja, det kunde varit en betydligt bättre dialog med elever, lärare och föräldrar innan beslutet fattades, för många har inte haft klart för sig varför vi fattade detta beslut. Det är något vi får ta på oss. Det var ju också grogrunden till att man började denna folkomröstningskampanj. Nio av tio av de lidingöbor som jag pratat med, och som skrivit på, har sagt att “hade jag vetat detta hade jag inte skrivit på” när jag förklarade våra bevekelsegrunder.

- Det har heller inte varit ett folkets initiativ utan det är Centerpartiets ledning som dragit igång folkomröstningskampanjen. Det här en av Centerpartiet driven kampanj. När de inte fått gehör i fullmäktige eller i utbildningsnämnden så har de valt att gå utanför. För Centerpartiet finns ett egenvärde att hålla liv i sådana här frågor. De jagar desperat en ny vägtunnelfråga.

Lidingösidan återkommer med ytterligare en artikel om måndagskvällens kommunfullmäktigemöte.

- Det här har engagerat alla lidingöbor, rakt över partigränserna och vi försöker lyssna på vad lidingöborna tycker, sa Lidingöpartiets gruppledare Lillebil Stuart efteråt.

- Det här har engagerat alla lidingöbor, rakt över partigränserna och vi försöker lyssna på vad lidingöborna tycker, sa Lidingöpartiets gruppledare Lillebil Stuart efteråt.

- Det är helt obegripligt att de andra partierna inte lyssnar på människors engagemang i den här frågan, sa Centerpartiets gruppledare Kent Ivarsson efteråt.

- Det är helt obegripligt att de andra partierna inte lyssnar på människors engagemang i den här frågan, sa Centerpartiets gruppledare Kent Ivarsson efteråt.

- För Centerpartiet finns ett egenvärde att hålla liv i sådana här frågor. De jagar desperat en ny vägtunnelfråga, sa kommunalrådet Paul Lindquist, Moderaterna, efteråt.

- För Centerpartiet finns ett egenvärde att hålla liv i sådana här frågor. De jagar desperat en ny vägtunnelfråga, sa kommunalrådet Paul Lindquist, Moderaterna, efteråt.

Dela Gymnasieskolan: Det blir ingen folkomröstning

Kommentarer

Annika 2013-01-29 23:12

Det är rätt magstarkt av Kent Ivarsson att att påstå att övriga partier saknar ett “demokratiskt sinnelag”.

Det demokratiska regelverket kring folkomröstningar är trots allt tydligt. En minoritet på 10 % kan väcka frågan om folkomröstning, men en kvalificerad majoritet, dvs. 2/3 av de folkvalda kan stoppa den.

På vilket sätt är det odemokratiskt att inte en minoritet får sin vilja igenom?

Dessutom har Centerpartiet varit mycket aktiva i själva namninsamlingen och bl a påstått att Folkpartiet vill bygga bostäder på Gångsätras tomt. Om man lurar människor att skriva på listor med falska argument, då ska man nog vara rätt försiktig med att anklaga andra för att vara odemokratiska.

Johan 2013-01-29 10:06

Socialdemokraten Anders Lönnberg sa något mycket klokt igår. Ett av de stora probblemen med folkomröstningar är att de polariserar för lång tid framöver.

Detta bekräftar Centern och Lidingöpartiet omedvetet när de som ett av sina främsta argument hänvisar till en “folkomröstning” (som inte var en folkomröstning utan en opinionsundersökning) för 19 år sen.

Är det inte dags att C och L inse att världen förändras och att dagens beslut måste utgå från dagens verklighet och inte hur det så ut för två decennier sen.

Karin 2013-01-29 07:30

Jag följde kommunfullmäktigemötet via webb-tv, inte från allra första början men en bit in i debatten. Genast väcktes mitt intresse; en vältalig socialdemokrat talade mot folkomröstningen och jag tänkte vad är det som händer. Sakligt redogjorde talarna en efter en om varför gymnasiseskolorna slagits samman. Sakligt ja, med undantag för centerpartiet som presenterade egen sanning utifrån sin verklighet. Vissa lidingöpartister föreföll att redan ha resignerat även om någon försökte fäktas men mest för fäktandets egen skull. När så Lars Björndahl från moderaterna deklarerade att han från början hade haft inställningen att Gångsätra gymnasieskola “självfallet” skulle få vara kvar, ända tills han började sätta sig in i gymnasiefrågan och ändrade uppfattning helt, ja då tänkte jag men så har jag också tyckt. Men Lars Björndahl “tycker” ju inte bara, han har presenterat fakta och sakliga argument som en läsare som jag själv kunnat följa. Ja fakta talar för sig, nu blir det ingen 15 miljoner om året förlust vilket kommuninvånarna kan vara tacksamma för nu, även de många som har skrivit på listor och varit för en folkomröstning men sedan ändrat sig.

Det var intressant att höra att i hela storstockholmsregionen har kommuner ställts inför likartade problem när det gäller överetablering av gymnasieskolor med vikande elevunderlag. På en del håll hotas gymnasieskolor av nedläggning och konkurs därför att de styrande inte agerat i tid.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google