Väder Lidingö

Lidingö tisdag 18 februari 2020 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

"Hjälp oss att förverkliga våra byggplaner"

lördag 26 december 2015 11:27

Kommunerna i Stockholms län har mycket offensiva byggplaner. Hjälp oss att förverkliga dem. Görs ingenting nu kommer Stockholmsregionen under lång tid att präglas av nya utanförskapsområden där tillfälliga modulbaracker blir permanenta boenden.

Det skriver Lidingös kommunstyrelseordförande Anna Rheyneauclaudes Kihlman (M) och 21 andra moderata företrädare i Stockholms län i en debattartikel under rubriken "Flyktingkrisen" i SvD på julafton.

Det nuvarande asylmottagandet på cirka 4000 i veckan innebär att betydligt fler kommer under 2016. "Det blir kommunernas ansvar att trolla fram bostäder. Vi kommuner ser bara början på en ohållbar situation", skriver de 22 moderaterna. Dessutom har regeringen aviserat att man ska tvinga kommunerna i Stockholms län att mångdubbla sitt flyktingmottagande. 31 procent av alla nyanlända som fått uppehållstillstånd ska tas emot, trots att befolkningen i området bara är 22,5 procent av landets befolkning. Även länets mottagning av ensamkommande barn ska öka, med hela 732 procent jämfört med 2015. "Det är en ohållbar ökning som inte tar hänsyn till verkligheten", skriver moderaterna.

Bostadsbristen tvingar kommunerna till tillfälliga lösningarna som kan permanenteras. Risken finns att nya utanförskapsområden då växer fram. "Vilket samhälle vi får när människor tvingas bo permanent i en gymnastiksal eller ett tältläger". "Utan nya bostäder blir det omöjligt att ta emot flyktingar. Vi kräver att regeringen skyndsamt ändrar sin bostadspolitik, för att vi ska skriva på de nya avtalen med migrationsverket".

Redan idag kan förbättringar genomföras om man skattebefriar uthyrning i andra hand, tar bort bostadsrättsföreningars möjlighet att stoppa andrahandsuthyrning, har fri hyressättning i nyproduktion och sänker flyttskatterna. Förenklar man även t.ex. planförfarandet och begränsar kommunernas planmonopol förbättras situationen.

Med konstaterandet att "huvudprincipen bör vara att den som äger marken måste få möjlighet att förfoga över den. En stärkt äganderätt kommer ge möjlighet till fler bostäder" avslutar de sin artikel.

Dela "Hjälp oss att förverkliga våra byggplaner"

Kommentarer

Anders Wennberg 2016-01-01 03:21

Någon gång vore det bra om vår KSO kunde svara på inlägg. Om inte detta inlägg, så något annat inlägg. Paul tog åtminstone debatten, men var är ARK - bara tyst! Anna, kom ut ur på banan!

Elisabeth Akerman 2015-12-28 17:38

En egendomlig uppmaning, milt sagt. Den tyder på att M på Lidingö helt saknar verklighetsförankring.
Lidingöborna kommer förmodligen inte att hjälpa till att förverkliga OFFENSIVA BYGGPLANER, tvärtom. Offensiva byggplaner hör inte hemma på Lidingö. Vi kommer att bekämpa dessa med all kraft. Se till att de som bor på Lidingö har bostäder.
Nyligen skickades en gammal kvinna som har bott hela sitt liv på Lidingö till Shärholmen. Det fanns inget äldreboende åt henne på Lidingö. Fy skäms!

Anders Wennberg 2015-12-26 18:06

Att minska skatten vid uthyrning av bostad eller del av bostad, friare hyressättning och lägre flyttskatt är reformer som skulle öka antal tillgängliga bostäder.

Men varför gjorde inte Alliansen detta när de hade chansen och regerade? Anders Borgs första stora reform var faktiskt att försämra rörligheten på bostadsmarknaden genom att ta bort fastighetsskatten och ersätta den med en flyttskatt. Kanske Anna R K kan förklara hur den reformen rimmar med behovet att få fram fler bostäder?

Jimmy Edlund 2015-12-26 12:31

Vad bra.. om alla kommuner hjälper till.. så kan Sveriges 3000 hemlösa och 300 barn få en fast bostad.. för.. man ska ju ta hand om sina egna medborgare först innan man hjälper andra.. börja med att sätta stopp vid gränserna... och ta hand om våra egna först...

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google