Väder Lidingö

Lidingö fredag 10 juli 2020 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Höga krav på skolmaten som Sodexo serverar

söndag 20 november 2011 22:43

Den här dagens ena rätt på Gångsätra var Korv Stroganoff med ris.

Den här dagens ena rätt på Gångsätra var Korv Stroganoff med ris.

Företaget Sodexo lagar nu maten till nitton skolor och förskolor på Lidingö. Sodexo vann den upphandling som Lidingö stad gjorde i somras och avtalet började gälla den första november, se Lidingösidan 17 juni 2011.

– Vi har haft en bra dialog med Lidingö stad, säger Sodexos distriktschef Thomas Andersson. Det här är den mest kvalitetsinriktade skolmåltidsupphandling vi varit med om. Vi har varit på ön i sju år och sedan 2007 har vi tagit hand om maten till sju skolor. Nu får vi ta hand om ett ökat antal skolor vilket vi är väldigt glada för.

Varje dag lagar, tillreder och serverar nu Sodexos 45 kockar och serveringspersonal cirka 6 000 lunchportioner från tolv olika skolkök.

– Måltiderna är åldersanpassade och kostnaden per portion, inklusive allt, är 28 kronor för gymnasieelever och 23 kronor för grundskoleelever. 92 procent av all mat vi lagar görs på plats och 25 procent av råvarorna är ekologiska. En gång i månaden får vi, enligt avtalet, använda halvfabrikat. Vi serverar även åtta olika sorters grönsaker som sallad plus mellan- och lättmjölk och dagens soppa, säger Thomas Andersson.

– Vissa maträtter är inte tillåtna enligt avtalet, som fiskpanetter och nuggets, t.ex. kyckling. Mat som innehåller syntetiska färgämnen, smakförstärkare, sötningsmedel eller mat med industriellt framställda matfetter är inte heller tillåtna.

– Det finns ett matråd på skolorna där vi, tillsammans med representanter från skolledning, föräldrar och elever ingår. Matrådet träffas två gånger per termin, säger Thomas Andersson.

Vilken mat serveras då, en typisk dag i november? Den dag Lidingösidan besökte Gångsätra gymnasium serverades Korv Stroganoff med ris eller, som vegetarisk variant, Potatiskaka med svarta bönor och kall basilikasås. På grundskolorna serverades samma dag Ugnsbakad fisk med röd curry och basmatiris eller Broccoli- & ostsås med fusillipasta. På förskolorna var det Fiskfilé med persilje-, lök och ströbrödstäcke samt potatismos.

De elever som Lidingösidan träffade tyckte att maten var bra. “Kanske för att det just nu är lite nytt, men man hoppas ju på att de fortsätter som nu”, som en elev sa. På frågan om de istället för dagens mat skulle gått till den hamburgerrestaurang, som i framtiden kommer att finnas i närheten av skolan, blev svaret ett entydigt “nej”.

Från den 1 november lagar Sodexo maten i Bodals, Källängens, Torsviks och Käppala skolor samt i Gångsätra och Hersby gymnasier. I dessa skolors tillagningskök lagas också mat som sedan körs till Larsbergs, Bo, Klockargårdens, Rudboda, Sticklinge och Ljungbackens skolor liksom till förskolorna Farkosten, Bodal, Bo, Kalvhagen, Forellen, Torsvik och Ljunggården.

De mål som Lidingö stad satte upp i förhandlingarna var höga:

  • Så mycket mat som möjligt ska lagas i köken på Lidingö
  • Halvfabrikat får endast serveras en dag per månad
  • Hög kvalitet på råvarorna
  • Ökad andel ekologisk och nyckelhålsmärkt mat
  • Åldersanpassade menyer i ännu högre utsträckning än tidigare
  • Mjukt bröd varje dag
  • Två rätter att välja på, varav en vegetarisk
  • Gymnasieelever kan även välja på fil/yougurt, flingor eller soppa
  • Åtta sorters grönsaker på salladsbordet varav endast två får vara blandade

Sodexos distrikschef Thomas Andersson kompletterar sin måltid med grönsaker från Gångsätras salladsbuffé.

Sodexos distrikschef Thomas Andersson kompletterar sin måltid med grönsaker från Gångsätras salladsbuffé.

Köket på Gångsätra gymnasium serverar två rätter per dag till lunch.

Köket på Gångsätra gymnasium serverar två rätter per dag till lunch.

Dela Höga krav på skolmaten som Sodexo serverar

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google