Väder Lidingö

Lidingö lördag 25 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Inga snabba lösningar för förskolan

torsdag 9 augusti 2018 12:31

- Vi kräver att Lidingös regerande partier sätter en budget som möjliggör att förskoleverksamheten kan följa Skolverkets riktlinjer.
Så skriver ett 50-tal föräldrar i Bo förskola till utbildningsnämndens ordförande Hans Barje (M). Liberalerna kräver att staden satsar mer pengar på att utöka andelen utbildad personal. Men Hans Barje menar att det finns inga snabba lösningar.

Bakom brevet från föräldrarna ligger det s.k. Förskoleupproret som drivs av pedagoger över hela landet för en bättre arbetsmiljö i förskolan. Flera av öns förskoleanställda har i dokumentet ”Pressat läge” beskrivit sin arbetssituation.
”Där jag arbetade var vi tvungna att arbeta utan vikarie … för att få det att gå runt arbetade jag på raster och stannade kvar efter arbetstid … har man tur finns en förskollärare på avdelningen … jag är livrädd för att börja jobba igen och känner pulsen gå upp så fort jag sätter min fot på jobbet …”.

I en artikel på Lidingösidan 25 april, se länk, har en av öns förskolepersonal beskrivit sin och många andras situation.

Liberalerna har i en debattartikel på Lidingösidan begärt att utbildningsförvaltningen ska genomföra en kartläggning över anledningen till varför utbildad personal idag väljer bort Lidingös förskolor. Beror det på arbetsmiljön eller lönen? Enligt L:s insändare är Lidingö en av fyra kommuner i landet där över hälften av personalen i förskolan saknar utbildning för att arbeta med barn.

- Det är stor brist på förskolepersonal och lärare i samhället och där är inte Lidingö bättre än någon annan kommun, säger Hans Barje (M), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden. Vi har försökt jobba med löner, och bostäder är en annan utmaning. Det är en summa av många variabler som gör att det är ganska tufft. Det har varit en svag löneutveckling och där har vi ökat på de senaste åren. Men vi måste hela tiden jobba med lönerna och arbetsvillkoren.

- När det gäller storleken på barngrupperna ligger Lidingö i snitt eller till och med lite lägre än i länet, säger Hans Barje. Nu ska vi bygga om Kalvhagen så att den kan ta emot 20 fler barn och i Dalénum vill vi också ha en ny förskola, men där vill vi inte bygga själva. Där vill vi försöka hyra en lokal av JM i stället för att gå in i en lång byggprocess.

- Vi jobbar med frågorna och försöker lösa dem, men jag är anser att man löser inte upp såna här knutar på några månader. Den politiker som säger det, är inte ärlig, avslutar Hans Barje.

Text: Susann Thorngren

Dela Inga snabba lösningar för förskolan

Kommentarer

Anna Lena Hultin 2018-08-09 21:00

Heja Bo förskolas föräldrar!!! Många fler föräldrar borde göra sina röster hörda! Sätt press på politikerna! Förskolan behöver verkligen få rätt förutsättningar för att barn får den utbildning de har rätt till enligt lagen. Situationen i förskolan stressar sönder både pedagoger och barn.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google