Väder Lidingö

Lidingö lördag 1 april 2023 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

Irans ambassad: Vi är allvarligt oroade

torsdag 2 mars 2017 21:57

VILLA KARLSHÄLL. Sedan det blev känt att Lidingö stad ska bygga om Villa Karlshäll i Västra Yttringe i Rudboda till fyra lägenheter, har många hört av sig till staden. De flesta har uttryckt sin oro över att människor med sociala eller medicinska behov eller nyanlända ska få bostad där och en namninsamling pågår sedan en tid i Rudboda. Lidingösidan skrev om planerna den 21 januari, se länk. Den mest intensiva intensiva debatten har förts på Lidingö stads forum, se denna länk.

Irans ambassad omges av ett cirka 2,5 meter högt stängsel, delvis försett med taggtråd och kameror. I förgrunden syns Elfviksvägen. Cirka 15 meter upp i backen (bakom fotografen), med utsikt över ambassaden och Gråviken, ligger...Irans ambassad omges av ett cirka 2,5 meter högt stängsel, delvis försett med taggtråd och kameror. I förgrunden syns Elfviksvägen. Cirka 15 meter upp i backen (bakom fotografen), med utsikt över ambassaden och Gråviken, ligger... ... Villa Karlshäll, som ska byggas om till fyra bostäder.... Villa Karlshäll, som ska byggas om till fyra bostäder.

Den 22 februari besökte Irans andreman i Sverige, ministerrådet Hassan Hassani, kanslirådet Claes Bergendahl på Utrikesdepartementet. I samband med besöket överlämnade ambassaden, som är granne med Villa Karlshäll (Elfviksvägen passerar dock emellan de två) en skrivelse till UD i vilken man uttryckte sin oro över planerna på att placera "refugee families and rehabilitation of former criminal and drug offenders as well as people with social medical needs" (ungefär: flyktingfamiljer, tidigare kriminella och drogberoende personer som återanpassats, liksom personer med sociala och medicinska behov) i huset.

Ambassaden påpekar att man måste inse att Iran är en av de stora politiska aktörerna i Mellersta Östern. Eftersom det ofta förekommer demonstrationer utanför ambassaden, med eller utan tillstånd, bidrar det till en ökad osäkerhet för såväl ambassadören, som bor där, liksom för ambassaden och dess personal. Att då ge flyktingar från olika länder bostad nära ambassaden gör att det blir lättare för dessa personer att demonstrera vilket skapar problem.

Om byggplanen genomförs kommer det skapa permanent oro för ambassaden i form av olika hot eller attacker från de boende, eller andra grupper av terrorister eller våldsamma personer. Samma oro kommer också att finnas om kriminella, drogmissbrukare och personer med sociala och medicinska behov bor i huset.

I följebrevet till Lidingö stad skriver kanslirådet Claes Bergdahl att man klargjort för ambassadens representant att "UD inte får lägga sig i handläggningen av och beslut i enskilda ärenden av detta slag". UD hoppas dock att staden återkommer med fortsatt information som kan förmedlas till ambassaden.

Dela Irans ambassad: Vi är allvarligt oroade

Kommentarer

Ann-kristin Triland 2017-03-04 11:24

Bara löjligt....känner han sig hotad är det bara att flytta nån annanstans!

Andreas Bengtsson 2017-03-03 14:05

Måste säga att det är magstarkt av diktaturens ambassad att fälla sådana okunniga och fabricerade kommentarer. Att de gör detta trots att de har brutit mot gällande byggregler och uppfört en fruktansvärd betongbyggnad som omedelbart borde rivas.

Håller för övrigt med Wennberg här. Fyra lägenheter med nyanlända familjer eller utsatta kvinnor är inget att gnälla över. Skamligt att en del hetsar grannarna till att skriva på namnlistor osv

Mikael Olofsson 2017-03-03 13:15

Så ambassaden, med höga staket och taggtråd, med ambassadpolisen runt hörnet (ska ju flytta in i gamla polishuset i centrum), är alltså oroliga?!

Jan Ljungstedt 2017-03-03 11:04

Om Irans Ambassad är oroad för eventuella problem, så kan de väl flytta. Människor, som har besökt ambassaden har i många år utsatts för diverse problem, trakasserier, och hot från ambassaden, så jag anser att de inte har så mycket att klaga över.

Hur många vill över huvud taget ha Irans Ambassad på Lidingö?

Suzanne gottfarb 2017-03-03 00:45

Vi är många i området som är oroliga - inte över nyanlända - men däremot över svenska grovt kriminella och drogmissbrukare, som löper risk för återfall i en barnrik miljö tänkt för rekreation och friluftsliv. Vi är många som protesterar mot detta. Vi vill fortsättningsvis kunna känna oss trygga i vår hemmiljö och sova gott om natten. Hur ska Lidingö stad kunna garantera det?

Anders Wennberg 2017-03-02 23:55

Vi pratar väll bara om 4 lägenheter?

Jag tror det bästa för integrationen är att sprida ut de nyanlända. Vi har flera familjer tvärs över gatan, och barnen leker bra ihop. Det borde vara en bättre lösning än boendet i Bosösvackan.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google