Väder Lidingö

Lidingö fredag 29 mars 2024 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

"Ja, jag har gjort ganska mycket, faktiskt"

tisdag 31 juli 2018 00:01

Idag slutar kommunalrådet Anna Rheyneuclaudes (M) som Lidingös kommunstyrelseordförande, KSO, efter drygt 3,5 år på posten. Lidingösidan har samtalat med henne om hur hon kom in i politiken, om uppdraget som ordförande för byggnadsnämnden, om Paul Lindquist (M), om de interna striderna i partiet som pågått i fyra år, om de återkommande anonyma hoten och om framtiden.

Anna Rheyneuclaudes (M) slutar idag som kommunstyrelsens ordförande på Lidingö.Anna Rheyneuclaudes (M) slutar idag som kommunstyrelsens ordförande på Lidingö.

Kom in i politiken år 1997

- Jag har varit politiskt engagerad sedan 1997, men aldrig varit med i ungdomsförbundet. Min pappa var journalist, konservativ och skrev i SvD, min morfar kom från Norrland och var aktiv socialdemokrat, fackligt aktiv i Metall. Det var en pågående diskussion om rättvisa, solidaritet och om marknadsekonomi. Min mamma är beläst, hon låg på mig att läsa böcker. Jag är uppväxt med att läsa och fortbilda mig. Min styvfar var engagerad i Moderaterna på Lidingö, så där kom det lokala in. Tog studenten 1988, pluggade statsvetenskap, kriminologi, sociologi och psykologi. Funderade mycket på hur kriminalvården fungerade i Sverige med bl.a. den slappa narkotikapolitiken. Kände att jag måste engagera mig. Skrev ett brev till Moderaterna på Lidingö 1997.

Kände du någon i partiet på Lidingö?
- Nej, inte en enda person. Men jag följde med på de byggnadsnämndspromenader som ordföranden i nämnden, John Berg, ordnade. Han var tydlig med vad han tyckte om utvecklingen på Lidingö. Han hade en enorm integritet och lyssnade på vad andra tyckte.

Byggnadsnämnden

- Vid valrörelsen 1998 hade jag fått mitt första barn, Gustav, och hade all tid i världen. De äldre tyckte att jag som ung (29 år) borde sitta i valstugan vi hade, så jag tog barnvagnen med mig dit. Men, jag har inte sett valprogrammet. "Men det ordnar du lätt", sa de erfarna, och jag läste på. Svarade på frågor, delade ut material, gjorde enligt andra ett bra jobb. Blev efter valet tillfrågad om jag ville bli sista ersättare i byggnadsnämnden. Sa att jag inte kunde något, men övertygades om att ta uppdraget.

- När mitt andra barn, Klara, kom 2001 blev jag invald i föreningsstyrelsen på Lidingö, gick kurser och interna utbildningar. Efter valet 2002 blev jag ånyo tillfrågad, denna gång om att ta uppdraget som ordförande i byggnadsnämnden. Då sa jag absolut nej. Paul Lindquist satt också i nämnden och vi tyckte båda att folkpartisten Lisbeth Ringblom var så bitsk mot oss moderater hela tiden och att Lidingöpartiet inte begrep något. Paul ringde mig och sa att jag inte kunde säga nej. "Vet du", sa Paul, "det finns inte en man som skulle säga så. Nu ringer du och säger ja och så får du lära dig arbetet.” Och jag ringde och sa ja.

- Vid första mötet hade jag migrän redan före mötet men jag satt där stenhård och ledde sammanträdet. Bara detta att tillrättavisa äldre personer var väldigt nytt för mig, som var van att visa respekt för äldre. Efteråt kom både Inger Damberg (LP) och Lisbeth Ringblom och sa att det gått bra. Efter det utvecklades arbetet mellan mig och Lisbeth, som var vice ordförande i nämnden, och hade en enorm kunskap. Vi hade under tolv år mycket roligt och vi arbetade väldigt mycket. Mitt mål var att alla som var med på mötena skulle få säga vad de ville som hade med ärendet att göra, för allas röster är lika mycket värda.

Du var alltså ordförande för nämnden i tolv år, varav åtta som fritidspolitiker och fyra år som kommunalråd, 2010-2014. Under de sista fyra åren arbetade du och Paul Lindquist ihop, han som KSO. Var ni på samma bog hela tiden eller slogs ni internt, alltså med ord?
- Vi hade väldig respekt för varandra, men vi körde våra uppdrag var för sig. Han hade väldigt starka åsikter om utvecklingen på Lidingö och i en del fall delade vi uppfattning, i andra fall tyckte jag att han hade helt fel, och då sa jag det. Vi tyckte absolut inte lika. Han var mer benägen att se möjligheterna i utveckling, men jag ibland såg möjligheten att inte utveckla lika mycket. Så därför var vi en bra kombination. Jag kunde säga nej till honom, vara bromskloss, och han förstod det. Jag kunde bidra med ett lite annat tänkande. Han är oerhört strategisk och skicklig förhandlare, duktig analytiker. Oerhört ideologisk, det är marknaden, de liberala idéerna, den individuella friheten som gäller. Jag ser spelplanen på ett annat sätt.

Valrörelsen 2014

Inom partiet finns sedan länge olika motsättningar. Om man ska hitta ett ord på motsättningarna, är det inte "byggpolitiken"?
- Det är så enkelt att säga men varken jag eller någon annan person kan bestämma vad som ska byggas, det är vår grupp som bestämmer. Säger gruppen nej så har jag ingen rätt att som ordförande ta egna beslut i vilken nämnd det än är, jag måste förhålla mig till gruppens beslut. I vartenda byggprojekt som diskuterats så är det vår grupp som har bestämt. Det har varit en stor och blandad grupp, så det är inte jag, som har beslutat.

2013 sa Hans Barje att han skulle kandidera till KSO. Paul Lindquist hade suttit i tre perioder och ville kanske sitta ännu en. Var Hans Barjes besked totalt oväntat för Paul och dig?
- När vi pratade om uppdraget som KSO sa Paul att "jag kan tänka mig en fjärde period men jag är inte helt säker, för det är slitigt". Han var nog intresserad av att göra något annat.

- Jag hade inte förstått att Hans var så sugen på att bli KSO utifrån vad han hade sagt tidigare. Det finns ju alltid de som är ute efter en post, men jag var inte beredd på att han skulle göra det på det sättet. Det finns alltid olika skäl.

Hans meddelade sitt beslut i september och ditt kom senare. Föregicks inte detta av ett samtal mellan dig och Paul?
- Nej, jag satt själv och tänkte "varför inte" och så ringde jag Paul. Alltså motsatt mot år 2002 och ordförandeposten i byggnadsnämnden. Det första jag gjorde var att tala med min familj och sa att om jag blir KSO så blir det "ännu mindre mamma hemma". Och svaret blev att "du måste testa i alla fall". Mina barn hade då aldrig upplevt att ha en mamma som hade normala arbetstider utan någon som alltid arbetade, även på somrar, för det är då folk bygger och jag har pratat i timmatal på min semester med arga exploatörer som inte fått som de vill.

Valet 2014 och åren därefter

Ni var inte glada på valvakan efter valresultatet 2014. Hur tacklade ni detta i partiet när Hans, som stod först på listan, också fick flest personkryss?
- Vi har våra regler i partiet, som gäller för hela Sverige, och det är att fullmäktigegruppen väljer vem man vill ha som kommunstyrelsens ordförande (när Moderaterna är det parti som får tillsätta den posten). Det är inte valresultat som avgör. Du har inte rätt att kräva att någon i partiet ska ge en lojalitetsförklaring före valet utan det är gruppen som väljer. Och efter valet måste man kunna lägga motsättningar bakom sig och jobba ihop. Det är en regel som jag och många med mig lever efter, men inte alla.

Och detta menar du har synts praktiskt på Lidingö mellan 2014 och 2018?
- Ja, det har hänt saker på Lidingö som, idag ledande personer, gjorde som aldrig hänt i det här partiets historia. För att smutskasta, för att mer eller mindre indirekt offentligt utmana för att man inte ska ta ett uppdrag.

Är det detta man ser resultatet av från 1 augusti, då Daniel Källenfors blir ny KSO?
- Ja. Man satte in en helsidesannons i vilken jag uppmanades att inte ställa mig till förfogande i fullmäktige, det har aldrig skett tidigare. Det var en annons i Lidingö Tidning (i november 2014) som flera stod bakom, och man uttalade sig i TV och i radio, på ett sätt mot en person i gruppen som blivit vald … De fullmäktigeledamöter man räknade ut som röstat på mig blev fullständigt …, fick så fruktansvärda mejl från de här personerna så att det var... Jag har kvar de här mejlen, det är så ofattbart hur de skriver och hur de använder Facebook-grupper där det var stora kryss över mig, gjorda av de här personerna. Prominenta Lidingöbor ... Det var jag inte beredd på. Där tror jag något hände, för politik kan vara hård och politik ska vara hård, du ska kunna säga olika saker, men jag har alltid strävat efter att du ska ha respekt för den du har att göra med. Här var det total respektlöshet.

Utåt har detta hållits väldigt lågt.
- Ja, men jag ville att så länge jag var KSO hålla detta internt.

De flesta lidingöbor utanför moderaterna har ju ingen aning om den här smutskastningskampanjen.
- Annonsen i LT var för mig fruktansvärd. Den kom in innan jag skulle väljas i fullmäktige till KSO. Det var ett led i att Hans Barje skulle få rollen istället för mig. Jag var på väg till jobbet då min dåvarande man ringde och sa "du måste bara veta om det här", för han hade blivit nedringd av kompisar till oss som frågade vad som var på gång.

Så detta har pågått sedan slutet på 2013. Har ens alla medlemmar i partiet känt till detta?
- Det var ett val från mitt håll, att jag inte ville att vi skulle gå ut och försvara oss. Men det var ju debatt även på
Lidingösidan. Jag var väldigt tydlig med att man får besvara med fakta och inte munhuggas och inte skriva elaka saker och inte göra som de gör mot mig eller mot oss, vi får inte sjunka till deras nivå.

Men de andra som också enligt dig blev åtgångna, och som nu står långt ner på valsedeln, de har ju hållit totalt tyst.
- Det var för att vi sa "det här är så fult gjort så man sjunker inte till deras nivå".

Är detta direkt personligt mot just dig eller mot en uppfattning som du har?
- De här personerna känner inte mig, de har ingen aning om vad jag står för. De säger att jag står för det som Paul stod för, men de har aldrig bemödat sig att ta reda på "men vad vill Anna". Vad står hon för?

Men man var ute efter Paul...
- ... och så fick man inte honom utan man fick mig istället.

Och detta har hållit på i fyra år. Kommer det bli bättre nu då?
- Nu har man lyckats rensa ut. Alla som inte tyckte som de, är borta. Nu har man kanske en mer homogen grupp som tycker likadant, men de är ju inte politiker någon av dem egentligen. Jo, några av dem har varit med och har något längre politisk erfarenhet.

- Det intressanta är att man bygger upp det kring byggpolitiken, att vi ska bygga mycket mindre. Jag vet inte vad mycket mindre är, för vi har byggt kanske 100 lägenheter om året eller mindre. Jag har stått för en byggpolitik på mellan 100 och 200 lägenheter per år. Det är en bra utvecklingslinje. Vi kan inte bygga mer per år, för vi är en ö. Vi måste bygga i våra närcentra. Det finns inget parti som säger att vi ska bygga i grönområdena. Här råder total enighet. Om man vill ha en levande småstad anno 2018 eller 2026 så måste du ha ett kundunderlag. Marknaden styr och behöver underlag för att kunna ha affärer i våra stadsdelscentra. Om du tar bort kundunderlaget så försvinner det som ska göra allt levande, alltså affärerna. Det blir en sovstad och den dör.

Har moderaterna nu tagit LP:s politik när det gäller byggandet?
- Jag tror att vi har (skratt) nog närmat oss LP:s byggpolitik ganska mycket och vi har (suck)... Jag vill säga så här: Vi har alltid haft en ganska restriktiv byggpolitik, egentligen. De stora byggprojekten är Dalénum och Gåshaga och så tittar vi på Torsvik och Centrum. Där gjorde vi de 5 framtidsbilderna där 1 var väldigt lite byggande och 5 var väldigt mycket. Jag tillhörde dem som ville ha 3:an. Hans Barje kämpade för 4:an, han ville ha mer. Sedan ändrade han uppfattning, och ville minska.

- Nu hamnar vi kanske mer mot 1:an. Om det ska utvecklas måste det bära sig. Vi kan inte dra ner och säga att de ska gå plus minus noll, för det är ett samhällsekonomiskt hål i huvudet att göra på det sättet. Men jag tror att vi tenderar att glida åt det hållet. Då ska man inte ge sig in i dessa försök, för det kostar bara. Då ska man inte bygga. Det kostar bara pengar. Vi vet inte vad den nye ägaren till Lidingö centrum tycker, men de är långsiktiga och pratar med marknaden.

Det sägs att vissa beslut har tagit väldigt lång tid att få igenom i stadshuset under din period. Ligger det något i detta? Har det varit skillnad mellan dig och Paul? En del säger att det händer ingenting när Anna sitter där.
- Det är vår grupp som bestämmer och om du har ett motstånd i gruppen som gör allt man kan för att förhala beslut, då blir det så här.

Vad kommer du att arbeta med framöver?

- I januari nästa år börja jag läsa en rektorsutbildning och kommer att arbeta som biträdande förskolechef tillsammans med Marie Öhman, som är förskolechef på Torsviks och Hersbys förskolor. Det kommer bli ytterligare en förskola i denna grupp. När Marie Öhman går i pension är tanken att jag tar över. Jag har inte arbetat med detta på åtta år och det har hänt enormt mycket under dessa år, så jag ser verkligen fram emot att få börja jobba med barn igen.

De återkommande hoten

- Jag har också lärt mig mycket om mig själv, hur man reagerar. Som hoten, folk som ringer på nätterna och hotar bränna upp mitt hus, vill ta livet av mina barn. Det är för djävligt. Nu har det nästan blivit en självklarhet att det händer och det tror jag inte folk förstår. Arbetet som KSO är inte 40 timmar i veckan utan snarare 80-100 timmar sju dagar i veckan. Och det ringer på nätterna och så säger någon det är inte bra om dina barn går till skolan i morgon för då vet man inte vad som händer. Det är inte roligt.

- Det sista hotet var nu i och med tvåårsregeln (att asylbeviljade får bostad i två år, inte längre). Då ringde en man som var fullständigt tokstolligt galen och bara skrek i telefon "hur kunde jag sätta folk på gatan". Jag svarade att jag står och lagar mat till mina barn, då blev han helt tyst och lugn och sa "Husen på tunen är ju gjorda i trä och det vore väldigt tråkigt om dina barns hem försvann det händer ju så lätt". Han ringde med ett kontantkort, anonymt förstås. Då hade jag Securitasvakter utanför huset.

Vad vill du säga som avslutsord?

- Det har varit fantastiska och roliga år och jag har lärt mig väldigt mycket. Året ut är jag ordförande i Käppalaförbundet och andra vice ordförande i Brandförsvaret. Jag har fått träffa fantastiskt intressanta personer och oändligt många lidingöbor. Det är en ynnest eftersom jag brinner för demokratin. Det har varit en ära att få representera lidingöborna, att få ha varit uppe i fullmäktige och debattera. Vi har gjort bra saker under åren: simhallen är där, Dalénum, Gåshaga, Vallen, sänkt skatten, sålt Lidingöhem, som ingen av de andra gjort före mig. Och så den nya bron med dubbelspår. Där får vi även pengar från staten, 343 miljoner kronor. Ja, jag har gjort ganska mycket, faktiskt.

- Summa summarum, det har varit roligt med politiken. Jag slutar den 31 juli som KSO och med politiken på Lidingö i och med septembermötet, efter valet. Men jag sitter i länsförbundets styrelse till maj 2019. Så man vet aldrig hur fortsättningen blir.

Anna Rheyneuclaudes i talarstolen vid sista fullmäktigemötet som KSO, i juni i år.Anna Rheyneuclaudes i talarstolen vid sista fullmäktigemötet som KSO, i juni i år.

Dela "Ja, jag har gjort ganska mycket, faktiskt"

Kommentarer

Lennart Myrhammar 2018-09-26 13:06

Märklig syn på allt:

"Det är vår grupp som bestämmer och om du har ett motstånd i gruppen som gör allt man kan för att förhala beslut, då blir det så här.
MEN:
"Ja, jag har gjort ganska mycket, faktiskt."
osv, osv.
Människan verkar ha en bild av demokrati och sig själv som är helt verklighetsfrånvänd. (Modererad av Lidingösidan)

Michael Anderberg 2018-07-31 11:00

Tack för de här åren, Anna! Det var roligt och lärorikt att jobba med dig under de åren jag var aktiv. Lycka till i ditt ny-gamla värv!

Anders Odéen 2018-07-31 09:11

Ganska = Lagom – i politiken räcker det inte!

Per Lilja 2018-07-31 05:58

Jo. Det är inte bara på riksnivå M totalt tappade kompassen (eller frivilligt låste in den i garderoben). Identitetspolitik och flyktingaktivism tillhörde vardagen och all kritik mot denna extremism kunde med enkelhet avfärdas med svepande anklagelser om sexism och rasism. Passar på att tipsa Daniel Källenfors om ett par bra förebilder; Carina Wutzler KSO Vellinge samt Christian Sonesson KSO Staffanstorp. Två rejäla KSO:er som står upp för kommuninnevånare även när det blåser rejält i vårt vänstervridna medieklimat.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google