Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 juli 2020 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Joachim Hägg, SD: Nu börjar vår läroperiod

måndag 15 september 2014 12:44

Joachim Hägg, Sverigedemokraterna.

Joachim Hägg, Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna fick ett mandat i kommunvalet på Lidingö. Det är första gången på 20 år som ett nytt parti kommer in i Lidingös fullmäktige. Senast var det KD 1994. 757 personer röstade i år på Sverigedemoraterna, vilket var mer än dubbelt så många som i valet 2010. Det enda namnet på valsedeln är Joachim Hägg, som bor i Sticklinge.

När Lidingösidan når honom är han naturligtvis glad över resultatet.
– Den här mandatperioden kommer vi i första hand att se som en läroperiod. Med ett mandat har vi inte så mycket att säga till om, men det spelar inte så stor roll.

Vilken är din förklaring till att över 700 personer röstade på er utan att ni gjort något för att tala om var ni står i lokala frågor. Man har ju inte ens sett några av era affischer på ön.
– Förklaringen kan vara den att man vill se oss börja arbeta i kommunfullmäktige för att se hur det går. På Lidingö röstade f.ö. över 1800 personer på SD i riksdagsvalet vilket gav oss 6,5 procent.

Vilka frågor är mest angelägna för er?
– Först är det skolan. Vi ligger inte så högt i nationell ranking, med det finns mycket annat som också spelar in. Det finns drogproblem i skolan man måste ta tag i. Vi vill starta ett fördjupat samarbete med polisen och skolan för att ändra på denna trend.

- Sedan kommer byggandet av bostäder. Vi vill förtäta men inte åsamka grönområdena någon skada. Vi tycker också att Torsviksdiket ska däckas över ganska snart. Men innan vi sett den ekonomiska uppställningen hur finansieringen ska ske vill vi inte säga tidpunkt. Inriktningen borde vara att däcka över inom fem år.

- Den tredje frågan är kollektivtrafiken. Det är flera som anser att det nya avtalet med Keolis inte är bra. Här ska vi försöka påverka och jag har kontakter med personer inom organisationen som kan vara bra att diskutera med.

- När det sedan kommer till frågor som nybyggnad av badhus så ligger de en bit ner på vår dagordning.

Och, den givna frågan, invandringen?
– Vi ska en ansvarsfull inställning, samhället måste kunna absorbera dem som kommer. Annars kommer hela systemet i felbalans både vad gäller ekonomi, skola och stöd. Vi är inte emot invandringen. Men just nu vill jag vänta med att uttala mig mer precist än så.

Vet du vad du givit in på?
– Ja, det är en bra fråga, men som sagt, under den första mandatperioden kommer vi att lära oss mycket om fullmäktiges och nämndernas arbete. Målet är på sikt att knyta kontakter med dem som arbetar för Lidingös bästa. Och, jag har inga som helst planer på att lämna fullmäktige under den kommande mandatperioden.

Joachim Hägg är 48 år och arbetar som IT-strategisk kommunikatör. SD-gruppen på Lidingö består just nu av fem personer.

Det nya kommunfullmäktige på Lidingö sammanträder för första gången den 20 oktober.

Dela Joachim Hägg, SD: Nu börjar vår läroperiod

Kommentarer

Johan Andersson 2014-09-15 18:18

Och detta sammanfattar ganska bra anledningen till att vi INTE ska bygga fler stora lägenhetskomplex på ön. Det räcker uppenbarligen med Högsätra, Larsberg och Käppala kryddat med lite inflyttade skåningar på norra ön.

Fimpa C/T planerna helt!

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google