onsdag 17 oktober 2018 15:20
NYANLÄNDA. Kammarätten har beslutat att pröva Lidingö stads beslut att säga upp nyanländas bostadskontrakt efter två år. Ett ny dom kan påverka mottagande i alla kommuner i landet.
Lidingö stads kommunstyrelse beslutade i oktober 2017 att alla nyanlända som kom efter att bosättningslagen infördes ska sägas upp från sina bostadskontrakt efter två år. Bakom beslutet stod den politiska majoriteten (M, KD och LP). Miljöpartiet ansåg att beslutet försvårade integrationen och att stadens beslut också kunde strida mot bosättningslagen. Miljöpartiet ville därför få stadens beslut prövat juridiskt, se Lidingösidan 27 mars 2018.
– Det är glädjande att kammarrätten nu tar upp målet, säger Patrik Sandström, gruppledare för Miljöpartiet på Lidingö i ett pressmeddelande. Det visar att kammarrätten delar vår uppfattning att domen i förvaltningsrätten inte var tillräcklig. Förhoppningsvis kommer den fram till en annan slutsats. Det skulle vara ett stort steg framåt för en bättre integration av nyanlända,
Under 2018 kommer sammanlagt 82 vuxna och 40 barn att få sina bostadskontrakt uppsagda av Lidingö stad enligt Miljöpartiet.
– Det försvårar såklart integrationen för de familjer som etablerat sig på Lidingö. Barn går i skolan och föräldrar studerar på Komvux och andra ställen. Lidingö både kan och bör ta ett större ansvar för människor i svåra situationer, särskilt när barn är inblandade, fortsätter Patrik Sandström.
- Miljöpartiet vill att varje individ ska få stöd och hjälp att hitta arbete och eget boende. Bostadskontrakten ska prövas individuellt utifrån vad som främjar integrationen. Att hjälpa människor på flykt är inte enbart en juridisk sak utan också ett moraliskt ansvar. Vi vill ha ett mottagande på Lidingö i lidingösonen Raoul Wallenbergs anda, säger Patrik Sandström.
Mikael Olofsson 2018-10-18 21:56
Per Lilja 2018-10-17 23:37
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google