Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 december 2021 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Kinesiska muren och Lilla Bron...

måndag 4 december 2017 16:40

För ett par veckor sedan skrev centerpartisten Ulf Weidling en saga här på Lidingösidan som handlade om den nya bro som Lidingö ska bygga, med plats för både dubbla spårvägsspår och dubbelfiliga cykelbanor. Även de gående får en egen gångbana. Weidling skärskådar nu den nya brons planerade balkonger och kostnaderna för dessa.

Det sägs att kinesiska muren är synlig från rymden – vilket påstås vara osant, men åtminstone kan man se den när man går på den och njuta av upplevelsen när man promenerar nedanför!

Omvänt gäller för Lilla Bron med den längsgående balkongen som ska saliggöra den arkitektoniska gestaltningen – som man ser på de perspektiv som publicerats, kan den hyllade balkongen bara ses från luften – hoppas att måsarna vet att uppskatta synen! Från vägbron intill syns den inte på grund av spåren med alla master och el-ledningar och från vattnet ser man ju bara kanten underifrån.

En av den planerade brons två balkonger en härlig sommardag. Illustration: Knight ArchitectsEn av den planerade brons två balkonger en härlig sommardag. Illustration: Knight Architects De två broarna i framtiden, fast utan balkonger på den röda, lägre bron. Illustration: Knight ArchitectsDe två broarna i framtiden, fast utan balkonger på den röda, lägre bron. Illustration: Knight Architects

Den som står i snålblåsten på balkongen 10 meter över vattnet ser ju inte härligheten på grund av perspektivet. Och att meta från den höjden måste vara ett skämt!

Dom lyckliga boende i de högsta våningarna i husen på Torsviksberget kan nog avnjuta utsikten mot Värtan med balkongen på bron – men den åskådarskaran är ju begränsad.

Men, balkongens inverkan på brons produktionskostnad är brutal. En rationell produktion av sådana broar är att först lansera brobalkarna och därefter gjuta broplattan med form, som hängs på en stålkonstruktion som rullas ut på brobalkarna. Detta förutsätter givetvis att broplattan har samma bredd- och höjdmått hela vägen – vilket balkongen omöjliggör.

För hur man producerar en broplatta med utsvävande balkonger på sidan vet jag inte. Sedan mitt första brobygge (Hägerstensdelen av Essingeleden), där vi lanserade förtillverkade brobalkar av betong och sedan gjöt broplattan i sektioner med hjälp av en stålkonstruktion som rullades ut, känner jag inte till någon bro som Lilla Bron med längsgående balkong, eller balkonger, om dom ska ha två. Merkostnaden för detta utförande svävar – det finns inga förelägg – men allt från 60 miljoner till bortåt 100 har skattats från olika håll.

Så det hialösa förslaget att acceptera 15 % merkostnader för arkitektonisk utformning räcker nog inte till….

Klart att kommunledningen och arkitekten vill föreviga sin skapelse som unik och som ett framtida landmärke även om man måste hyra helikopter för att se hela härligheten. Så lite kanske det får kosta – men över 60 miljoner??

Ulf Weidling

En bild från 2015 som visar Ropsten och de tre broarna innan den mittersta rivs. Illustration: Stockholms stadEn bild från 2015 som visar Ropsten och de tre broarna innan den mittersta rivs. Illustration: Stockholms stad

Dela Kinesiska muren och Lilla Bron...

Kommentarer

Ulf Weidling 2017-12-10 12:08

Kära Andreas,
Tack för din kommentar - men du har mycket att bevisa...
Varför finns det inga balkonger på vägbron eller gamla järnbron? Eller på några andra broar i länet? Jo för att dom har planerats av ansvarskännande politiker och tjänstemän som vet att en bro är ett verktyg för transport - i vårat fall mellan Lidingö och fastlandet!
Inte ett objekt för att göda några politikers prestige på skattebetalarnas bekostnad. Vad vill Lidingöborna helst ha - en simhall med 50 meters bassäng eller onödiga balkonger på Lilla Bron? Svara helst innan valet!

Andreas Bengtsson 2017-12-05 10:50

Det är alltmer tydligt att Centeroppositionen på Lidingö ska ägna sig åt sagor. Maken till uppdiktad historia var det länge sedan man läste.
Men istället för att sprida skrönor vore det passade om herr Weidling kunde ge oss läsare bevis och belägg på vart enda påstående i texten. Innan det sker litar jag på all den verkliga fakta som finns om bron och inte på Weidlings sagor.
Och håller med Gunilla A: om denna saga vore sann hade det varit huvudlöst. Tack och lov går det inte att lita på Centern. Som vanligt med andra ord.

Gunilla Appelgren 2017-12-04 16:54

Om detta stämmer så är det ju totalt huvudlöst. Fullkomligt oacceptabelt slöseri med pengar!!!

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google