Väder Lidingö

Lidingö lördag 18 september 2021 v. 37

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Kommunalråden får höjt

torsdag 5 juli 2018 22:41

88.400 KRONOR. När Daniel Källenfors (M) tillträder som kommunstyrelsens ordförande den 1 augusti får han en månadslön på 88.400 kronor per månad. De övriga kommunalråden, Birgitta Sköld (LP), Hans Barje (M) och Carl-Johan Schiller (KD) får från 1 juli 66.300 kronor per månad. Oppositionsrådet, Amelie Tarschys Ingre (L), får 44.200 kronor per månad. På dessa löner läggs sociala avgifter.

Det var efter valet 2010 som Lidingö fick fyra kommunalråd. Då blev det två från Moderaterna, ett från Liberalerna och ett från Kristdemokraterna. Dessförinnan fanns det bara ett, fram till 2003, därefter två. Ett oppositionsråd har dock funnits hela tiden.

“Många Lidingöbor undrar tillsammans med Lidingöpartiet varför denna våldsamma utökning av antalet kommunalråd anses nödvändig i en förhållandevis liten kommun som Lidingö och vad utökningen kostar för stadens skattebetalare”, skrev Lars H Ericsson (LP) i en interpellation i fullmäktige 2010 när debatten om ett eller flera kommunalråd var som livligast. Efter valet 2014, när Lidingöpartiet själva fick en kommunalrådspost, tystnade dock den debatten helt … Frågan är hur många kommunalråd staden kommer att ha efter höstens val.

I december 2006 beslutade Lidingö kommunfullmäktige att arvodet till kommunalråden och oppositionsråden skulle följa statsrådens löneutveckling. Statsrådens löner beslutas av statsrådsarvodesnämnden och justeras varje år den 1 juli. Från 2007 innebar beslutet att kommunstyrelsens ordförande skulle få 70 procent av statsrådsarvodet, övriga kommunalråd få 75 procent av KSO:s arvode och oppositionsrådet få 50 procent. I februari i år beslutade kommunfullmäktige om en sänkning av arvodet så att kommunstyrelseordföranden får 65 procent och att de övrigas arvoden anpassas därefter.

Text: Susann Thorngren

Anm.
Från 1 juli i år har ett statsråd 136 000 kronor i arvode per månad. (Statsministern har 172 000 kronor i månaden).

Dela Kommunalråden får höjt

Kommentarer

Erik Wallin 2018-07-07 12:21

Jag håller helt med Göran Borgenvik att tunga uppdrag ska ha rejäla löner. Men nu är det ju knappast så att detta kan kallas tuffa uppdrag.

Erik Wallin

Göran Borgenvik. Ordförande SD Lidingö 2018-07-07 08:07

Att kommunstyrelsens ordförande får en lön som är ungefär hälften av den som statsministern har, är helt rimlig. Daniel blir ju Lidingös "statsminister"! De övriga kommunalrådens löner är också helt rimliga likaså oppositionsrådets.

Tuffa uppdrag ska ge skälig ersättning, det tror jag majoriteten av medborgarna på Lidingö tycker!

Göran Borgenvik
Ordförande
SD Lidingö

Patrik Sandström 2018-07-06 14:11

Vi i Miljöpartiet har föreslagit att antalet kommunalråd ska minskas och att ingen ska ersättas med mer än en riksdagsledamot arvode.

I förhållande till Lidingös storlek och utmaningar är det rimligt. Det är viktigt att politikers ersättningar är återhållsamma för att vinna medborgarnas förtroende.

Patrik Sandström
Gruppledare
Miljöpartiet de Gröna i Lidingö

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google