Väder Lidingö

Lidingö tisdag 24 november 2020 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Jennie Lindahl 9 okt 08:17 om Finns det endast 57 hjärtstartare på Lidingö?

Kommunfullmäktige avgör frågan om folkomröstning

fredag 21 december 2012 00:01

Gymnasiesammanslagningen. På Lidingö kommunfullmäktiges första sammanträde under 2013, den 28 januari, avgörs om det blir folkomröstning beträffande sammanslagningen av Gångsätra och Hersby gymnasier. 4 300 personer har med namnunderskrifter krävt att medborgarna ska tillfrågas, se Lidingösidan 2 november. När kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, i tisdags behandlade frågan ansåg majoriteten att det inte ska hållas någon rådgivande folkomröstning.

För att fullmäktige ska hamna på samma ståndpunkt som KSAU krävs att minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna, alltså 34 personer, röstar mot förslaget. Som Lidingösidan tidigare skrivit krävs det därmed att minst 18 fullmäktigeledamöter måste rösta för förslaget.

De tre partier som, genom en återremiss av budgeten, krävde att gymnasiefrågan skulle utredas ytterligare är Centerpartiet, Lidingöpartiet och Socialdemokraterna. Tillsammans har de 8+7+5 = 20 mandat. Kommer alla tre partierna att rösta för förslaget?

En folkomröstning kan tidigast hållas under senvåren. Om resultatet skulle bli att en majoritet av de röstande vill behålla de två gymnasierna, samtidigt som det ena då endast har en månads verksamhet kvar, ja då hamnar öns politiker i en rävsax, för att inte tala om skolförvaltningen. Men eftersom omröstningen endast är rådgivande finns ju möjligheten att inte förändra något. Politiskt lär det dock kosta.

En spännande tid väntar. Redan den 7 januari får vi kanske veta hur partierna ställer sig. Då sammanträder kommunstyrelsen och det är rimligt att tro att alla talar om hur de ställer sig.

Dela Kommunfullmäktige avgör frågan om folkomröstning

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google