Väder Lidingö

Lidingö tisdag 7 februari 2023 v. 06

Senaste kommentaren - Se fler

Kort samtal om skatter

onsdag 14 november 2018 15:55

20 ÖRE. Tre av Lidingös fyra kommunalråd (även om Liberalerna ännu inte utsett vem som ska vara deras företrädare) ställde upp för fotografering och ett kort samtal om skatter, utanför stadshuset. De flesta uppfattar nog att det är Moderaterna som driver på för att sänka skatten och därför var det naturligt att fråga Lidingöpartiet och Liberalerna om de har ändrat uppfattning när det gäller skatter.

Tre kommunalråd: Amelie Tarschys Ingre (L), Daniel Källenfors (M) och Birgitta Sköld (LP).Tre kommunalråd: Amelie Tarschys Ingre (L), Daniel Källenfors (M) och Birgitta Sköld (LP).

Moderaterna vill sänka skatten mycket och eftersom Lidingöpartiet och Liberalerna nu är i koalition så är frågan: Har ni inte ändrat uppfattning om skattsänkningar jämfört med tidigare?
Birgitta Sköld, Lidingöpartiet:
Nej, vi har varit med om att sänka skatten även under den här mandatperioden. Så för oss är detta naturligt och vi har också drivit på frågan om effeltivisering. Vi sett är att vi har högre skatt för privatpersoner än jämförbara kommuner.

Är det tecknet på att det är mer ineffektivt på Lidingö?
BS: Det tror jag inte, men man kan göra det ännu bättre.

Men för Liberalerna måste det väl vara en helt ny uppfattning att ni vill sänka skatten.
Amelie Tarschys Ingre (som ännu inte utsetts av Liberlaernas grupp till kommunalråd utan är oppositionsråd fram till årsskiftet): Vi tycker att det är positivt att man inte har alltför hög kommunalskatt. Det är något man hela tiden måste arbeta med. Det är en ambition att sänka skatten.

Men var det stora kval för er att gå med på detta?
ATI: Det kan finnas en målkonflikt beroende på vilka satsningar man ska göra inom de stora områdena som skola och omsorg. Men jag tror att man ska ha en ambition att sänka skatten och göra saker mer effektiva. Det är ju alltid skattebetalarnas pengar man värnar och dem måste man vara försiktig med. En sänkt skatt innebär inte en sänkt ambition när det gäller skola och omsorg. Det vi vill arbeta med är att förbättra, och även jämföra oss med andra kommuner, hur man gör saker bättre och kanske billigare.

Borde man inte först ha gjort en undersökning för att se om arbetet i kommunen verkligen är ineffektivt?
BS: När vi byggde om stadshuset så fann vi att många lokaler var ineffektiva och huset har inte renoverats. Dessutom fanns massa tunnlar och stora rum som vi tagit bort nu.

Men personalens arbete, är det ineffektivt?
BS: Vi ser över processerna helt enkelt.
ATI: Med digalisering kan man göra mycket bättre. I skolan kan man individanpassa lärandet, men man kanske inte måste ha enskilda lärare för varje elev. Med hjälp av digitalisering kan man få bättre individanpassad undervisning.

Och här kommer dagens fråga: Om jag har 50 000 kronor i månadslön, hur mycket mer får jag behålla per månad om skatten sänks med 20 öre?
Daniel Källenfors (efter några sekunders betänketid): 100 kronor. Varje skatteöre motsvarar ungefär 1,5 miljoner kronor. Men det handlar om att du inte ska ta lidingöbornas pengar.

Är allt redan klart och investerat, t.ex. de 35 miljonerna för Vallen som idrottsrörelsen fått besked om att de ska vara med och betala? Kan man inte klara av den frågan före en skattesänkning?
DK:
Man ska inte se det på så sätt. Vi ser att andra kommuner har 1 (en) krona i lägre skatt och ännu lägre och de fungerar alldeles utmärkt. Vi ser att det finns ineffektivitet i stadshuset och i olika processer. Så det finns mycket att fokusera på när det gäller kärnverksamheterna.

Dela Kort samtal om skatter

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google