Väder Lidingö

Lidingö torsdag 20 februari 2020 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Kulturpolitik eller politisk kultur

fredag 16 oktober 2015 15:16

- Kulturen är något som håller vårt samhälle ihop, som en länk mellan dåtid, nutid och framtid. Som är ett rep att hålla sig i när vi möter andra, för oss okända kulturer och sfärer. Det är ju inget att hymla med att det kan vara läskigt och svårt att förhålla sig till andra kulturer. Jag menar inte att vi ska låta bli, men vi ska ha respekt för komplexiteten. Det sa kommunalrådet och ordföranden i Lidingös kultur- och fritidsnämnd, Carl-Johan Schiller, när han igår talade på Mötesplats Centrum om kulturpolitik. Programmet ingår i den pågående kulturveckan på Lidingö. Åhörarna fick lyssna till ett både intressant och personligt föredrag. Politiker, och kanske mest lokalpolitiker, väljer oftast att inte sticka fram hakan, men Schiller verkade inte vara inne på den linjen. Lidingösidan återger här nedan delar av hans föredrag.

Kommunalrådet Carl-Johan Schiller talade igår påKommunalrådet Carl-Johan Schiller talade igår på

- Ett problem för borgerligheten är svårigheten att hitta en nyanserad linje i kulturfrågorna. Precis som miljön blir det allt eller inget. Och ofta, tyvärr tycker jag att högern landar i inget. Nu som då reduceras kulturpolitiken till småsaker. Vem har betalat TV-licensen (apropå den år 2006 snabbt avsatta kulturministern Cecilia Stegö Kilò)? Ska vi ha avgiftsfritt inträde på statliga museer? Är det rätt att i kulturen och skapandets namn vandalisera tunnelbanevagnar?

- Det är viktigt att Sverige idag behöver en kulturpolitik som står upp, rak i ryggen och vågar visa vad som är Sverige. Utan en sådan kultur och en politik som främjar det, tror jag inte att vi kommer klara av att möta de utmaningar som migrationen för med sig.

- För hur ska vi kunna möta människor om vi inte vet var vi har oss själva? Sverige är idag ett väldigt sekulariserat land. Men många av dem som kommer hit är det inte. Vi kan allt mindre om våra traditioner. Men många av dem som kommer hit har extremt starka traditioner med sig. Vissa är bra. Vissa kan vi lära oss av. Andra är katastrofala och då kanske den svenska kulturen erbjuder bättre lösningar. Men om vi då inte vågar stå upp för det, hur ska vi kunna lära andra?

- Kultur tillsammans med försvar är några av de uppgifter som stater, eller det offentliga, tagit hand om allra längst. När nya slott och kyrkor byggdes anlitades de främsta konstnärerna man hade råd med för att smycka dessa. Alltså långt före skola, sjukvård, höghastighetståg eller föräldrapenning så finansierade det offentliga kulturen. Med andra ord, självklart behövs det offentliga satsningar på kulturen, det är inget nytt.

- När det gäller den politiska kulturen är det värsta jag vet uttalanden om vad som är rätt och fel kultur. När det anses fel att fira nationaldagen eller midsommarafton, men rätt med andra typer av uttryck som kan vara provocerande för andra delar av samhället. Det måste finnas en tolerans för olika uttryck och det måste vara tillåtet att tycka olika. Annars hämmas möjligheterna för fler att ta del av politiken om den ständigt ska problematiseras av proffstyckare och politruker som sågar olika kultur- och åsiktsyttringar bara för att de inte passar in i en viss ram av åsikter.

Dela Kulturpolitik eller politisk kultur

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google