Väder Lidingö

Lidingö fredag 3 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

L: Anställ trygghetsvakter

måndag 2 april 2018 13:50

Lidingöborna känner sig otrygga, skriver de båda liberalerna Amelie Tarschys Ingre och Göran Tegnér. "Men det tar tid att utbilda fler poliser. Vi liberaler har därför föreslagit och i vår budget avsatt pengar för att anställa kommunala trygghetsvakter, som arbetar på kommunens uppdrag för att skapa lugn och trygghet."

Lidingöborna känner sig otrygga. Närmare hälften av de tillfrågade lidingöborna i Polisregion Stockholms trygghetsmätning 2017 säger att otryggheten får konsekvenser för deras vardagsliv. De väljer en annan väg eller ett annat färdsätt på grund av oro för brott. Var tredje oroar sig för inbrott i den egna bostaden och många föräldrar är rädda för att deras ungdomar ska bli utsatta för rån och överfall när de rör sig runt om på ön.

Så kan vi inte ha det. Det är vår uppgift som politiker att göra vad vi kan för att minska otryggheten.

I första hand ska vi kunna lita på att polisen kommer om det skulle behövas, då det främst är deras uppgift att upprätthålla allmän ordning och bekämpa brott. Men verkligheten är en annan. Det saknas alltför många poliser, vilket innebär att det brottsförebyggande arbetet läggs åt sidan och den viktiga trygghetsskapande synligheten prioriteras bort. Från Liberalernas sida vill vi därför utöka antalet poliser kraftigt.

Men det tar tid att utbilda fler poliser. Vi liberaler har därför föreslagit och i vår budget avsatt pengar för att anställa kommunala trygghetsvakter. Trygghetsvakter arbetar på kommunens uppdrag för att skapa lugn och trygghet på de platser där människor rör sig och på de tider då otryggheten är som störst, till exempel sena kvällar i Ropsten, centrum eller vid ungdomsfester. De ska också kunna åka runt i bil och ta sig till både norra och södra Lidingö. Erfarenheten från Landskrona visar att brottslighet och vandalisering minskar betydligt i de områden där trygghetsvakterna är aktiva.

Vi beklagar att majoriteten på Lidingö (M, LP och KD) inte vill stödja vårt förslag för att öka tryggheten på ön.

Att kunna ta en promenad när och var man vill, att kunna vänta på bussen eller Lidingöbanan en sen kväll utan att vara orolig, det är frihet. Om vi får bestämma ska alla lidingöbor kunna känna sig trygga i sitt bostadsområde och inte behöva avstå från sin kvällspromenad på grund av otrygghet.

Amelie Tarschys Ingre, oppositionsråd (L)
Göran Tegnér, gruppledare i teknik- och fastighetsnämnden (L)

Dela L: Anställ trygghetsvakter

Kommentarer

Anders Bergstedt 2018-04-05 08:47

Vi kan inte vänta på poliser som vi aldrig kommer att få. I dagens DN Stockholm läser jag följande:" Som tillfällig lösning på polisbristen vill de styrande i Stockholms stad anställa mobila ordningsvakter med vissa polisiära befogenheter. Vi vill att de skall vara mobila. För att kunna anställa vakterna måste staden skicka in en ansökan till Polismyndigheten där de ger en lägesbeskrivning och en motivering till rekryteringarna".

Istället för att gå samman och sätta press på Polismyndigheten har Lidingös politiker och kommunalråd kommit med spretiga och tandlösa uttalanden. Lidingös kommunpolis Fredrik Wallén har skickligt flyttat fokus till det som fungerar istället för det som inte fungerar. Nu är det dags att sätta ner foten och ändra uppdraget för våra ordningsvakter och väktare att i första hand svara för tryggheten !

Amelie Tarschys Ingre (L) 2018-04-04 07:04

Tack för era kommentarer Mikael och Anders. Liberalerna driver på nationell nivå fler poliser och vi ligger på lokalt tillsammans med övriga partier för att det ska bli fler poliser på Lidingö. Polisen är dock inte en kommunal fråga.

Att införa kommunala trygghetsvakter för att öka tryggheten på Lidingö är däremot något konkret vi kan göra och som fått goda effekter i andra kommuner.

Anders Bergstedt 2018-04-03 07:45

Jag håller med Mikael Olofsson. Orsaken till situationen är att politikerna inte går ihop och sätter press på polisen. Vi betalar för poliser som vi inte har och som vi aldrig kommer att få. Den kraftiga ökningen av utbildade poliser kommer att styras till områden "där de bäst behövs".

Använd istället de ordningsvakter och väktare som har bevakningsuppgifter och parkeringsövervakning. Securitas uppdrag måste förändras till att i första hand vara trygghetsvakter. Det är stötande att dessa bara åker omkring och inkasserar parkeringsböter. De och grannsamverkan i områden och bil måste också ta tag i klottret. Kommunen använder sina verktyg fel!

Mikael Olofsson 2018-04-02 19:19

Absolut INTE! Vi betalar redan för detta via skattsedeln, inte bara litegranna utan premium, då ska staten leverera!

Om kommunen anlitar trygghetsvakter så tvingas vi betala för premium och sedan ytterligare en gång - dvs mer än dubbelt. Nej tack! Lidingö stad får istället hitta ett sätt att sätta press på ansvariga (det borde naturligtvis resten av Sverige göra också).

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google