Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 december 2021 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

L: Inför trygghetsvakter på Lidingö

söndag 17 december 2017 00:01

Om Liberalerna får bestämma ska den som bor på Lidingö kunna känna sig trygg i sitt bostadsområde och på vägen hem och inte behöva avstå från sin kvällspromenad på grund av otrygghet. Vi har krävt att trygghetsvakter ska anställas i Lidingö men hittills har vi inte fått gehör för detta från den styrande majoriteten i stadshuset, vilket vi beklagar. Det skriver Amelie Tarschys Ingre (L), Annika Persson (L) och Göran Tegnér (L).

Att kunna ta en promenad när och var man vill, att kunna vänta på bussen eller Lidingöbanan en sen kväll utan att vara orolig, det är frihet. Det är också något som borde vara självklart för varje invånare på Lidingö, men så är det inte i dag. Tvärtom har människors känsla av otrygghet ökat enligt den senaste nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Otryggheten får också konkreta följder för människors egen vardag. Var tredje svarande i Brås undersökning uppgav att de valt en annan väg eller ett annat färdsätt på grund av oro för brott. En av tio pekade på att de valt att avstå från en aktivitet till följd av denna oro. Och nästan var fjärde tillfrågad ansåg att deras livskvalitet påverkades till följd av otryggheten. Siffrorna talar för sig själva. Helt klart är att människors frihet minskar på grund av rädslan för att utsättas för brott.

Vi tycker att det är självklart att vi ska kunna lita på att polisen kommer om det skulle behövas, då det i första hand är deras uppgift att upprätthålla allmän ordning och bekämpa brott. Men verkligheten är en annan. I dag saknas det alltför många poliser, vilket innebär att det brottsförebyggande arbetet läggs åt sidan och den viktiga trygghetsskapande synligheten prioriteras bort. Från Liberalernas sida vill vi därför utöka antalet poliser kraftigt.

Men det tar tid att utbilda fler poliser. I flera kommuner, bland annat Landskrona, har man med gott resultat i stället anlitat trygghetsvakter. Trygghetsvakter är ordningsvakter som på kommunens uppdrag arbetar för att skapa lugn och trygghet på de platser där människor rör sig och på de tider då otryggheten är som störst, till exempel sena kvällar i Ropsten, centrum eller vid ungdomsfester. De ska också kunna åka runt i bil och ta sig till både norra och södra Lidingö. Erfarenheten från Landskrona visar att brottslighet och vandalisering minskar betydligt i de områden där trygghetsvakterna är aktiva.

Från Liberalernas sida har vi därför krävt att trygghetsvakter ska anställas även i Lidingö och vi har också avsatt pengar för detta i vår budget för nästa år. Men hittills har vi inte fått gehör för detta från den styrande majoriteten i stadshuset, vilket vi beklagar.

Om vi får bestämma ska den som bor på Lidingö kunna känna sig trygg i sitt bostadsområde och på vägen hem och inte behöva avstå från sin kvällspromenad på grund av otrygghet.

Amelie Tarschys Ingre (L)
Annika Persson (L)
Göran Tegnér (L)

Dela L: Inför trygghetsvakter på Lidingö

Kommentarer

Mikael Olofsson 2017-12-18 16:00

Kan vi kräva ersättning för detta av staten? Vi betalar ju redan för upprätthållande av lag och ordning (polisen) via skattsedeln.

Vi betalar ju för premium-service och om staten inte levererar motsvarande måste vi ju kunna dra av det på notan?

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google