Väder Lidingö

Lidingö måndag 28 september 2020 v. 40

Senaste kommentaren - Se fler

Paul Matell 12 sep 10:01 om Norska skidkungar satsar på Hälsans ö

L: Utveckla Rudboda C och dra dit stombuss 6

söndag 13 maj 2018 00:01

Det saknas en helhetslösning för Rudboda centrum. Gällande detaljplan går ut nästa år och nu finns en möjlighet att förnya stadsdelens centrum. Vi föreslår att förnyelsen planeras i samtal med dem som bor där, och att staden, som äger marken, bygger bostäder för Lidingös unga. Vi vill även att landstinget förlänger stombuss 6 till Rudboda centrum. Det skriver de fem liberalerna Suzanne Liljegren, Karl Alexanderson, Amelie Tarschys Ingre, Nancy Mattsson och Göran Tegnér.

Hela området kring Rudboda är föredömligt planerat, med fina bostadskvaliteter och mycket uppmärksammat när det byggdes på 1970-talet. Det finns ett stort och ökande befolkningsunderlag, men torget är ett nedgånget 1970-talsområde och i stort behov av förnyelse. Och byggnaderna runt torget är livlösa.

I Lidingös översiktsplan pekas Rudboda Centrum ut som ett utvecklingsområde. Nu är det dags att påbörja en förnyelse!

I andra delar av Rudboda sker en utveckling. Äldreboendet Silverhöjden öppnades för några år sedan. Rudboda skola är nybyggd. I Lojobacken kommer nya flerbostadshus att byggas med totalt cirka 120 - 140 lägenheter. Hit flyttar vandringskapellet.

Men det saknas en helhetslösning där Rudboda centrum ingår. Eftersom gällande detaljplan går ut nästa år finns nu en möjlighet att förnya stadsdelens centrum utifrån en genomtänkt helhetslösning.

Vi föreslår att Rudbodas förnyelse planeras i samtal med de som bor där, med inflytande för de boende över vad innehållet kring torget skulle kunna vara. I en lokal i anslutning till Rudboda torg kan utställningar med modeller visas och medborgarsamtal hållas. Byggarna kan visa upp sina byggprojekt, både nu och under tiden som Rudboda nybebyggs.

Lidingö Stads Fastighets AB äger dessutom marken i centrum och kan bygga bostäder för Lidingös unga, med rimliga hyror, på sin egen mark.

Vi liberaler har föreslagit och arbetar för att Landstinget skall förlänga stombusslinje 6 från Ropsten via Lidingö Centrum och vidare till Rudboda Centrum. Då får ett förnyat stadsdelscentrum som Rudboda även en högklassig kollektivtrafik.

Suzanne Liljegren (L), gruppledare i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden
Karl Alexanderson (L), arkitekt SAR, MSA
Amelie Tarschys Ingre (L), oppositionsråd
Nancy Mattsson, (L), styrelseordförande i Liberalerna, Lidingö
Göran Tegnér, (L), gruppledare i Teknik- och fastighetsnämnden

Dela L: Utveckla Rudboda C och dra dit stombuss 6

Kommentarer

Göran Tegnér 2018-05-14 00:22

Tack för tipset!

Krister Forsberg 2018-05-13 17:34

Om busshållplatserna på Lidingö är byggda för stombussar bör 6:an ersätta buss 222 i första hand och vända vid Södergarnsvägen, INTE Rudboda C.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google