Väder Lidingö

Lidingö söndag 13 juni 2021 v. 23

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Lidingö blir en valkrets

torsdag 21 september 2017 00:01

FRÅN TVÅ TILL EN. Vid nästa års val är Lidingö endast en valkrets. "Sedan urminnes tider" har kommunen varit indelad i två valkretsar som, grovt sett, delat ön i en nordlig och en sydlig krets. Men en ny lydelse i
vallagen ändrar alltså på detta. En kommun som har färre än 36 000 personer som har rösträtt får delas in i flera valkretsar, men då ska det vara "särskilda skäl" för det. På Lidingö var just cirka 36 000 personer röstberättigade den 1 mars 2017, så Lidingö har båda möjligheterna.

Skulle kommunfullmäktige välja att Lidingö ska vara en enda valkrets innebär det att en spärrnivå på 2 % införs. Vid senaste valet krävdes mellan 2,36 % - 2,62 % för att ett parti skulle få ett mandat av de avgivna rösterna. Skulle fullmäktige istället gå på linjen att Lidingö ska vara valkretsindelad, alltså ha fler än en valkrets, då blir spärrnivån 3 % plus att det införs utjämningsmandat.

Valkretsfrågan behandlas vid kommunfullmäktiges möte nu på måndag. Vid diskussionerna i arbetsutskottet och kommunstyrelsen har endast Liberalerna ansett att man även i fortsättningen ska dela in Lidingö i två valkretser. Övriga partier anser att staden ska beså av en valkrets. Sverigedemokraterna har inte svarat.

- Liberalerna är positiva till personval och ser gärna att lidingöbornas kryss påverkar resultatet. Möjligheten att kryssa sig in i kommunfullmäktige minskar om Lidingö har en, istället för två valkretsar, säger partiets oppositionsråd Amelie Tarschys Ingre till Lidingösidan.

I och med att så många nu flyttat in i Dalénumområdet föreslår kommunstyrelsen också att man delar valdistriktet Skärsätra i två distrikt och att Dalénum blir det ena av valdistrikten. I Dalénumområdet beräknas cirka 1 150 personer över 18 år bo på valdagen.

För att se hur 2014 års valresultat skulle slå, om man på Lidingö har ett eller två valdistrikt enligt de nya reglerna, har valkansliet på Lidingö kört 2014 års siffror i Valmyndighetens valsimulator. Se sammanställningen på nedanstående bild. Uträkningen kan enbart ge en fingervisning av hur en mandatfördelning skulle kunna se ut med de båda beräkningssätten.Det man kan se är att vid två valkretsar får varken Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna några av de 51 mandat som finns i Lidingös kommunfullmäktie. Vid en valkrets så kommer de två partierna in. Dessutom får Moderaterna ett mandat mindre, liksom Lidingöpartiet.

Dela Lidingö blir en valkrets

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google