Väder Lidingö

Lidingö onsdag 4 augusti 2021 v. 31

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Lidingö kan få ytterligare en pendelbåtslinje

söndag 19 augusti 2018 00:01

HÖGBERGA. Centerpartiet arbetar på att göra Stockholm till en pendelbåtsstad, en fråga man drivit under flera år i landstinget. Det har lett till att de populära linjerna 80 (Sjövägen) mellan Nybroplan, Nacka och Lidingö, och linje 89 mellan Stadshuset och Ekerö, permanentats. Nu presenterar partiet en storsatsning på pendelbåtstrafiken i Stockholmsregionen där flera kommuner såsom Värmdö, Järfälla och Täby får pendelbåtstrafik samt stora delar av Stockholms stad som ligger vid vatten. På Lidingö kommer i så fall även Högberga brygga att trafikeras.

Karta över befintliga och föreslagna linjer. (Förlängningen av linje 80 Ropsten-Mor Annas brygga är beslutad till 1 jan   2020 och är därför markerad som befintlig). Illustration: CenterpartietKarta över befintliga och föreslagna linjer. (Förlängningen av linje 80 Ropsten-Mor Annas brygga är beslutad till 1 jan 2020 och är därför markerad som befintlig). Illustration: Centerpartiet

För den som följer Lidingösidan är Centerns pendelbåtsplaner inga nyheter. För t.ex. ett knappt år sedan presenterade Stockholms Handelskammare under en diskussion med politiker förslag på en pendelbåtslinje från Tollare i Nacka, via Högberga till Slussen, se denna länk.

I juni skrev Liberalerna på Lidingösidan om att Sjövägen ska förlängas med nya stopp på bl.a. Tranholmen, Djursholms torg, Storholmen och Mor Annas brygga, se denna länk.

- I en vattenstad som Stockholm vore det dumt att inte nyttja vattenvägarna bättre än vad som görs idag. Genom den här satsningen vill vi bygga ut smart och kapacitetsstark pendelbåtstrafik som avlastar en hårt belastad landtrafik och lockar fler att ställa bilen, säger Gustav Hemming (C), miljö- och regionplanelandstingsråd, i ett pressmeddelande. Genom att göra den här satsningen återuppbygger vi på allvar Stockholms som pendelbåtsstad.

Centerpartiet vill satsa 250 miljoner på 8 nya pendelbåtslinjer i Stockholmsregionen. Det handlar om trafik på följande linjer: Norra Ulvsunda – Gamla stan, Täby – Ropsten, Norra Ulvsunda – Hägersten, Fisksätra – Nybroplan (i den ingår ett stopp vid Högberga), Ålstäket – Slussen, Järfälla - Stockholm, Hammarby sjöstad - Nybroplan samt Riddarfjärdslinjen 2.0.

Dela Lidingö kan få ytterligare en pendelbåtslinje

Kommentarer

Patrik Björklund 2018-08-26 08:40

Det är viktigt att den nya Lidingöbron får den segelfria höjd, så att nya och gamla pendebåtar kan passera under bron.
I nuranade förslag kommer inte tex Blidösund kunna passera under bron. Ej heller har man tagit höjd för att klimatförändringar kan påverka den segelfria höjden.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google