Väder Lidingö

Lidingö lördag 8 augusti 2020 v. 32

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

Lidingö ökar mottagandet

torsdag 16 maj 2013 13:51

Ensamkommande ungdomar. Från oktober ökar Lidingö stad mottagandet av asylsökande barn utan legal vårdnadshavare, så kallade ensamkommande barn. Integrationsverket har önskat att Lidingö ökar sitt mottagande från dagens tre till åtta asylsökningsplatser och istället för att avvakta väljer Lidingö att agerar.

– Med tanke på det ansträngda läget för mottagandesystemet väljer nu Lidingö, som har kapacitet, att gå före i förhållande till de gemensamma diskussioner om nytt ramavtal som Länsstyrelsen i Stockholm för med flera av länets kommuner. Diskussionerna i denna viktiga fråga har tagit för lång tid, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindquist (M).

– Idag har vi har tre asylplatser, vilket i realiteten betyder att vi tar hand om tio barn, alltså både asylsökande och ungdomar som fått permanent uppehållstillstånd. Det är vårt ansvar att ta hand om dem tills de fyllt 21 år. Från oktober i år blir det åtta asylplatser och, med viss fördröjning, sammanlagt mellan 20 och 30 ungdomar som vi ansvarar för.

– Fyra av ungdomarna har under sin tid på Lidingö förenats med anhöriga, och är därmed inte kvar i vår kvot. Ett par av familjerna finns kvar på Lidingö efter att ha fått uppehållstillstånd, säger Paul Lindquist.

Staten står för alla kostnader i samband med de ensamkommande ungdomarna tills de fyller 21 år, utom för skolgången, som är en kommunal angelägenhet.

Beslutet om ökat mottagande tas av kommunfullmäktige den 17 juni och gäller från den 1 oktober 2013.

Dela Lidingö ökar mottagandet

Kommentarer

Peter 2013-05-18 02:22

Så nobelt av Lidingö kommun, en stenrik kommun som utökar sitt mottagande med några få platser till. Själv bor jag i Hägersten, närförort till Stockholm, och här har vi boende totalt körts över och fått tre förläggningar inom 1 kilometers radie. Mellan 800 och 1000 nyanlända är placerade här. Ingen undrar hur detta kommer sluta, alla vet, men vi är förtryckta och har ingen talan.

Emil 2013-05-17 15:59

Grattis till er alla!
Nu kommer ni bli berikade med utomnordisk entreprenörsanda.

Kalle Andersson 2013-05-17 13:18

Detta kommer bara leda till ökade problem.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google