Väder Lidingö

Lidingö fredag 10 april 2020 v. 15

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Lidingöpartiet vill behålla Gångsätra gymnasium

tisdag 4 september 2012 23:49

I går, den 3 september 2012, beslutade kommunstyrelsen att acceptera utbildningsnämndens beslut att stänga Gångsätra gymnasium genom att bevilja ombyggnadspengar för att göra Hersby skola till den enda gymnasieskolan på Lidingö, skriver Lidingöpartiet i ett pressmeddelande.


Pressmeddelande från Lidingöpartiet:

I stället för att behålla Lidingös båda gymnasieskolor vill man således bygga om Hersby skola för cirka 18 miljoner kronor för att kunna öka elevantalet där med 30 %.

När frågan om Lidingö ska ha en eller två gymnasieskolor var aktuell för 20 år sedan genomfördes en folkomröstning. Så viktig ansåg den då styrande majoriteten att frågan var. Resultatet blev, att lidingöborna ville behålla både Gångsätra och Hersby gymnasier. Denna gång kom frågan om att lägga ned Gångsätra gymnasium inte ens upp som ett ärende i kommunfullmäktige, trots att den är av principiell betydelse. Beslutet togs bakom lyckta dörrar i utbildningsnämnden. Detta anser Lidingöpartiet vara skandalöst!

Det är dessutom häpnadsväckande kortsiktigt att hävda att det räcker med bara en gymnasieskola på Lidingö, då elevantalet beräknas öka väsentligt redan år 2016 – och vad händer då? Ska staden täcka lokalbristen med dyra baracker, s.k. paviljonger? Detta har hänt när man tidigare inte kunnat hysa förskoleelever och barn i fritidsklubbar på grund av dålig kommunal planering.

Majoriteten har gått ut med det stolta beskedet att Lidingö ska ha Sveriges bästa skolor. Hur kommer det sig då, att många ungdomar väljer att gå i friskolor eller gymnasieskolor i Stockholm? Detta har bl.a. angivits som orsak till det minskade elevantalet i Gångsätra.

Vi anser dessutom det vara djupt orättvist, att lokalhyrans storlek och antalet elever ger skolungdomar olika förutsättningar i olika kommunala skolor på Lidingö.

Lidingöpartiet är av den meningen att hela denna viktiga fråga har hanterats på ett nonchalant och oacceptabelt sätt med ett mycket olyckligt resultat som följd.

Självfallet har vi reserverat oss mot beslutet i både utbildningsnämnden och i kommunstyrelsen. Vi hoppas att kommunledningen ska ta sitt förnuft till fånga innan det är för sent och låta Gångsätra gymnasium leva vidare.

För Lidingöpartiets kommunfullmäktigegrupp
Evelyn Lewandrowski

Dela Lidingöpartiet vill behålla Gångsätra gymnasium

Kommentarer

hallo du 2012-09-14 12:56

kan jag få en uppsats om gymnasium på lidingö?

Tore Kullgren 2012-09-12 13:17

Utökad offentlig service är beroende av ett ökat befolkningsunderlag.

Därför ter det sig lika motsägelsefullt att just Lidingöpartiet vill hålla Gångsätra i drift, som att samma parti vill ha ett nytt Systembolag och utökad polisnärvaro på ön, men stopp för befolkningstillväxt.

Peo Engström 2012-09-12 10:33

Det låter på Evelyn Lewandrowski som om Lidingö-ungdomar inte kan gå i skola någon annanstans än på Ön.

Alla de som helst vill läsa ett av de övriga 14 nationella gymnasieprogrammen som INTE finns på Lidingö kommer ju att söka sig någon annanstans ändå, och då behövs inga paviljonger eller motsvarande.
Det är antagligen av samma anledning som “många ungdomar väljer att gå i friskolor eller gymnasieskolor i Stockholm”.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google