Väder Lidingö

Lidingö fredag 3 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Lidingös kostnader för politisk verksamhet låga

måndag 12 augusti 2013 00:01

Medborgarna lyssnar på Lidingös politiker inför valet 2010. Utfrågning av de åtta partierna utanför Lidingö stadshus.

Medborgarna lyssnar på Lidingös politiker inför valet 2010. Utfrågning av de åtta partierna utanför Lidingö stadshus.

Lidingö ligger på 22:a plats när det gäller kostnaderna för den politiska verksamheten. Förra året betalade invånarna på ön 494 kronor per person för den verksamheten. Snittet i Stockholms län är 568 kronor och snittet i landet är 812 kronor per invånare och år.

“Politisk verksamhet” innefattar kostnader för administration som är direkt knuten till kommunens politiska funktion, men även kostnader för bl.a. allmänna val. Hit räknas också kommunernas politikerarvoden, löner för anställda politiker, partistöd och administrationskostnader för nämnder och liknande, liksom revision. Jämfört med övriga kostnader i kommunernas budget utgör den politiska verksamheten cirka 2 procent.

Sju av de kommuner som har högst kostnad har även lågt invånarantal. Högsta kostnad har invånarna i Arjeplog som betalade 2 055 kronor per person år 2012. I kommuner med fler invånare slås kostnaderna ut på fler personer. Men kostnaderna påverkas även av arvodenas storlek. I Stockholm har finansborgarrådet drygt 92 000 kronor i månadslön, i Arjeplog har kommunstyrelsens ordförande 52 000 kronor. På Lidingö hade kommunstyrelsens ordförande cirka 83 000 kronor i månadslön 2012.

Siffrorna har tagits fram av Statistiska Centralbyrån, SCB. Lägst i landet ligger Västervik med 254 kronor per invånare och år. Göteborgs kostnad är 354 kronor, Malmös 391 kronor och Stockholms 544 kronor.

Dela Lidingös kostnader för politisk verksamhet låga

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google