Väder Lidingö

Lidingö tisdag 24 november 2020 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Jennie Lindahl 9 okt 08:17 om Finns det endast 57 hjärtstartare på Lidingö?

M+LP+KD: Helt oacceptabelt för Lidingö

torsdag 9 juli 2015 00:01

Beslutet från Transportstyrelsen att det blir trängselskatt från 7 september för bilister från och till Lidingö, som ska hämta upp personer vid Ropsten, har mött skarpa reaktioner. Därför har Lidingösidan ställt tre frågor till representanter för Lidingös nio politiska partier. Svaren publiceras i den ordning de kommer. Det fjärde svaret kommer från Lidingös politiska majoritet. Det är skrivet av kommunalrådet Anna Rheyneuclaudes Kihlman, Moderaterna, men även undertecknat av kommunalråden Birgitta Sköld, Lidingöpartiet och Carl-Johan Schiller, Kristdemokraterna.

Fråga 1. När fick du reda på vad förändringen skulle innebära vad gäller just hämtning och lämning vid Ropsten?
Svar: Vid ett möte i slutet på mars informerade Trafikverket om de regeländringar som träder i kraft i och med att Norra Länken öppnat. Detta innebär att den så kallade Lidingöregeln kommer att försvinna. I och med detta skulle ev. även betalstationerna komma att flyttas och man hade ett förslag. Det var att sätta dem där de, mycket olyckligt, står idag. Detta för att de boende i Norra Djurgårdsstaden inte skulle behöva betala 2-4 trängselskatter för att åka och handla mm.
Lidingö stad framförde tydliga protester mot detta vid mötet och påpekade det orimliga i att betala trängselskatt för att ställa bilen på en infartsparkering, samt att betala för att lämna eller hämta nära och kära vid Ropstens tunnelbanestation, vår enda tunnelbanestation!
Trafikverket tog tillbaka frågan med löfte om att i alla fall utreda om det gick att åstadkomma en lämna/hämtazon.
De återkom med svar senare att det var uteslutet pga av trafiksäkerhet och den proposition/lag som tagits i riksdagen.

Fråga 2. Anser du att den kommande förändringen är bra eller dålig för Lidingö?
Svar: Detta är naturligtvis helt oacceptabelt för Lidingö och Lidingöbornas skull. Att Trafikverket så totalt drar undan incitamentet att åka kollektivt, försvårar för hämtning och lämning på Ropsten är inte bara ologiskt, det är ett dumt beslut.

Fråga 3. Kommer du/ditt parti att agera på något sätt i samband med förändringen - antingen genom att försöka få en förändring eller genom att gå ut och förklara för lidingöborna att förändringen är rimlig?
Svar: Jag har som representant för majoriteten och staden både muntligt och skriftligt påpekat detta ologiska och oacceptabla beslut för Trafikverket. De hänvisar till lagändringar tagna i riksdagen och att de inte kan förändra detta beslut. Majoriteten, och jag som kommunstyrelsens ordförande, kommer ta varje given chans att påtala detta negativa för Lidingöborna för Trafikverket.
Det är djupt olyckligt att Trafikverket har fattat detta mycket negativa beslut för oss Lidingöbor och jag och majoriteten är besvikna på att de så bortser från att Lidingö också är en del av regionen och har rätt till att ta sig till sin kollektivtrafikknut, vilket är Ropsten, utan att behöva betala trängselskatt. Att bara ta hänsyn till de boende i Norra Djurgårdsstaden är inte acceptabelt.

Just nu finns 24 kommentarerna på Lidingösidans artikel den 15 juni, se länk.

Dela M+LP+KD: Helt oacceptabelt för Lidingö

Kommentarer

Anders Jensson 2015-07-13 08:07

Här är den regeringsproposition som riksdagen i början av 2014 klubbade.
https://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Propositioner-och-skrivelser/Forandrad-trangselskatt-och-in_H10376/?html=true
Redan där finns den nya placeringen av stationerna i Ropsten med och Lidingö kommun är listad som remissinstans. Att det nu blir så här Borde alltså inte komma som någon överraskning för någon av våra folkvalda i något av partierna.

Bo Widerström 2015-07-09 11:08

Kommunalrådet Anna Rheyneuclaudes Kihlman skriver ovan att de tidigare fått följande besked från Trafikverket

"Trafikverket återkom med svaret att det var uteslutet pga av trafiksäkerhet och den proposition/lag som tagits i riksdagen."

Anna R Kihlman var vänlig svara / redovisa följande på Lidingösidan.

1. När fick Lidingö stad detta besked?

2. Redovisa på Lidingösidan en kopia på Lidingö stads skriftliga svar till Trafikverket på deras ovanstående påstående att det är uteslutet att tillåta biltrafik från Lidingö till Ropsten utan trängselskatter.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google