Väder Lidingö

Lidingö lördag 1 april 2023 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

C: Majoriteten hindrar stadsdelarnas utveckling

onsdag 26 april 2017 00:01

"DIALOG MED DE BOENDE". Vid måndagens sammanträde i kommunfullmäktige behandlades Centerpartiets motion "Ta fram plan för att utveckla närservice i Lidingös stadsdelar". Planen skulle tas fram i nära dialog med boende och företagare. Men majoriteten avslog motionen. MP och V yrkade dock bifall och S ansåg att motionen skulle anses besvarad.

Patrik Buddgård, Centerpartiets gruppledare säger i en kommentar:
- Vi behöver ett ledarskap som vill utveckla stadsdelarna på hela ön. Så bygger vi vidare på ett Lidingö som utvecklas med småstadskänsla.

- Den politiska majoriteten hänvisade till översiktsplaner och detaljplaner i sitt svar. Det duger inte. Vi vill att företagarna och boende i stadsdelarna ska få bättre förutsättningar, även på kort sikt, eftersom de vet bäst vilka förbättringar som kan genomföras. Det kan handla om att underlätta torghandel eller göra stadsdelstorgen mer attraktiva att vistas på. Därför borde staden starta en dialog med boende och företagare.

Dela C: Majoriteten hindrar stadsdelarnas utveckling

Kommentarer

Henrik Åkermark 2017-04-29 19:24

Det är populärt och låter väldigt positivt och bra att agitera för att vi ska utveckla stadsdelarna med lokala centra.
Verkligheten är tyvärr mycket tuffare och brutalare.
I mycket få fal lyckas man skapa livskraftiga lokala centra.
Vill inte påstå att Rudboda, Näset, Skärsätra, Käppala, Brevik eller ens Larsberg har ett livskraftigt och lockande stadsdelscentrum. Det har funnits ambitiösa planer, men de har nog stupat på verkligheten.
Brevik kommer kanske närmast och naturligtvis Larsberg där framgången helt enkelt stavas ICA Kvantum.
Tror att man först skall se till att man har ett verkligt livskraftigt centrum och förhoppningsvis är vi så småningom där.
För varje lokalt centrum är det svårt att uppnå kritisk massa och därför riskerar de att förtvina.
Därför är jag övertygad om att det gäller att begränsa antal lokala centra och knyta ihop dem och boendet med goda kommunikationer, och inte minst att se till att det finns gott om parkeringsplatser.
Att vara återhållsam med stöd för utveckling av lokala centra kan därför vara helt motiverat och rätt.

Carl-johan Schiller 2017-04-27 17:18

Du slår in öppna dörrar Patrik. Tror dock inte du når målet med ännu fler kommunala planer.

Carl-Johan Schiller (kd)

Patrik Buddgård (C) 2017-04-27 17:12

Vi saknade svar om kortsiktiga förbättringar i stadsdelarna innan detaljplaner ska göras om eller revideras. Jag blir orolig när majoriteten slår bort dialog med boende och företagande som byråkratiska handlingsplaner. Vi måste ta tillvara på Lidingöbornas och Lidingöföretagarnas idéer och insikter om sina egna stadsdelar.

Carl-Johan Schiller 2017-04-26 10:58

Detta är givetvis inte sant. Patrik Buddgård vet att vi i majoriteten precis som Centern värnar om våra stadsdelscentra. Vi har dock olika vägar för att nå målet om levande stadsdelar.

Jag är fast övertygad att det som skapar goda förutsättningar för människor, företag och föreningar att verka i våra centrum är inte ännu en kommunal handlingsplan. Vi arbetar för närvarande med centrum, Högsätra och Rudboda/Lojo. I alla dessa projekt för staden en dialog med Lidingöbor och andra berörda parter. Det är en självklarhet för oss med eller utan Centerns byråkratiska handlingsplaner.

Carl-Johan Schiller (KD)

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google