Väder Lidingö

Lidingö onsdag 8 juli 2020 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Många äldre på Lidingö kommer inte ut

fredag 4 november 2011 14:09

Motionärer.jpg
Många är ute och rör på sig på Lidingö. Men alla som bor på särskilda boenden har inte den möjligheten enligt vänsterpartiets sammanställning. Arkivbild.

Lidingö är en av flera kommuner i Stockholms län som inte erbjuder daglig utomhusvistelse för alla sina äldre. Det skriver vänsterpartiet på Lidingö i ett pressmeddelande, efter en granskning av kommunernas egna siffror. Sammanställningen visar att Lidingö erbjuder daglig utomhusvistelse på 62 % av kommunens särskilda boenden, i Botkyrka är motsvarande siffra 100 %. Klicka på “Läs mer”.

Motionärer.jpg
Många är ute och rör på sig på Lidingö. Men alla som bor på särskilda boenden har inte den möjligheten enligt vänsterpartiets sammanställning. Arkivbild.

Lidingö är en av flera kommuner i Stockholms län som inte erbjuder daglig utomhusvistelse för alla sina äldre. Det skriver vänsterpartiet på Lidingö i ett pressmeddelande, efter en granskning av kommunernas egna siffror. Sammanställningen visar att Lidingö erbjuder daglig utomhusvistelse på 62 % av kommunens särskilda boenden, i Botkyrka är motsvarande siffra 100 %.


Pressmeddelande från vänsterpartiet på Lidingö

Lidingö är en av flera kommuner i Stockholms län som inte erbjuder daglig utomhusvistelse för alla sina äldre. Vänsterpartiets granskning av äldreomsorgen i Sveriges kommuner visar att två av Sveriges rikaste kommuner trots allt har hamnat på efterkälken.

Lidingö erbjuder daglig utomhusvistelse på 62 % av platserna för särskilt boende, i Botkyrka är motsvarande siffra 100 %. De äldre erbjuds inte heller egen tid med personal att utnyttja efter egna önskemål. Lidingö har den möjligheten på 52 % av platserna.

– Som vi befarat så visar undersökningen att den personliga friheten nedprioriteras när allt fokus istället handlar om att det ska finnas så många privata utförare som möjligt inom äldreomsorgen, på Lidingö har vi åtta privata aktörer, säger Ida Luther Näsholm, ordförande i Vänsterpartiet Lidingö.

Att lägga ut äldreomsorgen på privata utförare är något som Lidingö är bra på. Av tolv vård- och äldreomsorgsboenden i kommunen drivs åtta i privat regi, ett ligger på entreprenad och två drivs av kommunen.

– Problemet när kommuner som vår har mycket av sina kommunala åtaganden utlagda på privata aktörer eller på entreprenad är ju inte bara att den skatt vi betalar in hamnar hos vårdbolagens ägare utan också att det är svårare att säkerställa kvaliteten och att brukarna har en bra och meningsfull livsmiljö, menar Sven-Erik Wånell från Vänsterpartiet Lidingös kommunpolitiska grupp.

– Vi kan avslöja att en av de satsningar vi kommer föreslå i vår budget som presenteras om några dagar är att tillföra pengar för att sänka avgifterna för deltagande i dagverksamhet på kommunens äldreboenden. Vi tror att detta kan höja antalet nöjda brukare. Idag har vi bara 64 % nöjda boende på vård- och äldreboendena, säger Jonas Lundgren även han från Vänsterpartiet Lidingös kommunpolitiska grupp.

Vänsterpartiet har granskat de siffror som funnits inrapporterade till SKL:s databas kolada.se för 2010.

Dela Många äldre på Lidingö kommer inte ut

Kommentarer

kerstin Hagström 2011-11-07 11:18

Vilken nyhet!! Ni menar väl årlig inte daglig utomhusvistelse?

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google