Väder Lidingö

Lidingö onsdag 1 april 2020 v. 14

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Miljöpartiet segrare i kyrkovalet på Lidingö

måndag 16 september 2013 12:29

Anna Stenson. Foto: Miljöpartiet

Anna Stenson. Foto: Miljöpartiet

Kyrkovalets stora vinnare på Lidingö blev nomineringsgruppen “Miljöpartister i Svenska kyrkan”, som fick 3 mandat mot tidigare noll i kyrkofullmäktige. Förlorare blev “Borgerligt alternativ” som består av moderater och kristdemokrater. 2009 hade de två partierna tillsammans 23 mandat. Nu blev resultatet 17 mandat. Valdeltagandet sjönk till 13 procent. 2009 låg det på 14,9 procent. 3 282 röster lämnades, antalet röstberättigade var 25 267.

I och med att en del politiska partier vid årets val bestämt att istället gå fram som nomineringsgrupper blir siffrorna inte helt enkla att jämföra. Den stora förändringen ligger hos gruppen Borgerligt alternativ som till stor del består av moderater och kristdemokrater, se Lidingösidan 18 juli. Vid valet 2009 fick Moderaterna 17 mandat och Kristdemokraterna 6 mandat. Nu minskade det sammanlagda antalet mandat med 6, till 17. Nästan 50 procent av väljarna röstade på Borgerligt alternativ.

Socialdemokraterna och Centerpartiet valde att behålla sina namn. De båda partierna ökade med ett mandat vardera. S till 6, C till 3 mandat. Nomineringsgruppen “Fria liberaler i Svenska kyrkan” hette tidigare Folkpartister i Svenska kyrkan. De ökade med ett mandat till 6. Miljöpartister i Svenska kyrkan hette tidigare Gröna Kristna i Stockholms stift. Vid valet 2009 fick de två (2) röster, nu fick de 237 röster och 3 mandat. På miljöpartisternas valsedel fanns endast två namn, Anna Stenson och Christer Westermark.

– Det är överväldigande att gå från noll till tre mandat på första försöket för Miljöpartister i Svenska kyrkan, MPSK. Den MPSK-stol som kommer stå tom i Lidingös kyrkofullmäktige får representera kommande generationer, allt levande och alla fattiga idag, säger Anna Stenson i en kommentar.

Dela Miljöpartiet segrare i kyrkovalet på Lidingö

Kommentarer

Ola 2013-09-28 01:21

Patrik Sandström verkar inte medveten om att Svenska kyrkan kräver skriftligt medgivande från partierna innan nomineringsgrupper med snarlika namn får registreras. Självklart har Miljöpartiet inflytande över Miljöpartister i Svenska kyrkan även om de direkta styrmedlen saknas.

Anders Bergstedt 2013-09-17 10:56

Detta val var rena snurren. Nästa gång måste det bli renodlade personval. Kyrkan skall inte styras av politiker som inte bryr sig om kristen tro.

Patrik Sandström 2013-09-16 16:00

“Miljöpartister i Svenska kyrkan” och “Gröna kristna i Stockholms stift” är två skilda föreningar som båda är fristående från MP. “Miljöpartister i Svenska kyrkan” (MPSK) har organiserat sig på stiftsnivå och dess styrelse har utsett sina företrädare, även till kyrkofullmäktige i Lidingö församling.

Många av de kristna som är engagerade i kyrkan och samtidigt är aktiva som miljöpartister ingår i ytterligare nomineringsgrupper, t.ex. “Öppen kyrka — en kyrka för alla” och “Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan”, men av de nämnda är det endast MPSK som har deltagit
i det lokala kyrkovalet på Lidingö.

Som sammankallande för föreningen “Miljöpartiet de gröna i Lidingö”
vill jag förtydliga att det politiska partiet inte har deltagit i kyrkovalet. MP har inte rådighet över dessa (nämnda) eller andra
nomineringsgruppers kyrkopolitik eller vilka som företräder dem.

Patrik Sandström

Erik 2013-09-16 13:36

Borgerligt alternativ består av moderater och en kristdemokrat på 19:e plats. Det korrekta vore att jämföra Borgerligt Alternativ med Moderaterna och att Kristdemokraterna inte ställt upp i kyrkovalet. Det är förstås att uppmuntra – de politiska partierna har inget med kyrkan att göra.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google