Väder Lidingö

Lidingö torsdag 24 juni 2021 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Möjlig simhall i Torsvik går före nytt Breviksbad?

torsdag 27 juni 2013 13:07

Breviksbadet behöver rustas upp eller byggas om. Planerna för Centrum/Torsvik göra att förvaltningen nu avvaktar med beslut om badet. Arkivbild

Breviksbadet behöver rustas upp eller byggas om. Planerna för Centrum/Torsvik göra att förvaltningen nu avvaktar med beslut om badet. Arkivbild

De kommande diskussionerna om en simhall på Lidingö i området Centrum/Torsvik, se Lidingösidan 23 maj 2013, gör att kultur- och fritidsförvaltningen skjuter fram beslutet att rusta upp Breviksbadet.

Under minst fyra decennier har diskussioner pågått om en ny simhall på Lidingö. Gångsätrabadet, “ett förvuxet skolbad” som någon kallat det, är för litet med tanke på Lidingös invånarantal. På somrarna är Breviksbadet öppet under cirka tre månader, men det drygt 40 år gamla badet behöver renoveras ordentligt, alternativt behöver ett helt nytt utomhusbad byggas.

I början av 2012 genomförde Lidingö stads fastighetskontor, på uppdrag av kultur- och fritidsnämnden, en upphandling för renovering av Breviksbadet. Endast ett anbud kom in på sammanlagt 44 miljoner kronor. Men eftersom pengar saknades uteblev upprustningen.

I november 2012 gav kultur- och fritidsnämnden fastighetskontoret ett nytt uppdrag: Genomför en projektering “till och med programhandling” för upprustning eller nybyggnation av Breviksbadet, med kostnadsindikationer för tre olika alternativ. Slutrapport 31 januari 2013. Maxkostnad för projektarbetet två miljoner kronor. Hittills har cirka 1,2 miljoner kronor förbrukats.

De tre alternativen slutade på 45, 73 respektive 84 miljoner kronor. Efter det har arbetet fortsatt med alternativ två och uppdraget att komma med förslag, där den uppskattade kostnaden för uppförande av ett nytt bad ligger på cirka 52 miljoner. Det nya badet ska bestå av ny bassäng, ny byggnad med servering, personalrum, toaletter, kassarum, förråd, reningsverk och omklädningsrum med bastu.

I samband med Centrum/Torsviks-diskussionerna har det nämnts att en ny simhall kanske borde läggas i området nära Lidingöbron. När Centerpartiet i maj skickade ut ett pressmeddelande om sina tankar, se länken ovan, att bygga “en simhall för alla åldrar” så svarade kommunalrådet Paul Lindquist (M) att han efter sommaren kommer att “bjuda in partierna till överläggningar i denna fråga”.

Som följd av dessa kommande diskussioner beslutade kultur- och fritidsnämnden strax före midsommar, att man avvaktar med ett nytt Breviksbad tills beslut tas 2014 om utvecklingen för Centrum/Torsviks-området. Breviksbadet hålls öppet tills vidare, men en del underhåll behöver ändå utföras under tiden.

Dela Möjlig simhall i Torsvik går före nytt Breviksbad?

Kommentarer

ANDERS ULFVARSON 2013-08-31 08:51

Varför inte kombinera en simhall med ett akvarium i Islinge. Det skulle vara roligt att kunna snorkla i klart vatten i simhallen och se uppifrån och ner, in i akvariet med Östersjöns fiskar, avskiljt enbart med en tjock glas-(akrylplast)- skiva. Det finns andra synergieffekter: reception, ordningspersonal, vattenbehandling…
Kanske finns några problem med buller. Jag tror inte fiskarna gillar glam och stoj…det får kanske bli en tyst simavdelning en bit från stora simhallen.

Caroline Ohlsson 2013-07-04 23:42

Varför inte bygga en ny simhall och kombinerat utomhusbad på marken där Breviksbadet ligger? Det skulle säkert bli billigare och utnyttjas av de flesta Lidingöbor.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google