måndag 6 mars 2017 09:14
FÖRSTA AV ÅTTA MÖTEN. Förra veckan höll Lidingö stad det första av åtta möten om boenden för nyanlända. Nio lidingöbor och sex representanter för staden satt runt bordet och mötet varade en timme. Mycket av tiden handlade om de säkerhetsanalyser som gjorts. Önskemålen om möten kom i samband med beslutet om att lägga två bostadspaviljonger i Bosösvackan (staden har nu, den 3 mars, beslutat att avvakta med just dessa paviljonger). Många i närområdet kunde inte komma till det möte som ordnades när placeringen först tillkännagavs. Nästa "rundabordsmöte" hålls i morgon, tisdag den 7 mars, se nedan.
Mötet började med en genomgång av Lidingö stads situation och de krav som staten ställer på alla landets kommuner. Kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) beskrev förutsättningarna och de ansträngningar som görs för att få fram boenden. Under 2015 anvisade Migrationsverket knappt 100 personer till Lidingö som fått uppehållstillstånd, 2016 kom 171 personer och under 2017 ska staden ta emot 183 personer, se Lidingösidan 26 februari.
Staden har byggt om kontorslokaler, bygger nu om Högsätrahuset och söker hela tiden efter möjliga platser för boenden. Just nu saknas ungefär 50 bostäder för 2017. 2018 har man inte börjat titta på, ännu, men alla hyresvärdar på Lidingö är kontaktade.
I Kantarellen ska kontorslokaler byggas om till 20 bostäder, se Lidingösidan 9 februari.
- Den 1 februari fick vi information om att lägenheterna skulle byggas på Tryffelslingan, den 6 februari togs beslutet. Borde man inte ha en säkerhetsanalys klar före beslutet, frågade en av deltagarna.
- Det finns en generell säkerhetsanalys gjord för kontor. Det har inte hänt något på Lidingö i våra boenden, utan vi har klarat av det bra på Lidingö, sa Anna Rheyneuclaudes Kihlman. Men om säkerhetsanalysen säger att det inte kommer att fungera, ja då måste man backa. Vi kommer vara helt transparanta med säkerhetsanalysen.
- Vilka är det som ska komma?
Stadens tillförordnade säkerhetschef Maria Gustafsson:
- Staden kan inte ställa några villkor utan att det är Migrationsverkets beslut. Men vi talar om vuxna personer som fått uppehållstillstånd. De senaste uppgifterna är att 60 procent är män och 40 procent kvinnor som väntar på placering. Det blir alltså en annan uppblandning.
- Kommer det bli fler förändringar i Tryffelområdet?
- När personerna kommit hit börjar integrationsarbetet direkt för att de ska bli en del av samhället. Staden kommer vara spindeln i nätet, för här finns många frivilliga som vill hjälpa till, idrottslivet engagerar sig, SFI-undervisningen startar och många arbetar för att få saker att fungera. Även SYO-konsulenten kontaktas så att de nya kan få hjälp med att få ett arbete, sa Anna Rheyneuclaudes Kihlman.
- Vad är det ni konkret planerar för? Har ni fått någon tidsplan från Migrationsverket?
- Tryffelslingan. Vi har ännu inte sökt bygglov. Om det blir överklaganden så kan det dra ut till november innan inflyttning kan ske. Annars går det snabbare. Vi har ännu inte upphandlat entreprenören för ombyggnaden. Rummen beräknas bli cirka 15 kvadratmeter stora. Lokalerna ska sedan återställas efter tio år, sa Bjarni Gudmundsson, enhetschef på teknik- och fastighetsförvaltningen.
Lidingös tillförordnade säkerhetschef Maria Gustafsson vill gärna ha kontakt med dem som är oroliga eller som vill ha eller lämna mer information. Hon nås på e-post: maria.gustafsson@lidingo.se eller mobiltelefonerna 0702-12 79 82 eller 0730-79 30 73.
Länk till stadens sida om de kommande mötena.
ritva Kiviharju 2017-03-06 20:04
Ritva Kiviharju 2017-03-06 12:06
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google