Väder Lidingö

Lidingö tisdag 24 november 2020 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

MP: En riktigt dålig lösning

måndag 13 juli 2015 00:01

Beslutet från Transportstyrelsen att det blir trängselskatt från 7 september för bilister från och till Lidingö, som ska hämta upp personer vid Ropsten, har mött skarpa reaktioner. Därför har Lidingösidan ställt tre frågor till representanter för Lidingös nio politiska partier. Svaren publiceras i den ordning de kommer. Det femte svaret kommer från Miljöpartiet och är skrivet av Helena Lundberg, partiets representant i tekniska nämnden och Thomas Bengtsson, som sitter i kommunstyrelsen.

Fråga 1. När fick du reda på vad förändringen skulle innebära vad gäller just hämtning och lämning vid Ropsten?
Svar: Helt nyligen, i juni 2015, blev vi uppmärksamma på beslutet, i samband med att tekniska nämnden fick information. Men i november 2013 hade hela kommunstyrelsen förslaget på remiss. MP framhöll då att "ett undantag för trafik mellan Lidingö och riksvägnätet behövs" även vidare och att "placeringen av betalstation i Ropsten bör göra det möjligt att infartsparkera eller hämta och lämna passagerare vid tunnelbanan, utan att betala trängselskatt." MP skickade även ett yttrande direkt till Finansdepartementet.

Fråga 2. Anser du att den kommande förändringen är bra eller dålig för Lidingö?
Svar: Vi menar att lösningen för Ropsten blir riktigt dålig, särskilt som Lidingö saknar en egen, lokal knutpunkt för regional kollektivtrafik. Landstingets neddragningar i kollektivtrafiken, den försenade upprustningen av Lidingöbanan och den uppskjutna sammankopplingen med Spårväg City gör situationen ännu värre. Kollektivtrafiken behöver tvärt emot byggas ut och göras mer attraktiv för fler.

Fråga 3. Kommer du/ditt parti att agera på något sätt i samband med förändringen - antingen genom att försöka få en förändring eller genom att gå ut och förklara för lidingöborna att förändringen är rimlig?
Svar: Den politiska majoriteten, men inte MP, har mandat att diskutera för stadens räkning med Stockholms stad, landstinget och staten. Vi medverkar gärna om vi kan bidra till att göra trafiken mer hållbar.

Just nu finns 24 kommentarerna på Lidingösidans artikel den 15 juni, se länk.

Dela MP: En riktigt dålig lösning

Kommentarer

Anna Stenson 2015-07-20 07:33

Jag och flera med mig är inte ense med vår gruppledare. Bilismen måste bära sina kostnader och var betalststionerna ska stå är det trafikverket som räknat ut och det är inte en politisk fråga. Med tanke på att det går en buss i minuten under rusningstrafik över bron så klarar sig lidingöborna. Vill man trots detta ta bilen är det ju valfritt. På helger och kvällar när turtätheten på bussar är lägre så betalar man ju ingen biltull. Miljön måste få gå först!
Anna Stenson, miljöpartist - för miljöns skull

Magnus Kusoffsky 2015-07-13 08:19

Det blir trängselskatt för att åka till Innerstaden (inklusive Ropsten), men inte om du tar dig ut på det övergripande vägnätet, inklusive Essingeleden. Trängselskattestationer från 7 september:

https://www.transportstyrelsen.se/globalassets/global/vag/trangselskatt/bilder/karta-over-trangselskatteandringar-7september2015.pdf

Dock, från 1 januari införs trängselskatt för den som reser på Essingeleden mellan norra och södra Stockholm. Så du har rätt på sätt och vis. Det gäller alla, inte bara Lidingöbor.

Patrik Nyqvist 2015-07-13 00:27

Beträffande trängselskatt!
Läste att vi Lidingö bor får betala trängselskatt om vi åker Norra länken till E4:an söderut, alltså Essingeleden, men om vi åker norrut via Norra länken till E4:an, så slipper vi trängselskatt, vari är skillnaden, hoppas jag har missuppfattat det hela!

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google