Väder Lidingö

Lidingö fredag 3 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Musikskoleavgiften sänks efter politisk uppgörelse

onsdag 6 februari 2013 19:29

Minna Klintz (FP), Anders Lönnberg (S), Paul Lindquist (M) och Jessica Nyberg (KD) är glada att ha träffat en gemensam överenskommelse.

Minna Klintz (FP), Anders Lönnberg (S), Paul Lindquist (M) och Jessica Nyberg (KD) är glada att ha träffat en gemensam överenskommelse.

M+FP+S+KD gör upp. Knappt har röken lagt sig efter förra veckans beslut att det inte blir någon folkomröstning på Lidingö i gymnasiefrågan, eftersom Socialdemokraterna röstade med majoriteten, förrän en ny blockköverskridande överenskommelse är klar. Musikskoleavgifterna på Lidingö sänks, och det rejält. Från dagens 1500 kronor per termin till 850 kronor. Även avgiften till Sagateatern sänks från 975 kronor per termin till 850 kronor. Dessutom ska Lidingös grundskolor erbjuda läxhjälp till sina elever och modersmålsundervisning för dem som inte har svenska som modersmål.

Lidingös tidigare topplacering bland landets dyraste musikskoleavgifter är, från höstterminen 2013, ett minne blott. För bara några år sedan låg avgiften på 1700 kronor, nu halveras den.

– Musik och kultur river gränser mellan människor, berikar livet och skapar en meningsfull fritid. Vi är glada att kunna genomföra denna kultur- och musiksatsning till glädje för Lidingös barn och ungdomar, säger Paul Lindquist (M), Minna Klintz (FP), Anders Lönnberg (S) och Jessica Nyberg (KD) i ett gemensamt uttalande.

Överenskommelsen innebär också att Lidingös grundskolor från höstterminen 2013 kan erbjuda läxhjälp till alla elever. Lidingö stad har kontakt med Uppsala kommun, som genom studenter på Uppsala universitet hjälper elever i matematik via internet.

– Det är en väg vi undersöker, säger Minna Klintz. Läxhjälpen kommer att ge många skolbarn möjlighet att få en roligare skolgång. Och, vi funderar på om läxhjälpen även ska gälla för gymnasiet.

– De här pengarna som satsas går direkt till ungdomar och ökar ungdomars möjligheter att gå på gymnasiet. Det är en stor dag för Lidingö när det gäller blocköverskridande, men ännu större för ungdomar som får ökade och bättre möjligheter. Alla får nu möjlighet till läxhjälp, även de som inte har råd. Det är viktigt för oss, säger Anders Lönnberg och tillägger:
– Vi Socialdemokrater tycker att det är bättre med verksamheter än med byggnader. Hade vi inte fått ihop en uppgörelse i folkomröstningsfrågan hade vi inte fått loss dessa pengar. Vi har haft sänkningen av musikskoleavgiften i vår budget en längre tid, men vi tar inte åt oss äran av att den nu sänks. Nu har vi enat oss och då är allt gammalt groll glömt.

Vidare innebär överenskommelsen att modermålsundervisning kommer att erbjudas alla berättigade elever, även då färre än fem elever med det specifika språket efterfrågar det. Lagen ställer krav på att det ska vara minst fem i en grupp för att man ska kunna kräva modersmålsundervisning. Men Lidingö går nu ett steg längre. Även om det bara finns ett enda barn med i ett visst språk så ordnas undervisning.

Den totala årskostnaden för de olika åtgärderna beräknas bli 3,2 miljoner kronor, pengar som nu blivit disponibla i samband med gymnasiesammanslagningen. Kostnaderna blir ungefär 1,2 miljoner för musikskolan, 1,0 för läxhjälpen och 1,0 för modersmålsundervisningen.

Att Socialdemokraterna nu träffar en uppgörelse med majoriteten, är det en ny konstellation inför valet 2014?
– Vi får se vad som händer då, men i det här finns ingenting sådant, säger Paul Lindquist. Vi har helt enkelt gemensamt skapat ett budgetutrymme som går till Lidingös ungdomar.

På frågan vem som var initiativtagare till överenskommelsen ville ingen av de fyra svara.

Men är det början på ett fortsatt samarbete?
– Nej, det är inte så att Socialdemokraterna ska ingå i koalitionen, säger Paul Lindquist. Nu har vi gjort denna överenskommelse, sen får vi se hur fortsättningen kan bli. Men vi pratar med alla som vill prata, men det är inte alla som vill prata.

– Alla elever ska ha förutsättningar att gå genom grundskolan med godkända betyg och sedan klara en gymnasieundervisning. Det är den viktigaste frågan vi har framöver, säger Paul Lindquist med instämmande från de tre övriga vid bordet.

Dela Musikskoleavgiften sänks efter politisk uppgörelse

Kommentarer

Helena Bargholtz 2013-02-12 12:36

En glädjande överenskommelse mellan alliansen och socialdemokraterna. Lägre avgift för musikskolan har vi i Folkpartiet länge önskat oss. Musik och teater är så viktiga för många ungdomar. Vi vet ju att detta främjar ungdomars yrkesval. Jag har hört att framgångsrika skådespelare har börjat sin bana på Sagateatern. Att svensk musik är en viktig exportprodukt är välkänt. Så satsningar på barn- och ungdomskultur, inte bara på ungdomsidrott, får långsiktigt positiva effekter.

Utökad läxhjälp är en annan lovvärd satsning genom överenskommelse mellan alliansen och socialdemokraterna. Många elever har svårt att hänga med i undervisningen. De har kanske svårt att få studiero och hjälp med läxorna hemma.Så för dem blir läxhjälp ett angeläget stöd. Det blir också den utökade modersmålsundervisningen.

Jag är också glad och lättad över att vi slipper folkomröstningen om Gångsätra gymnasium.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google