Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 december 2021 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Nej till tyst asfalt

torsdag 21 december 2017 00:01

BULLERPLANK SKA UTREDAS. Vid teknik- och fastighetsnämndens sista sammanträde före årsskiftet beslutades enhälligt att man inte använda bullerdämpande beläggning, så kallad tyst asfalt, på de vägar som ägs av Lidingö stad. Frågan om tyst asfalt har debatterats på Lidingösidan under hösten, sedan staden utan förvarning beslöt att inte förnya beläggningen utmed Gåshagaleden. Istället kommer nu förvaltningen att utreda om bullerplank längs den aktuella sträckan kan vara en lösning för dem som är störda av buller.

Tyst asfalt är främst effektiv i hastigheter över 70 kilometer per timme. Vid lägre hastigheter är det motorljud hos tyngre fordon som är den största anledningen till buller, inte däckvibrationer. På Gåshagaleden är hastigheten satt till 60 kilometer, en hastighet som dock väldigt få fordon håller.

Förvaltningen har gjort en utvärdering av tyst asfalt, som redovisades vid sammanträdet:
Det kostar 2-3 gånger så mycket i investeringskostnad med tyst asfalt jämfört med konventionell beläggning. Beläggningen har cirka hälften så lång livstid och kräver tvättning en gång per år. Totalt är tyst asfalt 4-6 gånger så dyrt som konventionell asfalt.

Länkar till debattartiklarna på Lidingösidan:
Hur vår kommun fungerar, 14 augusti 2017
Staden svarar inte på skrivelser, 9 september 2017
Villaägarna kan förlora 30 miljoner, 6 oktober 2017

Dela Nej till tyst asfalt

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google