Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 juli 2020 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Nu ska badhus utredas

tisdag 29 april 2014 22:58

Gångsätrabadet från 1965 kanske förnyas eller vidgas eller ersätts. Det får utredningen som ska vara klar i februari 2015 utvisa. Arkivbild

Gångsätrabadet från 1965 kanske förnyas eller vidgas eller ersätts. Det får utredningen som ska vara klar i februari 2015 utvisa. Arkivbild

“Lidingö stads badanläggningar motsvarar inte längre dagens önskemål”, konstaterade kommunstyrelsens arbetsutskott vid tisdagens sammanträde. Därför ska man låta utreda “alternativ för badhus på Lidingö” och bl.a. undersöka om badet även kan attrahera Stockholms och Nackas invånare, om t.ex. Lidingöhems överskott kan vara en delfinansiering och var badet ska ligga för att vara nära kollektivtrafiken.

– Vi välkomnar direktiven för utredningen. Det är ett centerkrav som nu fått gehör, säger det centerpartistiska oppositionsrådet Kent Ivarsson i en kommentar.

Det som ska utredas är aspekter vad gäller efterfrågan, ekonomi samt miljö- och stadsutveckling med utgångspunkt från den utredning som gjordes 2008.

När det gäller efterfrågan ska man analysera den stora målgruppens, alltså lidingöborna, önskemål. Vilka badhusalternativ är bäst för gamla som unga, motionärer som idrottsutövare? Men utredningen ska också överväga nyttan för Lidingös invånare med ett bad som attraherar även Stockholms eller eventuellt också Nackas invånare.

Utredningen ska se på olika finansieringsalternativ som utdelning av Lidingöhem AB:s överskott och ifall någon driftoperatör vill vara med och investera. Oavsett om man kommer fram till ett befintligt eller nybyggt bad, ska miljöbelastningen vara så liten som möjligt. Badanläggningen bör ligga i anslutning till kollektivtrafik så de flesta kan ta sig dit med buss eller spårvagn.

Slutresultatet bör innehålla olika kombinationer där de befintliga baden Gångsätra och Brevik ingår, liksom ett nytt bad. De platser som kommunstyrelsen särskilt vill ska utredas är:

  • Högsätra/Bergsätra. Högsätras nuvarande idrottsområde bör särskilt studeras.
  • Torsvik. Området invid Lidingös infart, i närheten av brofästet.
  • Bodal. Området mellan Södra Kungsvägen och Lidingöbanan i höjd med Mosstorp, som är SL:s nuvarande etableringsområde (fram till Lidingöbanans start).
  • Befintliga badanläggningsplatser, Gångsätra och Brevik.

Utredningen får kosta 300 000 kronor och ska vara klar senast 28 februari 2015. Kommunstyrelsen tar det formella beslutet på sitt möte måndag den 5 maj.

Kent Ivarsson, Centerpartiets oppositionsråd:
– Vi välkomnar direktiven för utredningen. Det är ett centerkrav som nu fått gehör och det är superbra att arbetet kommer igång. Centern har i sina senast lämnade budgetar drivit kravet på att bygga en ny simhall på ön. Sedan ett år har ett samarbete pågått mellan IFK Lidingö Simklubb och Centerpartiet för att skapa opinion för en ny simhall. Samarbetet utmynnade i ett seminarium den 3 april med närmare 250 deltagare.

– Vi uppskattar särskilt att det i direktiven lyfts fram att skapa en simhall som ska belasta miljön så lite som möjligt. Vi har själva pekat på möjligheten att bygga en klimatsmart simhall, avslutar Kent Ivarsson.

Dela Nu ska badhus utredas

Kommentarer

Pernilla Lejnerborn 2014-05-01 11:23

Det finns redan fantastiskt med plats vid Breviksbadet för en anläggning inomhus och utvidgad utomhus. Gärna ett badland för barnen! Ser verkligen fram emot detta. Jag kommer ursprungligen från en liten kommun – Karlshamn med 35000 invånare som alltid haft ett fint bad – både inom, utom, barn, 50meter, hoppbassäng etc. De har precis byggt ut och byggt om inomhus med spa, gym, 50meter, barn mm mm. Kan dom så kan vi!

Pelle Lundblad 2014-04-30 00:07

Äntligen!
Hoppas att de även tänker på oss simhoppare som idag tvingas åka till Eriksdalsbadet. Det vore fantastiskt om det kunde planeras in en hoppbasäng med 1 och 3 meters svikter samt 1, 3, 5, 7, och 10 meters plattformar.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google