Väder Lidingö

Lidingö onsdag 26 februari 2020 v. 09

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Ny friidrottsanläggning byggs på Lidingövallen

lördag 17 juni 2017 06:53

TILL SM-NIVÅ. Förra veckan beslutade kommunstyrelsen avsätta 35 miljoner kronor ur investeringsreserven för att bygga en ny friidrottsanläggning på Lidingövallen. Vallen har diskuterats i omgångar under åren. Åren 2008-2009 fanns politiska förslag att friidrotten skulle flyttas till Bosön, vilket fick många lidingöbor att protestera. Men nu är alltså klart, Lidingövallen förnyas och projekteringen börjar redan i år.

Den 80 år gamla Lidingövallen ska byggas om. ArkivbildDen 80 år gamla Lidingövallen ska byggas om. Arkivbild Den framtida Lidingövallen, gestaltning pågår. Löparbanan blir 400 meter vilket innebär att anläggningen vidgas mot Norra Kungsvägen. På innerplan med naturgräs kan fotboll spelas av 11-mannalag utan dispens. Kastidrotterna får nya möjligheter. Läktaren byggs om. Till höger, utanför den röda vågiga linje som ringar in Vallen, ligger tennishallen som snart börjar utvidgas. Illustration: Lidingö stadDen framtida Lidingövallen, gestaltning pågår. Löparbanan blir 400 meter vilket innebär att anläggningen vidgas mot Norra Kungsvägen. På innerplan med naturgräs kan fotboll spelas av 11-mannalag utan dispens. Kastidrotterna får nya möjligheter. Läktaren byggs om. Till höger, utanför den röda vågiga linje som ringar in Vallen, ligger tennishallen som snart börjar utvidgas. Illustration: Lidingö stad

Friidrottsanläggning på Vallen, som invigdes 1936, är i dåligt skick. En sak som ofta diskuterats är löparbanans längd. Nu är den 360 meter vilket under åren inneburit att några officiella löpartävlingar inte hållits där. Fotbollen har varje år behövt söka dispens för att kunna bedriva tävlingsverksamhet på innerplan. Den nya anläggningen ska nu få de standardmått som behövs, både för friidrott och fotboll. Projektet omfattar en komplett friidrottsanläggning för löpning, hopp och kast på SM-nivå inklusive naturgräsplan med standardmått för 11-mannaspel i fotboll i mitten. Belysning, måltorn och läktare samt gatu- och ledningsomläggning ingår.

Investeringen med tillhörande infrastrukturåtgärder är beräknad till 35 miljoner kronor och den årliga kapital- och driftkostnaden beräknas till 1,8 miljoner kronor.

Staden och de föreningar som använder Vallen har fortlöpande diskussioner. En ny friidrottsanläggning, ordentligt grundlagd för att undvika sättningar och med gängse standardmått, är ett måste för att fler intresserade lidingöbor ska få möjlighet att delta i olika idrottsverksamheter.

Lidingö Tennisklubb kommer att snart börja bygga sin kompletterande hall. Se denna länk från 15 december 2016.

Dela Ny friidrottsanläggning byggs på Lidingövallen

Kommentarer

Anders Håkansson 2017-06-30 17:20

Det är väl en 10+ år sedan den moderatledda majoritetens Paul Lindquist ville förpassa friidrotten till Bosön och lägga hoppet om att slippa ta sitt ansvar som kommun att ha en fungerande och säker sportanläggning för friidrotten.
I ett interpellationssvar (om att moderaterna ville flytta friidrotten) till socialdemokraternas Claudio Crevatin.
Så var det 5 miljoner som var en lämplig summa för skattebetalarna att lägga på Bosön och friidrotten, med begränsad användning och bokade tider för friidrotten.
Det är väl tur att oppositionspartierna och Lidingöborna rättar upp politiken ibland.
I 10 år har socialdemokraterna velat sätta spaden i jorden för ett nytt modernt badhus och bättre förutsättningar för de olika idrotter som behöver en bassäng med mått värdiga 2000-talet.
Det är glädjande att majoriteten är på väg att utveckla Lidingövallen istället för avveckla.
En simhall (inte en modernt bad) är också på gång.
Det är så synd att det alltid ska ta moderaterna på Lidingö 10,20,30 år att komma till beslut.
Många unga idrottstalanger som aldrig fick chansen att blomma ut de senaste decennierna, trist..riktigt trist.
Men snart har vi tagit steget in i 2000-talet även på Lidingö.
Fantastiskt!

Evelyn Lewandrowski 2017-06-28 11:08

VÄRNA VALLEN!
Att göra detta har alltid varit Lidingöpartiets starka övertygelse och då absurda intressen strävade mot att förlägga hela dess verksamhet till Bosön en gång, ja då mobiliserade vi alla våra krafter och gick till framgångsrikt motvärn. Vi lyssnade till företrädare för fotbollen och friidrotten när de framförde sina önskemål för att Vallen skall uppfylla de krav som ställs på en idrottsplats av dignitet. Nu har vi nått vårt mål tillsammans med likasinnade! Drömmarna, som övergick till handling, kommer att uppfyllas inom kort och inga kan vara gladare för detta än vi!

Evelyn Lewandrowski, Lidingöpartiet
Ledamot i Kultur- och fritidsnämnden

Carl-Johan Schiller (kd) 2017-06-17 08:42

Äntligen kommer vi igång med ett efterlängtat beslut. Ska Lidingö leva upp till varumärket "hälsans ö" måste vi leverera mer och bättre möjligheter för idrotten.
Att rusta upp och utveckla Lidingövallen var ett av våra vallöften 2014 och nu genomför vi det.
/Carl-Johan Schiller (kd)
Ordf. Kultur- och Fritidsnämnden

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google