Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 juli 2020 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Ny simhall på Lidingö en högaktuell fråga

måndag 7 april 2014 00:01

Mark Shay, ordförande för IFK Lidingö Simklubb. Medlemsantalet har ökat med 120 procent under de senaste två åren, så behovet av en ny simhall är stort. "Det behövs mer tid och mer plats för simning", sa han.

Mark Shay, ordförande för IFK Lidingö Simklubb. Medlemsantalet har ökat med 120 procent under de senaste två åren, så behovet av en ny simhall är stort. "Det behövs mer tid och mer plats för simning", sa han.

När Lidingö Simklubb och Centerpartiet på Lidingö i torsdags ordnade ett seminarium i stadshuset om ny simhall på ön, kom runt 200 personer i alla åldrar för att lyssna. Simhallsfrågan har seglat upp som alltmer aktuell politisk fråga och alla partier på ön verkar just nu vara intresserade att hitta en lösning.

I maj 2013 sa Centerpartiet att man ville ha en ny simhall för alla åldrar. Kommunalrådet Paul Lindquist (M) välkomnade initiativet sa att han skulle kalla till ett möte med alla politiska partier efter sommaren. Men inget möte har hittills hållits. Vid mötet om idrottens förutsättningar på Lidingö, som hölls i tisdags, meddelade de moderata representanterna att en utredning ska startas och att startbeslut tas på kommunstyrelsens majmöte.

Vid simhallsmötet i torsdags beskrev först ordföranden i Lidingö Simklubb, Mark Shay, den aktuella situationen. Gångsätrabadet byggdes 1965 som ett skolbad med fyra banor. Klubbens medlemsantal har ökar med 120 procent under de senaste två åren till 230 medlemmar. Över 100 barn står i kö för att få börja simma. Klubben disponerar endast bassängen cirka 15 procent av den öppna tiden. Och styrelseledamoten Jan Sjöström, som är klubbens ende SM-guldmedaljör genom tiderna (bröstsim 1978), sa att med en ny hall kan över 1000 ungdomar få en tillväxtmöjlighet de inte har idag. “Det behövs mer tid och mer plats för simning”, sa han.

Till mötet hade också tre representanter från Borås stad kommit för att berätta om hur man klarade att år 2012 bygga Borås Simarena med både en pressad tidsram och en mycket hårt begränsad budget. Många intressanta siffror presenterades för den nya 50-metershallen, som byggdes för träning, tävling och motion. Borås har nu fem simhallar, ett äventyrsbad och ett rehab-bad. I Borås bor cirka 106 000 personer. I Lidingö har man drygt 11 000 invånare per 25-metersbana, sa Mark Shay.

När Borås stad presenterade den pressade kostnadsramen valde de stora by