Väder Lidingö

Lidingö tisdag 18 februari 2020 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Pendelbåtslinjen till Lidingö mot säkrare hamn

torsdag 19 januari 2012 07:45

Nybroviken - Nacka - Lidingö - Frihamnen, en båtrutt som kommer allt närmare att bli permanent. Illustration: Landstingets trafiknämnd.

Nybroviken - Nacka - Lidingö - Frihamnen, en båtrutt som kommer allt närmare att bli permanent. Illustration: Landstingets trafiknämnd.

Pendelbåtslinjen från Nybrokajen, via Nacka till Larsberg på Lidingö har passerat ännu en grynna. Trafiknämnden i Stockholms läns landsting kommer på sitt sammanträde den 24 januari att godkänna en rapport om försök under 2012 med pendelbåtslinjer i Stockholms inre vatten. De två sträckor som anges i rapporten är Nybrokajen – Nacka – Lidingö – Frihamnen och Hammarby Sjöstad – Nybrokajen. Turtätheten ska enligt förslaget vara 30 minuter i högtrafik och 60 minuter i lågtrafik. Dessutom ska båtarna gå hela året.

Varför just de två sträckorna valts ut beror på en kombination av antal resande, kostnader för trafiken och samhällseffekter. Dessutom ser Trafiknämnden att det finns en potential i den nybyggnation som sker i sjönära lägen (t.ex. Dalénum på Lidingö) och att man försöker hitta bra trafiklösningar i samband med ombyggnaden av Slussen. Man vill pröva om båttrafiken kan vara en del av lösningen.

Michael Stjernström, gruppledare för Kristdemokraterna i Landstingets trafiknämnd, säger:
– Det är glädjande att Kristdemokraternas initiativ om att utveckla pendelbåtstrafiken mellan Frihamnen – Lidingö – Nacka – Nybroviken har blivit uppskattat både bland resenärer men även av andra partier. Genom att pendelbåtstrafiken ges förbättrade möjligheter att utvecklas kan den bli ett viktigt komplement till landburen kollektivtrafik. Pendelbåtstrafiken skapar helt nya tvärförbindelser i vår region och förkortar restiderna för resenärerna.

– Inom tio år ska Stockholmsregionen ha ett nät av pendelbåtstrafik i världsklass. Det är dags att vi inser att Stockholm är Nordens Venedig, säger Michael Stjernström.

Lidingösidan har tidigare skrivit om den försöksverksamhet med pendelbåt via Larsberg som företaget SjöVägen arbetat med, se länk.

Antalet passagerare har ökat konstant. Under pilotprojektets första år reste över 178 000 resenärer med SjöVägen. I högtrafik (06.00-09.00) på vardagar åker nu cirka 350 personer med båtarna. De som ska till Nacka tjänar nästan en timme i restid på att ta båten från Larsbergs brygga.

Inriktningen är nu att SL:s biljettsortiment ska gälla fullt ut ombord på pendelbåtarna liksom att SL:s resegaranti ska gälla för resenärerna. Just nu gäller bara periodkorten.

Driftkostnaden för pendelbåtlinjen mellan Nybrokajen – Nacka – Lidingö – Frihamnen beräknas till 23 miljoner kronor per år.

I Trafiknämndens förslag till nya pendelbåtslinjer skriver man om Lidingö:
Vid Larsbergs brygga “planeras och byggs för ett stort bostadsområde med cirka 3 000 boende samt cirka 1 000 arbetsplatser under en tio års period. För närvarande går ingen kollektivtrafik ned till Larsbergs brygga.

Närmaste kollektivtrafik är Lidingöbanan samt busstrafiken uppe vid Larsbergs bostadsområde. Till Larsberg är det en höjdskillnad som gör att gångvägen inte är attraktiv för personer med funktionsnedsättning.

I samband med detaljplaneringen av Dalénum förutsätter SL att Lidingö kommun planerar för busstrafik genom området ned till bryggan och en eventuell pendelbåt. Busstrafiken bör skapa möjlighet att ta sig till Lidingö centrum. Även här bör man i tidtabellen i möjligaste mån planera för ett byte mellan pendelbåt och busstrafiken. Cykelställ och möjlighet att hyra cykel bör tillkomma vid denna brygga”.

Dela Pendelbåtslinjen till Lidingö mot säkrare hamn

Kommentarer

Tore Kullgren 2012-01-19 08:16

Glädjande besked!

Frågan är bara om man kan förbättra anknytningen mellan kollektivtrafiken på Lidingö, och Larsbergs brygga. Kanske lägga om rutten för buss 233?

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google