Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 december 2021 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Från tisdag kan man båtpendla från Gåshaga

fredag 5 januari 2018 20:52

Centerpartiet har drivit igenom i alliansen att den nionde januari inleds ett försök att resa med Waxholmsbolagets fartyg på SL:s periodkort, under lågsäsong. För arbetspendlare från t.ex. Gåshaga innebär det nya möjligheter. Det här är ett smart sätt att använda Waxholmsbolagets fartyg under lågsäsong, skriver centerpartisterna Gustav Hemming och Patrik Buddgård.

I en växande Stockholmsregion är det viktigt att hitta smidiga och effektiva transportlösningar. Många människor pendlar varje dag till och från sina arbeten. Landtrafiken är hårt belastad och Lidingös pendlare behöver ytterligare alternativ till bilen. För Centerpartiet är det en självklarhet att hitta smarta lösningar som gör pendlingen effektivare. En lösning som vi jobbat med länge är att i högre utsträckning nyttja vattenvägarna i Stockholmsregionen.

Centerpartiet har drivit igenom i alliansen att det den nionde januari inleds ett försök som innebär att det blir möjligt att resa med Waxholmsbolagets fartyg på SL:s periodkort under lågsäsong. Det innebär nya möjligheter att arbetspendla från t.ex. Gåshaga och Klippudden till samma kostnad som att pendla med Lidingöbanan. Waxholmsbolagets fartyg bedriver trafik året om, både morgon och kväll, till och från Stockholm. Tidigare har fartygen gått relativt tomma under lågsäsong medan Lidingöbanan på land varit fylld till brädden. Genom att låta SL-kortet gälla ombord hoppas vi att fler väljer att pendla in till Stockholm med Waxholmsbåt och på så sätt bidra till en mer attraktiv pendling.

Nu hoppas vi att många väljer att pendla med Waxholmsbåtarna så att det blir ett lyckat försök. Vi är övertygade om att det här är ett smart sätt att använda Waxholmsbolagets fartyg under lågsäsong. Vid sidan av detta pågår också ett intensivt arbete med en strategisk pendelbåtsutredning som har till uppgift att se över hur pendelbåtstrafiken kan byggas ut och utvecklas i Stockholmsregionen.

Gustav Hemming (C)
Miljö-, skärgårds- och regionplanelandstingsråd

Patrik Buddgård (C)
Gruppledare Lidingö

_________________________________________________________

Fakta om försöket
Från den 9 januari 2018 kommer den som har en 30-dagars-, 90-dagars- eller en årsbiljett i SL-trafiken kunna resa med samma biljett även i Waxholmsbolagets trafik. Vuxen, student, pensionär och ungdom ingår i försöket, däremot inte de som åker med s.k. reskassa.

Försöket pågår under perioderna
• 9 januari – 29 april
• 3 september – 9 december
Periodbiljetterna gäller alltså inte under sommarmånaderna då skärgårdstrafiken är som mest intensiv.

Man kan åka från Gåshaga brygga med SL:s periodbiljett även en blåsig novemberdag.Man kan åka från Gåshaga brygga med SL:s periodbiljett även en blåsig novemberdag.

Dela Från tisdag kan man båtpendla från Gåshaga

Kommentarer

Patrik Buddgård (C) 2018-01-08 14:13

Kul att många tycker det är en bra initiativ! Och tack för inspelen. Syftet med försöket är bland annat att förenkla för de som pendlar eller vill pendla med Waxholmsbolagets båtar. De flesta som pendlar har periodkort därav att det är periodkort som ingår i försöket. Detta provas nu under två perioder under 2018 och sedan kommer försöket att utvärderas.

lena karlsson 2018-01-08 10:20

Jag undrar vad som skedde med planerna på en bilfärga mellan Gåshaga och Nacka? Det skulle avlasta pendlingen avsevärt och samtidigt lätta på trycket för de som ska in mot Stockholm och söderut. Bra för både närmiljön och ekonomin.

Bernt Hellström 2018-01-07 16:26

Varför gäller inte reskassan ingen rättvisa alls

Gunnar Fredelius 2018-01-07 14:59

Ett välkommet initiativ och beslut. Tack Centern. Men när man säger "Vuxen, student, pensionär och ungdom ingår i försöket, däremot inte de som åker med s.k. reskassa!" så luktar det propaganda, för pensionärer kan väl antas i huvudsak resa med reskassa. Det är väl mest de som jobbar som har månadskort.
Men trots plumpen i protokollet givetvis ett bra initiativ!

Linda Petren 2018-01-06 19:10

Mycket bra intiativ att nyttja vattenvägarna.
Hade även varit toppen om Waxholmsfärjan med rutten Ropsten/Tranholmen/Lidingö/Storholmen gick hela året utan uppehåll mellan januari-april.

Karin Wallgren 2018-01-06 17:46

Vad tänker Centerpartiet på?! "Vuxen, student, pensionär och ungdom ingår i försöket, däremot inte de som åker med s.k. reskassa!" Det är diskriminerande att utesluta en grupp resenärer på det här sättet. Beslutet bör snarast ändras till att inkludera alla som har giltigt färdbevis.

Barbro Hllström 2018-01-06 15:40

Jag undrar också varför man inte kan använda sig av reskassan. Det vore ju perfekt även för oss som inte pendlar dagligen!!

Gunilla Appelgren 2018-01-06 10:41

Ett länge efterlängtat beslut, vattenvägar borde utnyttjas än mer. trevligt sätt att åka dessutom! Kan dock inte förstå varför de som reser med reskassa inte får vara med. På vilka grunder utesluter man den gruppen???

Patrick Eidenstam 2018-01-06 08:29

Tänk om man kunde pendla från Elfvik!!
Härlig cykeltur till Elfvik på morgonen. Sedan båt till arbetet!
Livskvalité!

Johan Högberg 2018-01-05 23:33

Varför gäller inte reskassa??

Lars H Ericsson 2018-01-05 22:19

Ett riktigt bra initiativ från Centern!

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google