Väder Lidingö

Lidingö lördag 4 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Rudboda: Ingen bussning

torsdag 1 december 2011 21:19

På tisdag fattar Utbildningsnämnden på Lidingö beslut vad gäller ombyggnaden av Rudboda skola: Ingen bussning av eleverna till Bodal. Alla Rudbodas elever undervisas därför i tillfälliga paviljonger på skolans område.

Rudboda skola måste rivas och byggas upp på nytt. Dels för att lokalerna är nedslitna, dels för att kunna ta emot fler elever, se Lidingösidan 16 november.

På tisdag den 6 december fattar Utbildningsnämnden sitt beslut efter att ha lyssnat på eleverna, föräldrarna och skolans personal. Och motståndet mot att cirka 150 av skolans drygt 350 elever skulle bussas till Bodals skola har varit nästan totalt. Så nu kommer alla elever i klasserna F – 5 att gå kvar inom skolans område, men i tillfälliga paviljonger under de kommande två åren, och med start från hösten 2012.

I en kommentar säger Utbildningsnämndens ordförande Rune Nordström, FP:
– Det var inte ett svårt beslut att fatta, men det var viktigt att göra en ordentlig analys före beslutet och att lyssna på alla argument.

Utbildningsförvaltningen har i en tjänsteskrivelse gått igenom de två alternativen – alla kvar i provisoriska paviljonger eller bussning av en tredjedel av eleverna. Efter genomgången väljer förvaltningen alternativet bussning, för att det ger en kostnadsbesparing på cirka 3 miljoner av totalsummans 195 miljoner, och för att det i Bodals skola finns goda förutsättningar för både slöjd, idrott och musik.

Utbildningsförvaltningen ser dock nackdelar med bussningsalternativet:

  • En samlad opinion från personal och föräldrar.
  • Uppdelningen av skolan med svårigheter avseende ledning, samordnat värdegrundsarbete, sammanhållning och genomförande av vissa pedagogiska idéer som följd.
  • Bodals skola är en viktig strategisk resurs avseende skolplanering framöver för att möta det ökande elevantalet i kommunen.

Så, trots den högre kostnaden föreslår utbildningsförvaltningen alternativet där alla stannar i Rudboda. “Utöver ovanstående nackdelar konstaterar förvaltningen att det är viktigt att skolans elever, personal och föräldrar känner en trygghet i den evakueringslösning som blir deras vardag under två år” avslutar förvaltningen sin genomgång.

Beslutet att förlägga paviljongerna enligt fastighetskontorets förslag är överklagat av de omkringboende sedan en dryg vecka, se Lidingösidan 27 november. Fastighetskontoret måste beställa paviljonerna under januari 2012 för att de ska hinna bli inflyttningsklara till höstterminen 2012.

Dela Rudboda: Ingen bussning

Kommentarer

Tore 2011-12-02 20:53

Eleverna är välkomna att stanna i Rudboda. Får hoppas att paviljongfrågan löser sig, så att bygget kommer igång snarast.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google