Väder Lidingö

Lidingö tisdag 24 november 2020 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

S+MP: Vi vill att bilister kan infartsparkera utan att betala trängselskatt

fredag 11 september 2015 00:01

Öppet brev till Helena L Johansson och Christoffer Andersson Calafatis, Finansdepartementet samt Emma Hermansson, Näringsdepartementet, från Socialdemokraterna och Miljöpartiet på Lidingö:

För att uppnå ett hållbart resande behöver kollektivtrafiken för Lidingö utvecklas, både på ön och i förbindelser med grannkommunerna. Alternativen måste bli mer attraktiva för att ännu fler ska välja bort bilen. Många lidingöbor tar redan idag bussen, spårvagnen och eller tunnelbanan hela vägen till och från jobbet. Men på Lidingö har inte alla en praktisk och bekväm kollektivtrafik med rimlig turtäthet inom räckhåll. De saknar rätt förutsättningar för att låta bilen stå.

En del lidingöbor har därför kommit med bil till Ropsten för att infartsparkera och byta till kollektivtrafik. Sedan den 7 september 2015 krävs de på trängselskatt. Andra har lämnat och hämtat passagerare vid tunnelbanans slutstation. För det krävs de nu på dubbel trängselskatt. Vi och andra i kommunstyrelsen för Lidingö stad framförde våra synpunkter, bland annat om hänsyn till dessa nämnda behov, i remissvar till Finansdepartementet i november 2013. Vi beklagar att dessa, som ur ett Lidingöperspektiv var viktiga poäng, inte har tillgodosetts.

För lösningen med nya placeringar av portalerna vid Ropsten är inte lyckosam. Den urholkar viljan att byta från bil till kollektivtrafik. Bristerna kommer leda till att många hellre tar bilen mellan Lidingö och centrala delar av Stockholm, vilket är på tvärs av trängselskatternas syfte. Sammantaget leder det också till att lidingöbors inställning till trängselskatterna försämras och motivationen för att ställa om till ett hållbart resande sjunker. Allt detta är beklagligt.

Därför välkomnar vi det initiativ som har tagits av Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) och Anna Hadenius, kommunstyrelsens ordförande respektive stadsdirektör för Lidingö stad, i ett brev den 8 juli 2015 till er på Finans- och Näringsdepartementet. Vi vill framföra våra förhoppningar om att snart få se en bättre lösning, så att bilister kan infartsparkera i Ropsten, liksom lämna och hämta passagerare, utan att betala trängselskatt.


Daniel Larson (S), kommunstyrelsen
Christian Hansson-Bergén (S), tekniska nämnden
Thomas Bengtsson (MP), kommunstyrelsen
Helena Lundberg (MP), tekniska nämnden

Dela S+MP: Vi vill att bilister kan infartsparkera utan att betala trängselskatt

Kommentarer

Lars H Ericsson, Lidingöpartiet 2015-09-11 14:32

Jag tycker det är utmärkt att S och MP trycker på sina kollegor i maktens boningar. Alla begriper ju att som det blivit nu, att man ska betala biltull fast man låter bli att köra bil i Stockholms innerstad, är en tankevurpa. Bra att alla goda krafter försöker korrigera detta, inkl att man måste kunna svänga över till Ropsten och hämta sin gamla moster och ändå slippa biltull, om man bums åker tillbaka ut på ön.

Sen håller jag med ordförande i tekniska nämnden. Gärna en elbuss till Stockholms city via Värtan och Strandvägen med tät trafik i väntan på Spårväg city.

Upplysningsvis vill jag dock berätta för dem som inte vet att det redan finns en busslinje, nr 76, som går Ropsten - Stockholms city var 15 minut, om än driven med andra miljödrivmedel än just el. För övrigt går ju den s.k. elbussen inte helt sällan på diesel, när laddningen tagit slut. Men i avvaktan på bättre - Spårväg city- är elbuss ingen orimlig lösning även om kapaciteten ibland inte räcker till på busslinje 76, vilket ju också visar att spårväg är rätt lösning på lite sikt.

Henrik Åkermark 2015-09-11 11:45

Välkommet initiativ
Det är bra att ni i S och MP tar detta initiativ med skrivelsen till era partivänner i Stockholm och regeringen. Det är ju dessa som struntar fullständigt i miljöaspekten och satsar 100% på att ta ut skatt från oss på ön. Som det är nu blir det mycket enklare att ta bilen hela vägen in till Stockholm, vilket allt fler tycks välja.
Det ni skriver att Lidingö KSO och stadsdirektör skrev till Finans- och Näringsdepartementet den 8 juli bekräftar vad jag och andra konstaterat tidigare, dvs att dessa två behövt mycket lång tid på sig att vakna upp ur sin slummer och reagerat.
Utöver det anser jag att en busslinje med elbussar snarast skall öppnas från Lidingö centrum via Tegeluddsvägen, Gärdet och Strandvägen för att vända tillbaka vid Sergels torg . Avgång var 15:e minut.
Trevlig brittsommarhelg
Henrik

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google