Väder Lidingö

Lidingö onsdag 8 juli 2020 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Samhällsentreprenören Luciano Astudillo (S) gästade Lidingö

onsdag 1 maj 2013 08:10

Luciano Astudillo besökte Lidingö förra veckan.

Luciano Astudillo besökte Lidingö förra veckan.

Socialdemokraterna på Lidingö ordnar under våren tre öppna möten med inbjudna politiker. Förra veckan kom Luciano Astudillo (S) till ön för att på Kennys restaurang i stadshuset berätta om sitt liv och sina tankar. Luciano Astudillo var riksdagsman i åtta år mellan 2002 och 2010, var ledamot i partistyrelsen och integrationspolitisk talesman. Nu jobbar han som egenföretagare och samhällsentreprenör.

Han kom till Sverige från Chile som treåring 1975. Hans föräldrar bosatte sig i stadsdelen Holma i södra Malmö. Familjen bodde i ett av miljonprogrammets hus och på andra sidan gatan bodde de som hade ett annat liv och som var fulla av självförtroende.

SSU blev hans tillflykt där han också började söka sin egen identitet. Det var där han “fick med sig socialdemokratin som ett DNA”. Han utbildade sig till civilingenjör men kom in i rikspolitiken. Mycket av sin inspiration har han frått från Rickard Sandler, grundaren av ABF, som förespråkade ett demokratiskt socialistiskt samhälle.

När han hamnade utanför riksdagen 2010 tog han en politisk paus eftersom han inte vill vara ekonomiskt beroende av politik utan stå på egna ben. Han startade då ett eget bolag.

– Det händer fantastiskt mycket i Malmö. Studenterna flyttar nu till Malmö och inte till Lund. Här finns 170 nationaliteter och 140 olika språk. 40 procent av invånarna har utländsk bakgrund. Det är en djupt segregerad stad med skolbarn som inte klarar sig i skolan. Här finns också ett antal organiserade gäng.

2010 träffade han IT-miljardären Dan Olofsson. Det året härjade en person i Malmö som sköt mot personer med mörk hudfärg (Peter Mangs). Olofsson hade då livit kontaktad av Percy Barnevik som skapat organisationen Hand-i-hand. Något måste göras åt situationen i Malmö.

– Det fanns för få jobb i Malmö men Dan Olofsson och jag startade, tillsammans med en grupp entreprenörer, “Uppstart Malmö”, en stiftelse för att skapa fler arbetstillfällen i Malmös miljonprogramområden. Fram till nu har 900 arbetslösa fått jobb i regionen genom stiftelsen.

– Vi kommer nu att göra samma sak i Landskrona. De får våra erfarenheter, sedan får de göra resan själva. Framöver kommer vi även att starta “Uppstart Helsingborg”.

– Det finns problem med vår svenska självbild. Vart är vi på väg? Vilket språk ska vi tala? Svenska naturligtvis. Men vi måste hantera rädslan, det är en ödesfråga som socialdemokraterna inte vet hur de ska hantera. Men det blir bättre om så många som möjligt har arbete.

– Jag är så trött på att kallas invandrare. Ännu mer tänker jag på min dotter. Hon går i spansk förskola, men svenskhet sitter inte i hudfärgen. Vi ska vara stolta över vårt land så vi kan ta emot andra. Vi har dock diskriminerande strukturer i landet. Men, vi har ändå kommit långt i landet om man jämför med andra länder.

Två andra möten är inbokade under våren. Den 13 maj kommer Ardalan Shekarabi och den 27 maj Carin Jämtin.

Dela Samhällsentreprenören Luciano Astudillo (S) gästade Lidingö

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google