Väder Lidingö

Lidingö tisdag 24 november 2020 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

"SL måste ta sitt ansvar för kaoset i Torsvik"

torsdag 24 september 2015 11:34

Man kan inte beröva lidingöborna möjligheten att hämta anhöriga vid Ropsten utan att behöva betala trängselskatt. Det behövs kompletterande lösningar kring kollektivtransporterna från Lidingö till Stockholm, skriver Lidingös kommunalråd i ett gemensamt upprop.

Sedan de nya reglerna för biltullar i Stockholm trädde i kraft den 7 september upplever många Lidingöbor stora problem när vi ska ta oss över bron. Ropsten, som är vår naturliga knytpunkt har skärmats av från Lidingö genom tullarnas nya placering. Det är mycket olyckligt och vi uppvaktar regeringen för att de ska föreslår en ändring. Det är helt orimligt att ha ett system där Lidingöbor ska tvingas betala biltull för att infartsparkera eller hämta upp en anhörig vid tunnelbanan. Deras vilja är inte att åka in i Stockholm och skapa trängsel eller miljöpåverkan, utan endast nyttja befintlig kollektivtrafik. Ropsten är och har under lång tid varit en naturlig start och slutpunkt för Lidingöbornas kollektiva resande kopplat till en infartsparkering.

Än så länge lever vi dock med den nuvarande lösningen. Det har resulterat i att många lämnar sin bil i Torsvik istället och Torsviks torg har nu blivit en hämta/lämnazon. Då busstrafiken vid Torsvik inte dimensionerats för så många passagerare har en oacceptabel trängsel uppstått. Vi uppmanar därför SL och Keolis att ta sitt ansvar för den uppkomna situationen och sätta in fler bussar. Att stå på morgonen och se den ena överfulla bussen efter den andra köra förbi är inte hållbart och uppmuntrar inte Lidingöborna till ett kollektivt resande.

Många Lidingöbor vill av olika skäl åka kollektivt till arbetet. Det är ett klokt val ur flera aspekter men då måste de som är ansvariga se till att busstrafiken fungerar bättre under rusningstid. Effekten av en ohållbar kollektivtrafik är att fler kommer att välja att ta bilen in till Stockholm.

Man kan inte beröva Lidingöborna Ropsten utan att samtidigt erbjuda en annan kompletterande lösning kring kollektivtransporter från Lidingö till Stockholm!

Anna Rheyneuclaudes Kihlman, kommunalråd (M)
Birgitta Sköld, kommunalråd (LP)
Carl-Johan Schiller, kommunalråd (KD)
Hans Barje, kommunalråd (M)

Dela "SL måste ta sitt ansvar för kaoset i Torsvik"

Kommentarer

Patrik A Edgren 2015-09-29 08:39

När man läser Lars Fredrikssons utmärkta inlägg förstår man varför politikerföraktet alltmer sprider sig bland allmänheten. Eller om det nu är tjänstemännen som inte förstår konsekvenserna av de förordningar de inför.
Ibland kommer jag att tänka på talesättet "Tok gör som tok säger"

Lars Fredrikson 2015-09-28 23:35

Jag åkte från Lidingö för att göra ett kundbesök i stan, på vägen in svängde jag ned till Ropstens T och satte av min hustru som också skulle inåt stan, då fick jag en trängselskatt. Sedan svängde jag runt rondellen och körde ut på Lidingövägen igen då fick jag ytterligare en skatt, därefter in i tunneln och körde ut vid Roslagstull då åkte jag på min tredje skatt. Kundbesöket på Torsgatan gick bra.
Ringde min hustru och frågade om vi kunde mötas, hon sa att du kan väl plocka upp mig i Ropsten så tar jag T-banan dit. Det har vi inte råd med sa jag det är bättre att vi trängs inne i stan så slipper vi två skatter till samt T biljetten. Jag hämtar upp dig vid Åhlens.
Hur tänker man egentligen är det inte just detta man skall undvika, trängas i stan.
Lite bättre blir det när och om Lidingöbanan öppnar igen. Det gick ju inte att samordna tidpunkterna mellan den nya trängselskatten i Ropsten med Lidingöbanans öppnande, makalös planering.

Marianne Alin 2015-09-24 15:13

Men hallå. Vill kommunalråden lägga över ansvaret på landstinget? Det är ju ni som skall föra stadens talan mot de som skapar regler som gör att det blir "skattebelagt" att åka ner och lämna/hämta vid Tunnelbanan. Sent ska syndaren vakna!!

Bo Widerström 2015-09-24 14:26

Det är tragikomiskt att en situation som den nu rådande i Ropsten kan uppkomma.

Att politiker på båda sidor av bron inte gemensamt kunnat hitta en tidigare lösning är skrämmande och skapar tyvärr politikerförakt.

Detsamma gäller en lösning av infartsparkeringen i Ropsten.

Stefan Källander 2015-09-24 12:18

Att införa en ny "Lidingöregel" bör inte vara allt för komplicerat. Dvs att man i vanlig ordning debiteras när man åker av bron mot Ropsten men att sedan debiteringen tas bort om man åker upp på bron igen inom t ex 20 minuter. Likaså bör man sätta upp en portal vid infarten till den kvarvarande parkeringen vid Ropsten med samma funktion. Att antalet P-platser inte räcker långt är ett annat problem.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google