Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Ballonger lyfte för öns första ägarbostäder

fredag 14 november 2014 21:04

Det var gråmulet idag, men trots det lyfte "första-spadtags-ballongerna" hur lätt som helst när JM officiellt påbörjade bygget av 36 ägarlägenheter i Dalénumområdet. Istället för det traditonella spadtaget släppte JM:s VD Johan Skoglund och Lidingö stads ordförande för miljö- och stadsbyggnadsnämnden, Anna Rheyneuclaudes Kihlman, upp en massa ballonger med ett enkelt knapptryck. Och ja, ballongerna var miljövänliga så att även fåglar kan äta dem.

JM:s VD Johan Skoglund och Lidingö stads ordförande för miljö- och stadsbyggnadsnämnden, Anna Rheyneuclaudes Kihlman tryckte gemensamt på "ballongknappen".JM:s VD Johan Skoglund och Lidingö stads ordförande för miljö- och stadsbyggnadsnämnden, Anna Rheyneuclaudes Kihlman tryckte gemensamt på "ballongknappen". Och iväg flög ballongerna från byggkranen.Och iväg flög ballongerna från byggkranen.

Ägarlägenheter är en boendeform som introducerades i Sverige först år 2009, men som varit mycket vanlig utomlands. Att bo i en sådan lägenhet innebär att man äger den och har lagfart på den. Lägenheterna beskrivs som att "ha radhus på höjden" i ett flerbostadshus. Ägarna till lägenheten kan överlåta, pantsätta och hyra ut den, utan att fråga någon styrelse.

Den stora kostnaden i vanliga bostadsrätter är räntan på de gemensamma lån som föreningen oftast har. Ägarlägenheterna har inga gemensamma lån för fastigheten utan de lån som tas är något man står för helt själv. Kostnaderna för drift och skötsel/administration är likvärdiga mellan de två olika boendeformerna, medan avsättning för underhåll ligger lite högre för ägarlägenheterna.

Det här är den femte etappen i JM:s bygge av Dalénumområdet. Nu finns här både bostadsrätter, hyresrätter och, som sagt, ägarlägenheter.

- Det har hittills byggts cirka 700 ägarlägenheter i Sverige, varav 29 i Stockholms län. Så nu fördubblar vi länets andel, sa Johan Skoglund. Detta är ett historiskt första spadtag, och det första på Lidingö. Vi har redan byggt den svåraste delen av huset, garaget, och räknar med att första inflyttning sker omkring mars 2016. I princip är alla lägenheter redan sålda.

- Välkomna till Lidingö, önskade Anna Rheyneuclaudes Kihlman alla som vill komma till ön. Dalénum ligger väldigt centralt på Lidingö. Hit kan man komma med spårvagn (Lidingöbanan börjar köra mars 2015), med båt, cykel och bil. Faktum är att huset med ägarlägenheterna är den enda detaljplan på Lidingö som inte överklagats. På den här platsen hade Gustaf Dalén sina verkstäder. Han var en modig man som satsade på framtiden. Här bygger nu JM en helt ny sorts lägenheter vilket visar att det även nu finns modiga företag.

Av dem som köpt de nu aktuella ägarlägenheterna bor 70 procent redan på Lidingö. Övriga kommer från Stockholm och Danderyd/Djursholm. 50 procent tänker själva bo i lägenheterna, 28 procent har köpt dem för barn eller barn-barn och 22 procent som en investering.

Dela Ballonger lyfte för öns första ägarbostäder

Kommentarer

Patrik Björklund 2014-11-16 00:52

Att jämföra Gustav Dalén med JM känns inte rätt. Om inte Lidingö skall bli en sovstad är det viktigt att det behövs utrymme för företag som AGA en gång fick.
I övrigt är det bra att Anna gör något viktigt!

Anders Wennberg 2014-11-15 00:44

Bra Anna att du börjar att engagera dig lite försiktigt i Lidingöpolitiken. Innebär det att vi kanske snart också börjar få svar på några frågor här på Lidingösidan?

Kommentera

Fler artiklar från Stadsplanering

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google