Väder Lidingö

Lidingö tisdag 3 oktober 2023 v. 40

Senaste kommentaren - Se fler

Bryggvägens första etapp vid Baggeby klar

måndag 26 mars 2012 00:10

Bryggvägen vid Baggeby är klar. Barnfamiljer och stavgångare har fått en ny härlig väg.

Bryggvägen vid Baggeby är klar. Barnfamiljer och stavgångare har fått en ny härlig väg.

Nu är första etappen av bryggvägen mellan Baggeby och Larsberg klar, den väg som ska göra det möjligt att gå ända från brofästet, via Baggeby Gård till Larsbergs brygga, utmed Lilla Värtans vatten. Allt kommer att vara klart 2015.

Det har länge funnits tankar på att bygga en promenadväg utefter vattnet mellan Baggeby Gård och bryggan vid Larsberg. I 2011 års budget anslogs 2,5 miljoner kronor och i årets budget kom ytterligare 3 miljoner kronor. I 2013 års budget finns 3,5 miljoner. Siktet har varit inställt på att hela arbetet skulle vara klart 2013.

När Lidingösidan besökte byggandet i november 2011 pågick det för fullt eftersom snön inte kommit, men också beroende på att man blivit försenade vid själva upphandlingen och försökte ta igen tid. En del av arbetet fick ske i regn, kyla och mörker.

Under byggandet stod det klart att byggtiden underskattats vid planeringen. Strandområdet är mycket svåråtkomligt på grund av brant terräng och det mesta arbetet har enbart kunnat utföras från sjösidan med båtar och flytplattform. Allt har byggts på plats, ingenting är prefabricerat. Strandkanten visade sig vara mer instabil än man förutsett och man behövde påla, vilket ökade kostnaderna.

När man summerat den första etappen Baggeby Gård-Gropen-Öskure (nedanför Lidingsberg), ligger kostnaderna 20 procent högre än beräknat. Utifrån erfarenheterna från etapp 1 kommer man nu att ändra planeringen. Kostnadsberäkningen för hela sträckan Baggeby Gård till Larsbergs brygga ligger nu på 20 miljoner kronor. Byggtiden har förlängts med två år, till 2015. Då finns fortfarande en osäkerhet inbyggd eftersom en del av sträckan ägs av en privat markägare.

Antingen bygger man nu sträckan Bodal till strandskogen nedanför Larsberg med de pengar som fortfarande finns i projektet. Eller så byggs sträckan Bodal till Lidingsberg plus stigen från Gropen till gång- och cykelväg mot Ropsten vid Baggeby Gård. Tidigast byggstart för nästa etapp är 1 augusti i år, med färdigställande i höst.

Oavsett vilket alternativ man än väljer så blir det invigning av den första, mycket välgjorda, etappen tisdag den 22 maj klockan 17.00.

Det går utmärkt att fiska från träbron. Men fiskarna i Lilla Värtan är sluga och nappar inte. Bodal i bakgrunden.

Det går utmärkt att fiska från träbron. Men fiskarna i Lilla Värtan är sluga och nappar inte. Bodal i bakgrunden.

Åt andra hållet ser man Lidingöbroarna.

Åt andra hållet ser man Lidingöbroarna.

Själva entrén till bryggan, vid Baggeby Gård, är mer än bedrövligt skräpig. Så här skriver Kerstin Hagström i ett brev till Lidingösidan:

Hemkommen efter en vacker promenad på den nya träbryggan utmed berget nedanför Baggebygård till Bodal, slås jag av allt skräp som ligger utmed stranden! Vem ska städa? Bra sommarjobb! 
En skam att kommunen inte kan ordna fler än 6 sommarjobb. Det finns så mycket som kan fixas av våra duktiga ungdomar.

Själva entrén till bryggan, vid Baggeby Gård, är mer än bedrövligt skräpig. Så här skriver Kerstin Hagström i ett brev till Lidingösidan: Hemkommen efter en vacker promenad på den nya träbryggan utmed berget nedanför Baggebygård till Bodal, slås jag av allt skräp som ligger utmed stranden! Vem ska städa? Bra sommarjobb! En skam att kommunen inte kan ordna fler än 6 sommarjobb. Det finns så mycket som kan fixas av våra duktiga ungdomar.

Dela Bryggvägens första etapp vid Baggeby klar

Kommentarer

Rorbert R 2012-03-29 13:48

Rensningen av allt skräp skulle väl kunna vara ett lämpligt uppdrag för Ö-gruppen som gör mycket nytta på ön?

Rolf Lilja 2012-03-26 17:14

Mycket trevligt med bryggvägen. Ser fram emot hela sträckan.
Beträffande bilden på allt skräp vid stranden: Den kunde tyvärr lika gärna varit tagen igår i Kappsta – ett naturreservat!.
Tänkte också där samma tanke som brevskrivaren vid Baggeby: Perfekt sommarjobb för att göra snyggt!

Kommentera

Fler artiklar från Stadsplanering

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google