Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

Foresta kan bli bostäder för seniorer

måndag 18 april 2016 15:39

STADEN POSITIV. Foresta, en av Lidingös mest kända byggnader, kan i framtiden bli ett högkvalitativt boende för äldre. Företaget Silver Life erbjuder ett s.k. livsboende, med bostäder för aktiva seniorer och för personer med mer omfattande vård- och omsorgsbehov. Tillsammans med Forestas ägare, fastighetsbolaget Altira, diskuterar man att omvandla den berömda byggnaden från hotell och konferensanläggning till ett boende för äldre.

Foresta uppfördes åren 1908-1910 som privatbostad för Wilhelmina Skogh. AkivbildForesta uppfördes åren 1908-1910 som privatbostad för Wilhelmina Skogh. Akivbild

Fastighetsbolaget Altira driver aktiv förvaltning och utveckling av kommersiella fastigheter med fokus på Storstockholm. År 2014 köptes Foresta, där Scandic sedan ett tiotal år har hand om verksamheten.

- Vi vill bygga bra bostäder för seniorer som är aktiva och friska och som sedan kan bo kvar när deras vårdbehov ökar. Vi är inriktade på att detta ska bli en av de bästa seniorsatsningarna i Sverige, säger Mats Sundbom, VD på Silver Life. Det ska bli ett boende med service och omsorg av högsta kvalitet med ett 90-tal lägenheter. Dessutom finns gemensamma ytor. Den nuvarande restaurangen kommer vara kvar och även vara öppen för allmänheten. Men, det är också viktigt att understryka - det kan ta flera år innan allt blir klart för inflyttning.

- Inom en snar framtid ska vi inleda diskussioner med Lidingö stad, säger Oscar Christensson, VD på fastighetsägaren Altira. Foresta har enastående kvaliteter och kommer att kunna erbjuda ett boende för äldre i världsklass.

- Om planerna går i lås skulle denna nya etablering leda till större valfrihet för öns seniorer, säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman, kommunstyrelsens ordförande i Lidingö stad, i ett pressmeddelande. Samtidigt skulle det innebära att ett nytt boendekoncept erbjuds som följer den äldre från ett friskt och aktivt liv till biståndsbedömd dygnetruntomsorg, allt inom samma väggar. Vi ser positivt på detta. Det är dock viktigt att understryka att kulturskatten Foresta ska bevara sin unika miljö och hållas öppen för allmänheten.

Dela Foresta kan bli bostäder för seniorer

Kommentarer

Anders Odéen 2016-04-25 07:44

Kön till äldreboendet på Foresta beräknas öppna den 1 april....

Karin Wallgren 2016-04-24 19:34

Det låter förvisso attraktivt med ett äldreboende på Foresta med vacker utsikt över Lilla Värtan. Men lite märkligt är det att Foresta som med sitt läge kan göra anspråk på att utgöra entrén till Lidingö skulle bli äldreboende, men nere vid Aga pågår byggandet av hotellet Lidingö Entré för fullt.

Många boende på äldreboendet skulle ogärna nöja sig med att se på utsikten uppifrån Foresta. Både de och deras besökare skulle när vädret tillåter vilja flanera nere vid vattnet. Men sträckan från nuvarande hotellet ner till strandpromenaden är både lång och brant för idag fullt friska, antingen man väljer trapporna från Torsviks station upp till Herserudsvägen eller den något bekvämare gångstigen. Men såväl trapporna som gångstigen är så gott som otillgängligt för äldre som går med rullator eller är rullstolsbunden. Det har talats om hiss eller rulltrappa men där är vi inte nu. Dessutom är annat byggande aktuellt som bekant; en ny bro bland annat.

Att få inblick i kösystemet till äldreboenden på Lidingö är inte det lättaste. Men
en överblick får man på Lidingö stads hemsida

http://www.lidingo.se/toppmeny/omsorgstod/aldre/aldreboenden.4.1a028151408367529f16a.html

Vård- och omsorgsboenden
Servicehus
Seniorboende
Korttids- och växelboende
Lidingö hospice
Kontakt

Gitt Broberg 2016-04-22 10:32

Hej, detta är en fråga. När kommer det bli aktuellt med ev. kö till detta äldreboende? Vid vilken ålder ska men kunna ställa sig i kö? Blir det insatser och vad kommer hyrorna att ligga på? Hälsningar Gitt Broberg

Karin Wallgren 2016-04-21 12:24

Det är väl ingen som tror att fasaden till äldreboendet Villa Agadir ser likadant ut från andra sidan för det gör den nämligen inte. Den anonyma och lite ihopträngda sida av Agadir vi ser från Lidingöbanan och från Södra Kungsvägen är baksidan av äldreboendet där varor lämnas, besökare parkerar och med plats för färdtjänst och ambulanstransporter. Sydsidan ser helt annorlunda ut; byggnaden öppnar sig som en solfjäder och alla tre våningsplanen har en lång altan som används flitigt året runt av äldre som vill sitta och sola eller träna att gå med rullator. Gården har en vacker trädgård med trevliga promenadvägar och växthus. Lite längre ned finns den asfalterade promenadvägen utmed Lilla Värtan. Givetvis är interiören precis så genomtänkt som kan förväntas av ett modernt äldreboende med fin matsal och gemensamma utrymmen och väl fungerande egna rum för brukarna. Och inte minst är Agadir lätt tillgängligt för de Lidingöbor som vill besöka sina anhöriga.

Christina Wahlström 2016-04-20 21:30

Ja nog svänger det, men varför inte! Har alltid tyckt att det är märkligt att äldreboendet Agadir ligger utmed spårvägen, längst bak i Dalenum och inte nere vid vattnet! Men nu kanske det kan bli en förändring och att även äldre kan få njuta av utsikt över vatten!
Har just besökt Livsstilsboendet Victoria Park i Limhamn, så vill man ha för att fortsätta ett friskt, aktivt och socialt liv!

Anders Håkansson 2016-04-18 16:54

Det svänger om majoriteten på ön. När det fanns förslag på äldreboende i fint läge vid Parksätra/Nysätra så hette det att det var exklusivt dyrt läge och bättre för bostäder/villor. Det blev villor och inte äldreboende.
Nu är det helt plötsligt bra med äldreboende i exklusivt läge?
Det är bara att försöka hänga med i svängarna!

Kommentera

Fler artiklar från Stadsplanering

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google