torsdag 17 mars 2016 06:24
MÅNGA FRÅGOR STÄLLDES. Cirka 200 intresserade lidingöbor kom till tisdagens öppna möte i stadshuset, om stadsutveckling. Ämnet för kvällen var Sverigeförhandlingen och förslaget som Lidingö stad fått om en utvidgad spårbunden trafik till ön, i utbyte mot 5900 bostäder fram till år 2035, plus investeringspengar. Inbjudna var Hans Rode från regeringskansliet, politiker och tjänstemän från staden. Under en och en halv timme fick åhörarna veta vad Sverigeförhandlingens inriktning är, plus höra ett antal inlägg från publiken som politikerna säkert tar med sig till den riktiga förhandlingen.
Sverigeförhandlingens Hans Rode, Amelie Tarschys (L), Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) och stadsdirektör Anna Hadenius.
Hans Rode, som även var med på företagarfrukosten i fredags, (se Lidingösidan 12 mars) lämnade ungefär samma information under tisdagskvällen. Huvudinriktningen är att hitta trafiklösningar som genererar mycket bostäder. "Vårt uppdrag är att titta på var vi får mest bostäder för pengarna. Vi valde ut fem-sex förslag som var mer intressanta, därav är Lidingö ett. Vi vill ha en tät, resurseffektiv bebyggelse som ska försörjas med spårtrafik. Max antal bostäder per miljard i investering, det är viktigast".
Sverigeförhandlingen och Lidingö stad träffas den 24 mars för att gå igenom det material som kommit fram, bl.a. från landstinget vad gäller Lidingöbanans fortsättning som Spårväg City, förslaget om tunnelbana till ön, liksom hur man ligger till i tid och kostnader. De kalkyler för projektet man ska arbeta efter ska vara sannolika till 85 procent, sa Hans Rode.
Om man genom en offentlig investering bygger ut spårtrafiken, så uppstår en värdeökning på de bostäder som också byggs. Staten vill ha en del av detta, så att inte kommunerna får allt. Även byggherrarna är beredda att avstå från en del av fastigheternas värdehöjning eftersom höjningen kommer av den offentliga investeringen.
Den första frågan från publiken vände på den tidigare frågeställningen. Frågaren ansåg att detta med husens värdeökning, när man gör en spårutbyggnad lät väldigt stolligt, eftersom hans upplevelse är att många lidingöbor inte vill ha en tätare bebyggelse. Ska man öka byggande p.g.a. en spårinvestering till Lidingö centrum, så kan det fungera i andra områden i landet, men för den som har 20 minuter till Stockholms centrum med cykel, blir all busstrafik till öns centrum bara ett problem. Folk har ju flyttat till Lidingö för att slippa att det ser ut som i Solna, Nacka och Täby där man byggt sönder hela kommunen. Om vi skulle börja bygga sönder vår kommun så är det värdesänkande istället. Så frågan är istället hur mycket ni ska betala Lidingö för att få bygga.
Nästa frågare var inne på samma tema. "Nu handlar det hela enbart om bostadsbyggande, infrastrukturbyggandet kommer i andra hand. Jag ser det hela som ett gigantiskt utpressningsförsök från statens sida. Varför ska kommuner vara med och finansiera något som ankommer på staten?"
"Det här är ingen Lidingöfråga", sa ytterligare en person i publiken. "Lidingö ligger i en oerhört expansiv region och väldigt nära Stockholms innerstad. Vi måste vara med på det här tåget. Vill man ha ett Lidingö som det är idag, flytta i så fall till Rimbo, där är det jättelugnt och skönt. Jag tycker att ni politiska partier måste vara mycket tydligare. Jag vill inte höra från er att ´vi tittar på frågan, att vi ser problemet osv´. Vad vill ni? Jag saknar ett tydligt ställningstagande från er sida. Det måste vara tydligare - vill man ha en sovstad eller vara en del av regionen och vara en härlig småstad? Jag väljer det senare."
Några i publiken kom in på att de flesta i salen var äldre och gråhåriga. "Vad gör ni för att bjuda in dem som har lite mer hår än de flesta, och alltså är yngre, som ska leva i den ökade bebyggelsen?" Och Företagarnas representant Katarina Palmstierna stämde in. "Vad som saknas i debatten är att lyssna på dem som är mitt i arbetslivet. Jag är mån om att Lidingö utvecklas framåt men hur ska vi få med den stora gruppen i aktiv ålder i denna diskussion?"
Jan Ågren från Hembygdsföreningen sa att "vi vill inte stoppa utvecklingen. Men vi måste tänka på konsekvenser, skolor, vägar, äldreboenden. Vi måste tänka på att 65 000 personer ska över samma bro. Vi måste tänka efter."
Noah Boivie, som går sista året på gymnasiet i Hersby, var inbjuden att just representera "dem med mera hår". Även om det är en stor fördel att ha tunnelbana så tar det idag bara 20 minuter för mig till Stureplan, sa han. "I framtiden kommer jag inte ta bil till Stockholms city utan kan istället gå till tunnelbanan". Hersby har på Facebook genomfört en undersökning bland gymnasieeleverna om de vill ha tunnelbana till ön. 180 elever har svarat och cirka 65 procent vill ha kvar tunnelbanan i Ropsten. Man kanske är rädd för förändringar, är en förklaring.
Och så blev det handuppräckning i lokalen. Tunnelbana, ja eller nej? Resultatet blev cirka 50/50.
Lidingös kommunstyrelseordförande, Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M), sa att det var viktigt att vi är med i Sverigeförhandlingen och bjuder upp till dans. Och att vi får ett bra underlag och får reda på vad detta kan innebära för Lidingö. Viktigt att vi inte bara säger nej, för då vet vi inte vad man skulle kunnat få. Just den här transparenta diskussionen är viktig. Det hela är en otroligt komplex fråga. Vi vill från majoriteten titta på spåralternativen så vi kan välja vad som är bra för Lidingö.
På frågan hur man ska nå flera lidingöbor blev svaret att "vi måste skaffa fler arenor, kanske inte nödvändigtvis mötas i några stora grupper.". Oppositionsrådet Amelie Tarschys (L) sa att "vi måste naturligtvis lyssna på både unga, medelålders och äldre" och frågade "hur ska vi vara en del av en arbetsmarknadsregion som faktiskt fungera, hur ska vi få personal till äldreomsorg, skolor, förskolor. Med stigande fastighetspriser får många svårt att skaffa bostäder. Lidingö är inte en förort, Lidingö är en efterort".
Nästa öppna möte om stadsbyggnadsfrågor äger rum den 3 maj och då handlar det om Högsätraområdet.
Hans Lefvert och Robert Hellesen 2016-03-22 10:55
Bo Widerström 2016-03-17 21:53
Ulrika Levihn 2016-03-17 21:17
Kerstin hagström 2016-03-17 18:51
Lars H Ericsson, Lidingöpartiet 2016-03-17 10:29
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google