Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

Görans inspirationsstenar

torsdag 2 juni 2016 00:01

TÄNK FRAMÅT. I mars månad fick entreprenören Göran Flodin nobben av stadens politiker för sitt förslag om att bygga ett akvarium, Akvatiska, på strandremsan vid Islinge hamnväg. Se Lidingösidans artikel 14 mars.

Göran Flodin på sin ena inspirationssten, med Norra Djurgårdsstaden i bakgrunden.Göran Flodin på sin ena inspirationssten, med Norra Djurgårdsstaden i bakgrunden.
Efter att i fyra år diskuterat förslaget, ändrat det upprepade gånger enligt önskemål från politiker och tjänstemän, allt för att hitta den bästa lösningen, blev det tvärnobben.

- Fyra år och ett antal nedlagda miljoner senare har jag fått tillstånd att placera två stora stenar på området. Jag kallar stenarna för "inspirationsstenar". Min förhoppning är att man ska sitta på stenarna, se ut över vattnet och i bakgrunden höra det intensiva arbetet att bygga Norra Djurgårdstaden. Kanske kommer man att inspireras av aktiviteten och förstå vad man borde göra på Lidingö, säger Göran Flodin.

- Sitt en stund på stenarna och känn inspirationen komma, säger Göran Flodin.- Sitt en stund på stenarna och känn inspirationen komma, säger Göran Flodin.

- Nej, jag kommer inte låta sätta upp några skyltar för att tala om att det är jag som låtit ställa hit de två, svarar Göran Flodin på en direkt fråga. Inte heller vill han berätta hur tankarna går beträffande framtiden för projektet. Förfrågningar har kommit från några kommuner, men det finns inga planer på att ingå några överenskommelser.

Många vill ju att det nu öppnas en restaurang på området så man kan njuta av utsikten och solnedgången.
- Ja, en restaurang fanns naturligtvis med i planerna för Akvatiska. Den skulle varit öppen året runt eftersom akvariet ständigt skulle ha besökare. Det kommer vara betydligt svårare att hålla öppet året runt om man inte samtidigt har någon annan verksamhet, som drar besökare.

- Nu vill jag att många ska prova stenarna och tänka en stund för att hitta inspirationen som behövs för att starta bra aktiviteter på Lidingö.

I fredags lyftes de cirka 8 ton tunga stenarna på plats. Foto: Göran FlodinI fredags lyftes de cirka 8 ton tunga stenarna på plats. Foto: Göran Flodin

Dela Görans inspirationsstenar

Kommentarer

Niklas Yu 2018-03-06 19:41

Hej Göran! Vet inte om Du kommer en ihåg en ung praktikant på Aquaria som nån gång på slutet av 90-talet ignorant sågade sönder dina mödosamt värdefulla trädrester på gården du tänkt använda i utställningen, men det var jag :). Synd att inte politikerna låter dina fantastiska planer bli verklighet. Du är i alla fall liksom John D Liu en inspirationskälla å hoppas Du finner nya vägar å sprider kunskap som bidrar till en bättre jord.

Anders Odeen 2016-06-03 20:02

Bäste Bo Widerström, egentligen bör vare sig du eller jag bry oss om vad "lidingöborna" (som du verkar tro dig ha full koll på när det gäller Torsvikskajen), tycker om ett eventuellt Akvatiska vid kajen. Desperata ord som "gigantisk" tyder endast på att du fäktar med bägge armarna och tror dig representera alla lidingöbor. Men varken du eller jag vet vad framtidens lidingöbor vill ha. För det är just det det handlar om, du och jag har framtiden bakom oss och jag är inte så säker på att lidingöbor med barn och koll på verkligheten skulle tacka nej till ett spännande naturforum med fokus på vatten och livet däri. Pedagogiska möten med barn, unga, gamla, turister och andra. Ett gyllene exempel på att visa upp ett Lidingö som välkomnar all världens spänningsökare och vetgiriga när det gäller ett av livets allra märkvärdigaste element... det i havet! Så snälla, glöm ord som gigantisk och förfulande. Blicka framåt och tänk på alla som kommer att gilla Akvatiska och alla som aldrig kommer att glömma besöket på Lidingö.

Bo Widerström 2016-06-03 17:47

Det finns gott om tid att seriöst utreda vad detta exklusiva och välbelägna området bäst kan användas till för lidingöbornas bästa.
Denna utredning måste ske i samråd med Lidingöborna.

Men först kommer området att utnyttjas som ett utmärkt
etablerings- och upplagsområde för det stora brobygget. På detta sätt kommer lidingös skattebetalare att spara över tio miljoner och dessutom minska miljöbelastningen under byggtiden.

Göran Flodins förhoppning är att man genom att sitta på hans stenar. “Kanske kommer man att inspireras av aktiviteten (i Norra Djurgårdsstaden) och förstå vad man borde göra på Lidingö, säger Göran Flodin” i artikeln. Att lidimgöborna då skulle attraheras av den stora hårdexploateringen på andra sidan vattnet och vilja ha något liknande på Lidingö visar att Göran Flodin inte känner Lidingöborna.Lika lite vill de flesta lidingöborna ha en gigantisk byggnad på Torsvikskajen.

Lidingö stad har inte värnat om lidingöbornas intresse när man först ville ha dit en stor försäljningsanläggning för stora motorbåtar och därefter en gigantisk akvarie- och restaurangbyggnad. Att det tog så lång tid för Lidingös politiker att inse detta i båda dessa fall har vållat både staden och företagarna skada.

Nu styrs Lidingö av en ny majoritet och Paul Lindquist har lämnat ledarskapet i Moderaterna så man får hoppas att de nya värnar om lidingöbornas bästa vad gäller Torsvikskajens framtid.

karin Wallgren 2016-06-03 13:44

Finns det intresse för ett projekt som Akvatiska från andra kommuner vore det kanske ingen dum idé för entreprenören att nappa på ett sådant erbjudande. Desto bättre, tycker jag, har Lidingö kommun inte något intresse för Akvatiska och som kommuninvånare uppskattar jag beslutet. Ganska tjatigt att höra om detta Akvatiska som dyker upp som 'Gubben i lådan'. Det finns annat att prioritera. Stenarna gör väl varken skada eller nytta men även planer på en ev restaurang eller annat som är i kommuninvånarnas intresse finns det ingen anledning att hasta fram i nuläget. Risk då att misstag begås som kan vara svåra att reparera. Nästan överallt finns det byggplaner, tågbron t.ex. och C/T och kläm då inte in något förhastat vid Islingeviken. I sinom tid vet alla och envar vad som verkligen skulle platsa in där.

Per Larsén 2016-06-02 23:29

Roligt att Göran Flodin fortfarande försöker göra något åt denna bedrövligt skötta strandsträcka. Misstänker att den kommer ligga i träda till och med bygget av nya lilla Lidingöbron. Till slut har man iallafall fört bort lastbilsparkeringen. I övrigt håller jag med Anders Odéen om att ärendet med akvariet verkar synnerligen taffligt skött ifrån beslutsfattarnas sida.

Anders Odéen 2016-06-02 07:41

Härligt Göran, jag har stöttat dig i dina fantastiska planer på Akvatiska och jag har lidit med dig när våra politiker vimsat runt i verkligheten. Överallt omkring oss är det action och det skapas projekt som dessutom genomförs. Hoppas våra fega och tveksamma beslutsfattare någon gång visar lite go och tacksamhet över att det finns visionärer med goda idéer. Lycka till Göran med vad du än tar dig för...

Kommentera

Fler artiklar från Stadsplanering

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google