Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

Höghuset i Dalénum: Wingårdhs förslag vann

torsdag 13 oktober 2016 18:24

INFLYTTNING 2020. Uppdaterad. Idag meddelades vem som vunnit idétävlingen om det höga huset i Dalénum, som blir en slags final för hela byggperioden. Samtidigt kommer huset bli ett landmärke på Lidingö. Förslaget från Wingårdh Arkitektkontor ansåg den sexhövdade juryn från JM och Lidingö stad vara bäst.
- Det skiljde verkligen inte mycket mellan förslagen, vi har fått fyra jättefina lösningar, säger projektledaren Anna Jacobsén från JM, som också är en av jurymedlemmarna.

Det vinnande förslaget. Illustration: Wingårdh ArkitektkontorDet vinnande förslaget. Illustration: Wingårdh Arkitektkontor Detalj där man ser balkonglösningen. Illustration: Wingårdh ArkitektkontorDetalj där man ser balkonglösningen. Illustration: Wingårdh Arkitektkontor Kajtorget. Fotomontage: JMKajtorget. Fotomontage: JM

Redan från projektstart i Dalénum har det varit klart att ett högt hus skulle byggas närmast Larsbergs brygga. Det har också varit utsagt att huset skulle bli ett landmärke både för Dalénum men kanske även för Lidingö. Utmaningen för de fyra arkitektkontor som fick möjlighet att delta i tävlingen var att skapa en hög byggnad som samtidigt knyter an till områdets industri- och teknikhistoria. I uppdraget ingick även att rita en lägre byggnad som i sin tur kunde knyta an till den tyngre industribebyggelsen eller den lättare verkstadsbebyggelsen inom Dalénum.

Huset kommer att ha cirka 22 våningar, beroende på bl.a. höjden i lägenheterna.
- Vi vet inte hur många våningar det blir, exakt, säger Anna Jacobsén. Det kan bero på bjälklag och installationer. Men detaljplanen gäller och den medger 68 meter över havsnivån. I det lägre huset kommer det bli bostäder men också garageplatser. Det är inte klart hur många bostäder det blir och hur många rum de får. Men det är klart att det inte blir någon restaurang högst upp.

Efter utvärdering av gestaltning, kundvärden, bra arbetsmiljö under byggnationen, god projektekonomi liksom god nyttjandegrad både vad gäller förhållandet mellan bostadsarea och totalarea i förhållande till byggrätten, så fattade juryn sitt beslut.

- Nu blir det hårdkörning direkt. Vi kommer att starta projekteringen omgående. Byggstart kan bli vid årsskiftet 2017/2018 och inflyttning någon gång under 2020, säger Anna Jacobsén till Lidingösidan.

Motiveringen lyder
"Den arkitektoniska enkelheten och vertikaliteten ger det höga huset resning. Balkonglösningen ger byggnaden en spännande skulptural kvalitet, med en viss fyrkaraktär och stora boendekvaliteter genom utsikt åt tre väderstreck. Materialvalet ger en anknytning till platsen. Den lägre byggnadens form ansluter till Agaparken på ett såväl organiskt som för de boende funktionellt sätt. Båda byggnaderna har ljusa lägenheter med bra rumssamband och goda förvaringsmöjligheter samt en lägenhetsfördelning med en bra mix av ett till fem rum och kök."

Uppdaterad 14 oktober klockan 13.49:
Agneta Tarandi, bygglovchef i Lidingö stad och en av de sex i juryn har lämnat denna kommentar:
- Vi från stadens sida uppskattar att vi fick vara med i juryn för JM:s idétävling och vårt fokus där låg bland annat på gestaltning och hållbarhet. Det här är ett spännande förslag som har förutsättningar att bli ett landmärke. Vi ser positivt på att det redan så omtyckta Dalénumområdet nu fortsätter utvecklas. JM och Wingårdhs kommer nu att arbeta vidare med förslaget och att anpassa byggnaderna ännu bättre till platsen innan det kommer in som en bygglovansökan. Vi kommer sedan att granska förslaget enligt sedvanlig prövning.

Dela Höghuset i Dalénum: Wingårdhs förslag vann

Kommentarer

Marcus Söderlund 2017-03-17 14:00

Är det verkligen smart att lägga det högsta huset närmast vattnet. Ser ut som höghuset kommer påverka kvällssolen för ALLA de nya husen som ligger bredvid ...

Jan Lorensson, egenföretagare i Dalenum 2016-10-24 22:54

Vart tog glädjen och inspirationen vägen i denna koloss ? Den som besökt Barcelona och husen ritade av arkitekten Gaudi förstår. Varför inte utveckla formspråket i X-ets ofullbordade fresk i restaurang Villan? Där finns många fascinerande symboler värda att utveckla och givetvis skall huset kunna kopplas till den fantastiske Gustav Dalén.

Något fyrlikt,som flera skriver redan och en bar högst upp med separat hiss på utsidan. Bort med det platta taket. Om inget går att infria, fyll åtminstone bottenvåningen med vatten och gör ett akvarium ! Välj sedan lämplig fisk och be att få den anrättad hos Lisa Elmqvist på Villan, avnjutes till ett glas gott vin. Då skulle detta "landmärke" bli en snackis !

Lars G Karlsson 2016-10-17 22:00

jag tycker byggnaden ser fin ut, men den ser inte riktigt färdig ut.
Det platta taket, känslan är att arkitekten inte orkade avsluta byggnaden mot himmelen.
Intrycket är att den smalnar av på mitten för att sen bredda sig igen mot toppen, där det bara tar slut. Det saknas något!
Risken är också att taket kommer fyllas med trista master för kommunikation.

Daniel Thulin 2016-10-15 23:18

Ett taffligt dussinhöghus i mängden, och några illa inpassade runda balkonger förhöjer inte intrycket. Som landmärke imponerar det ännu mindre. Vem är det som godkänner alla slätstrukna byggen på ön? Det hade räckt med att åka över bron till Norra Djurgårdsstaden för att söka lite idéer och inspiration. Där finns många exempel som verkligen sticker ut och överraskar så man blir glad, och dom har bara börjat.

John Pedersen 2016-10-15 22:14

Fel! Det ska vara likt en stor fyr. Den måste ha en spira som lyser som en fyr. Ett platt tak ser mycket tråkigt ut på platsen. Snälla lite mer påkostat tack. Folk ska vilja fota området när dom åker med lyxfärjorna. Det ska bli ett nytt land märke i Stockholms området och på Lidingö. Ni ska ju hylla Dalén! Och kalla huset Prisma Dalén.

Mikael Olofsson 2016-10-15 01:12

Till och med fulare än det som stod där innan...

Ingela Danielsson 2016-10-14 20:06

Ständigt denne Wingårdh. Anders Odéen har i övrigt sagt allt. Var är Lidingö stads egna unika själ.

Per Mühlenbock 2016-10-14 13:40

Snyggt! Kul att den skapar reaktioner! Subtil referens till både industri och fyrar. Speglar planerade byggnader på andra sidan värtan och spelar fint med andra byggnader i Dalenum! Som blivande granne och Lidingögrabb har jag mycket positivt att tillägga.

Henry Duhs 2016-10-13 22:24

Nja…

Jag vill inte låta negativ. Men funderar verkligen en cederspånsfasad på ett så här högt hus? Hur är det tänkt att fasadens organiska material ska underhållas över tid. Det finns nog ingen stegbil eller sky-lift som når till översta våningen när cederspånen ska bytas och vem ska betala för detta byte?

Och vad är kopplingen till AGA och dess verksamhet?

Passera gärna caféet vid Djurgårdsbron och Wingårdhs-ritade husen på Hamngatan vid Bällstaviken i Solna. Cederspån är ett organiskt material som förvisso nu är poppis. Men hur kommer det se ut om några år när luftföroreningarna från fartygen i Värtahamnen på andra sidan har fått göra sitt på samma sätt som de skapat fula ränder på träfasaderna i Gåshaga.

Nu är cederspån i ropet och Wingårdh trendig, men tänkt något längre och i några steg till.
Mig veterligen har det aldrig funnits några produkter från AGA eller fyrar från något annat företag av cederspån. Den industrihistoriska kopplingen till lidingöföretaget AGA är obefintlig.

Istället hade en stor fyrliknande byggnad kanske som Långe Jan på Öland i vitt med en markerad midja i fält i rött eller svart varit roligare.

En restaurang och bar högst upp hade inte varit fel.

Anders Odéen 2016-10-13 18:53

Inte ett dugg förvånad... Ytterligare ett kommunalt beslut utan någon som helst tanke på vilken fantastisk byggnad detta hade kunna bli – Ett minne över Gustaf Dalén mitt emot de stora kryssningsterminalerna. Ett hus som skulle ha kunnat inrymma såväl, butiker, kontor, bostäder och högst upp en häftig "Skybar" – kanske till och med roterande! Ett högt spektakulärt hus i form av en glad FYR!
Men men, här tar vi aldrig ut svängarna och här fegar vi oss in i framtiden. Visserligen är Lidingö en ö – men inte ska Lidingö ha något effektfullt landmärke. Och ingenting händer vid Torsvik eller i Centrum, inget Akvatiska – ingenting. Men renovera stadshuset för 300 miljoner och låta externa konsulter övertyga tjänstemännen om en skyddad "snabbcykelbana" utmed Norra Kungsvägen utan att ha koll på verkligheten och de som verkligen berörs... Ni borde skämmas.

Kommentera

Fler artiklar från Stadsplanering

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google