torsdag 23 augusti 2012 00:01
I kvarteret Nysätra ska det byggas sju nya hus (blå markeringar). Den gamla varvsbasilikan (röd markering) kommer troligen att rivas och ersättas med en ny varvsbyggnad. Det gamla stallet (grön markering) blir kvar i området. Illustration: Wåhlin arkitekter
Efter att regeringen avslagit Lidingö Naturskyddsförenings överklagande om att ta bort strandskyddet vid kvarteret Nysätra, där bl.a. Boghammars varv ligger, är det nu klart att de sju planerade bostadshusen får byggas. Beslutet överklagades först till länsstyrelsen, som avslog. Då skrev Naturskyddsföreningen på Lidingö till regeringen/miljödepartement. Och efter 1,5 års väntan har nu departementet kommit till samma uppfattning som länsstyrelsen. Detaljplanen var utställd redan i oktober 2010. Den 3 september behandlas nu ärendet i kommunstyrelsen. I oktober fattar kommunfullmäktige beslut.
I nära anslutning till Boghammars varv, i kvarteret Nysätra på södra Lidingö, ligger en skogsbacke där Boghammar Marin AB vill bygga tre parhus och en enbostadsbyggnad. På området finns också ett tidigare stall. Stallbyggnaden är kulturhistoriskt intressant och ska bevaras med skyddsbestämmelser. Men man får inreda en bostad i det f.d stallet. Eftersom de nya bostäderna kommer att ligga nära stranden ställs krav på att det totala intrycket av området ska vara luftigt. Parhustomterna är på 800 kvm vardera och enbostadshuset är 1200 kvm.
Kvarteret Stensätra rymmer, förutom Boghammars varv även några företag med marin anknytning och fler är intresserade av att etablera sig i området. Därför kommer byggrätten att utformas så ändamålsenligt som möjligt.
I detaljplanen har ett 25 meter brett naturområde ritats in nedanför de nya bostadshusen och man gör också en gångförbindelse genom bostadsområdet. Däremot blir det ingen gångväg genom själva varvsområdet, vilket det inte heller nu är.
På varvsområdet finns den välkända s.k. varvsbasilikan, uppförd 1916 efter ritningar av arkitekten Victor Dorph. Från början var det tänkt att byggnaden skulle vitfärgas, men på den vägg som vetter mot gång- och cykelvägen är fortfarande tegelstenarna ofärgade. Sättningar i byggnaden på grund av markförhållanden plus ett dåligt underhåll har gjort att man redan på 1980-talet dömde ut den tekniskt. Av säkerhetsskäl har stålbalkar monterats inne i byggnaden och det är inte möjligt att röra sig överallt därinne.
En besiktning gjordes 2009 och bedömningen blev att det enda realistiska alternativet var att riva byggnaden. Det skulle inte vara ekonomiskt försvarbart att återställa byggnaden trots dess höga kulturvärde. Innan rivningslov ges ska byggnaden dokumenteras.
Basilikan ersätts med två nya varvsbyggnader med en väg emellan. Den befintliga varvsbyggnaden får en tillbyggnad och ett par sjöbodar byggs också i anslutning till varvet. Vid hamnen byggs en ny pir och på hamnområdet en ny slip.
Länk till pdf-fil med hela planbeskrivning, samrådsredogörelse och kartor.
Fågelperspektiv från sydväst. I förgrunden syns t.v. det gamla stallet. Därefter de sju bostadshusen och i bakgrunden varvsområdet. Illustration: Wåhlin arkitekter
Bostadshusen som ska byggas. Det gröna området i förgrunden är det 25 meter breda naturområdet som ska anläggas. Till höger ser man delar av varvsbyggnaderna. Illustration: Wåhlin arkitekter
Varvsbasilikan från 1916 skulle färgats helt vit. Men fortfarande (!) syns teglet på den norra sidan.
Stallet. Ålder okänd, men bredvid stallet låg ett boningshus som var från 1880-talet. Det huset brann ner 2009.
Tore Kullgren 2012-12-29 17:42
Peter lindgren 2012-12-25 17:27
Fasa 2012-11-22 13:44
Rikard Andrén 2012-11-22 11:47
Tony 2012-09-06 03:44
Tony 2012-09-06 03:42
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google