Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

"Kolkajen" i Stockholm får 2000 lägenheter

tisdag 19 maj 2015 14:02

Närmsta grannen. Fram till år 2025 ska 2000 lägenheter och 70 000 kvm kommersiella ytor byggas i området Kolkajen i Ropsten, delvis på en artificiell ö. Lidingös närmaste granne växer så det knakar.

Området Hjorthagen Östra ligger vid Husarviken. Detaljplaner görs för Brofästet, Kolkajen, Tjärkajen och Ropsten. Illustration:   Stockholms stadOmrådet Hjorthagen Östra ligger vid Husarviken. Detaljplaner görs för Brofästet, Kolkajen, Tjärkajen och Ropsten. Illustration: Stockholms stad

Kolkajen är en del av Norra Djurgårdsstaden som är Sverige största stadsutvecklingsområde. I området planeras utomhusbad, båthamnar, parkområden, restauranger och caféer. Kanaler ska skapas liksom en inre vattenbassäng för olika aktiviteter. Utbyggnaden i vattnet ger fler lägenheter havsutsikt.

Stockholm vill skapa goda förutsättningar för cyklister och fotgängare, och ambitionen är att skapa en så bilfri stadsdel som möjligt. Antal parkeringsplatser per lägenhet är lågt.

Så här trevligt kan det bli i Kolkajens kanal. Illustration: Adept/MandaworksSå här trevligt kan det bli i Kolkajens kanal. Illustration: Adept/Mandaworks

Området Kolkajen ligger i den nu aktuella etappen Hjorthagen Östra mellan Hjorthagsberget och Lilla Värtan, intill Lidingöbroarna. Här är gammal industrimark och en hamn, som använts för energiproduktion. Inom området finns kulturhistoriskt värdefulla Värtagasverket, som ska bevaras, liksom Tjärfabriken och den gamla Kolkajen. I sydväst ligger Ropstens tunnelbanestation.

Konsultföretaget Grontmij, som fått helhetsansvar för områdets vägar och gator, arbetar också med att förbereda nya Lilla Lidingöbron som har sitt södra fäste just intill Kolkajen på Stockholms-sidan. Uppdragsgivare i det fallet är Lidingö Stad.

Hjorthagen Östra. Bild: FOJAB arkitekterHjorthagen Östra. Bild: FOJAB arkitekter

Dela "Kolkajen" i Stockholm får 2000 lägenheter

Kommentarer

Donald Sumpter 2015-05-19 22:19

Det är intressant att på den första bild som visas hur det ska bli i 2025 det är fortfarande den gamla Lidingöbron på plats och inte det nya planerad bron. Är det någonting som vi Lidingöbor ska veta?

Anders Odéen 2015-05-19 20:55

Ja tänk om mitt förslag till ett riktigt annorlunda höghus i Dalenum kunde bli verklighet. En visuellt sett jättestor fyr, med bostäder, butiker i botten och en roterande restaurang på toppen. Allt utformat som en FYR! Ett fantastiskt landmärke, men framför allt... Ett minnesmärke över den person som nog betytt mest för Lidingös utveckling - En av ett fåtal svenska Nobelpristagare... Gustaf Dalén. Verkställ!

Marianne Alin 2015-05-19 15:02

Det här blir spännande. Hoppas det blir flera höga byggnader, så att Stockholm kan börja kalla sig storstad på riktigt och inte breda ut sig på tvären.
Nu får vi Lidingöbor önska oss lika bra politiker som kan göra något bra av Torsvik och så att inte det mesförslag som Lidingöpartister, Kristdemokrater och den lilla klicken högljudda byggmotsåndare tagit fram. Skärpning!

Kommentera

Fler artiklar från Stadsplanering

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google